Iată că anul 2017 își cerne ultimele acorduri. Și nu mă pot abține a privi în urmă spre ceea ce mi-a oferit, mai ales că, în ceea ce privește lectura, a fost un an foarte bogat. Am citit multe cărți și multe dintre ele bune și foarte bune. Despre cele mai multe  v-am povestit de-a lungul anului – unul plin de descoperiri minunate în domeniul literaturii. Îmi pot reproșa că am citit foarte puține cărți non-fiction. În schimb, am citit multe volume de proză scurtă, comparativ cu alți ani. Și am adăugat câțiva scriitori direct în sertarul celor preferați. Am citit aproape 80 de cărți (mai am nevoie de 3 ca să ajung la acest număr rotund, dar se rezolvă până în ultima zi a anului, căci două sunt deja în curs de citire). Voiam inițial să aleg zece cărți dintre acestea ca fiind cele care mi-au plăcut cel mai mult. Cum însă multe mi-au plăcut foarte mult și ar fi fost nedrept să le las deoparte, până la urmă am ales douăzeci. Și să știți că nici acest lucru nu a fost ușor.

Mi-a fost utilă în acest demers evidența mea de pe Goodreads, deși mare parte dintre ele le-aș fi enumerat fără vreo listă în față, pentru că mi s-au întipărit în minte mult prea puternic. Așadar, în cele ce urmează, vă voi prezenta cele 20 de cărți care mi-au plăcut cel mai mult sau m-au impresionat cel mai tare în acest an care vrea să-și ia rămas bun de la noi. Nu e un clasament, ordinea în care le voi enumera fiind aleatorie, cu excepția primelor trei, pe care le pot indica și în somn.

  1. 2666 – Roberto Bolaño
  2. Detectivii sălbatici – Roberto Bolaño
  3. Diavoli fragili – Radu Găvan
  4. Dragoste la 17,50$ – Charles Bukowski
  5. Ce-am pierdut în foc – Mariana Enriquez
  6. Anvers – Roberto Bolaño
  7. Supraveghetorul și alte povestiri – Șerban Tomșa
  8. Grăsane făcând baie cu ușile larg deschise – Marian Ilea
  9. Moartea unei veverițe – Dumitru Crudu
  10. Șuncă pe pâine – Charles Bukowski
  11. Poșta – Charles Bukowski
  12. Un trandafir pentru Emily – William Faulkner
  13. Aberații de bun-simț – Sorin Stoica
  14. Măștile fricii – Camelia Cavadia
  15. Aviatorul – Evgheni Vodolazkin
  16. Gala-Dali – Carmen Domingo
  17. Fever Dream – Samanta Schweblin
  18. Miruna, o poveste – Bogdan Suceavă
  19. Drumul spre Los Angeles – John Fante
  20. Shantaram – Gregory David Roberts

Roberto Bolaño reprezintă revelația acestui an pentru mine. La fel și Charles Bukowski. I-am menționat în acest top cu câte 3 titluri, dar am citit 6, respectiv 7 volume scrise de cei doi. Pentru că pur și simplu nu mă puteam opri. Dragoste la prima lectură, aș putea spune. Însă toate cărțile menționate, precum și celelalte citite în acest an, mi-au oferit ceva special. Într-un fel, oricare dintre ele au fost pe placul meu, căci, spre deosebire de anii trecuți, nu m-am mai încăpățânat să termin cărțile care nu m-au atins după un număr oarecare de pagini. Au fost și câteva pe care nu am apucat să le termin nu pentru că nu mi-ar fi plăcut, ci pentru că mi-a expirat perioada de împrumut, dar la acelea mă  voi întoarce cu siguranță – povestiri ale lui Bukowski, ale Silvinei Ocampo, o scriitoare argentiniană asupra căreia îmi voi îndrepta atenția în 2018. Presimt că și 2018 îmi va oferi multe delicii. Pe unele le am deja, altele vor apărea pe parcurs. Și din acest punct de vedere sunt foarte optimistă. 🙂

Vă doresc lecturi minunate în anul ce va să vină!

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura