când voi

ajunge

fără nimeni

voi rămâne

una cu mine

R.P

Scriitorii ne vrăjesc prin faptul că pot articula dorințele nearticulate ale cititorului, dorințe atât de cufundate în adâncurile inconștientului, încât nici nu ne dăm seama când ele s-au copt deja. Magia cărților stă în decorticarea cotidianului pentru a ajunge cu ajutorul cuvintelor în miezul lucrurilor. Citesc pe coperți: susținem curajul femeilor de a porni pe calea transformărilor personale, puterea lor de a încerca și de a reuși în viață, precum și dorința de a face lumea lor și a celor din jur mai bunăO mie și una de eu fără umbre a Radmilei Popovici este o carte tribut, un drum al cunoașterii de sine și al transformării, o carte despre și pentru femei.

Să te regăsești în versurile poetei e foarte ușor…fiică, soră, mamă, iubită, cunoaștem aceste roluri și le îmbrăcăm ca pe niște rochii, uneori rămânând încorsetate în croiala lor. Am trăit unele poeme pe propria piele și m-au durut. Ajunsesem la un moment dat la unul dintre ele și am rămas acolo. I-am scris Radmilei și ea mi-a spus purtând zâmbetul ei absolut genuin: știam că vei da de el. Am rămas pe acea pagina pentru că îmi găsisem destinația pusă pe foaie.

O mie și una de eu fără umbre este de fapt o antologie, poeme special alese de autoare care vin să întregească un drum al renunțării. Durerile ei scrise pe pereții inimii vor țâșni într-un roșu aprins, un strigăt intens și plin de rugăciune picurând pânzele scrijelite cu chipuri rupte din icoane, sau tăceri care curg molcom pe picturile ninse ale Florinei Breazu.

uită supărarea cheamă-ți cerul

înapoi adună-l pe bucăți în priviri

nu mai umbla plouată 

fiecare cu fulgerul tunetul

și noroiul său

prea puțini poartă pe umeri

câte un curcubeu în plus sau

câte o basma curată în buzunar

pentru lacrima altuia

(fragment Fără martori)

răcoarea îmi acoperă

umerii cu vântul

mă roagă să nu o uit

vă reveni 

dacă ar fi trăit

sora mea i-aș fi purtat

și cele mai vechi haine

le-aș fi simțit fibrele

proiectoare mi-ar fi fost

umbra mai deasă

 

niciun râu nu duce undeva

dacă nu e cineva la capătul

lui să te aștepte cu o pâine

nici o noapte nu-și merită

somnul dacă nu e o stea

să-ți știe numele

iarba care răsare peste pragul

casei noastre mamă vrea

să se lungească pe

covorul bunicii

n-o tăia

las-o

( Las-o)

M-a trezit luna

mă privea țintă

de după perdeaua

de ceață

 

am dat la o parte

perdeaua de voal

mi-am lipit fruntea

de geam

aburea

 

cum e să fii lună

cum e să stai trează

în fiecare noapte

cum e să te știi

singură în întuneric

am întrebat-o

 

tăcea polisemantic

(în lanțuri, fragment)

te dezmierd în limbi

nevorbite

tu știi că cele mai tandre gesturi

nu au nevoie de cuvinte și eu

te tac

colorând umbra unui nuc

de departe seamănă cu un arbust de magnolie

care-și leapădă frunzele

în decembrie dar ele

rămân

fidele umbrei lui până

în martie când cineva

le adună cu grebla

sau cu mâna

te tac adânc

într-un punct

din care se poate

naște un univers

nou unul

de necucerit

te tac fulgerător

simt în șira spinării

o tăcere

te tac să te pot auzi dincolo de

” la început a fost cuvântul”

nu-s doar o femeie care tace

nu-s doar o femeie care tace și scrie

nu-s doar o femeie care tace și scrie

scriindu-te

nu-s doar o femeie care

nu-s doar o femeie

nu-s doar

nu-s

(te tac, fragment)

Femininul descătușat al Radmilei Popovici este prins în artă. O țesătură fină de culori uneori diafane, alteori diabolice, echilibru șubred între sfințenie și păcat. Dacă stau să mă gândesc, femeia însăși este o formă de artă abstractă, contururile ei se întrevăd ușor în liniile incerte ale lumii. Uneori încep să cred că femeile ieșite din cercul samsarei ajung să devină pisici, ca să fie lăsate de capul lor neîncadrate în tiparele sociale. Asemeni unei Șeherezade războinice, Radmila Popovici plămădește coca mai multor posibilități: una cu tine, niciuna, unică, toate pe una, una cu pământul, de una singură pentru a putea să adauge viață luminii și lumii.

Poemele își poartă umbrele. Ele vin în tandem cu un istoric cromatic intens, adânc aproape violent, dar aceste umbre ajung să fie integrate prin intermediul acceptării.

m-am văzut urâtă

și mi-am urecheat

sufletul l-am tras de păr

l-am pălmuit l-am certat

de ce ești urât

urâtule

 

sufletul a lăsat

privirea în jos pe obraji

îi curgeau șiroaie de versuri

învinețite de milă de ciudă

mi-am jupuit pielea mi-am aprins

părul de pe cap mi-am scos

pe rând dinții mi-am smuls

limba le-am aruncat pe toate

în moarte

mi-am bocit până la os

carnea trădătoare sângele

fugar mintea ah

mintea

 

mi-am călcat pe inimă

am luat cuvântul

urâtă

în mâini să mă

oglindesc

în el

(urâtă, fragment)

O mie și una de EU fără umbre este intens feminin fără a fi feminist, este despre un parcurs care poate fi al oricui. Un parcurs rotund ca un uroboros care începe cu: când voi ajunge fără nimeni voi rămâne cu mine și se termină cu o autobiografie. Perfect închis.

Note

Ilustrație

Florina Breazu, artistă plastică

FLORINA BREAZU, artistă plastică, Maestru în Artă, s-a născut pe 5 ianuarie 1973, la Chişinău. A absolvit Colegiul de Arte Plastice A. Plămădeală” din Chişinău, apoi şi-a continuat studiile la Cluj, laşi, iar în 2021 susține teza la UNARTE Bucureşti şi este Doctor în Arte Vizuale. Din 2022 deţine funcția de Preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.

Tiparul a fost susținut de Centrul de Drept al Femeilor cu sprijinul financiar al Suediei.

Centrul de Drept al Femeilor (CDF) este o organizație non-guvernamentală înregistrată în anul 2009 şi înfiinţată de un grup de femei-juriste din Republica Moldova. CDF pledează pentru egalitate de statut dintre femei şi bărbați în viața publică și în cadrul familiei şi sprijină procesul de reformare a politicilor, legislației, cadrului instituțional și de oferire a serviciilor specializate pentru victimele violenţei în familie și în bază de gen.

Share.

About Author

Avatar photo

Pentru prima dată am avut revelația Cărții în clasa a doua. Era un manual de citire, lecturi suplimentare pentru a clasa a patra, cu Lenin și pionieri în poze și, pe alocuri, în text. Stăteam ca fermecată pentru că găsisem texte lungi, diferite celor din abecedar, sau ce mai citeam noi pe acolo. Apoi am descoperit biblioteca sătească, unde mă plimbam printre rafturi și doream ca toate cărțile ascunse după cotoarele amenajate frumos, să fie doar pentru mine. Le alegeam pe alea groase, fascinată de mirosuri și texturi, sub privirile mirate ale bibliotecarei, cărți care nu erau potrivite vîrstei mele și care aveau să fie sursa multor coșmaruri nocturne. Încă mai păstrez sentimentul primei întâlniri… Sunt cărți printre cărți, unele îți pot oferi răspunsuri la întrebări ce îți ard mintea sau, din contra, la cele demult uitate; altele sunt surse de frumusețe care te aglutinează, te zidesc fără voie ca pe Ana lui Manole în lumi străine; ori neînsemnate, care trec pe lîngă tine fără a lasa urme. La fel ca oamenii. Aici vreau să împart din bucuria întîlnirii cu o carte, așa cum o văd eu.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura