Cum e să primești într-o zi de vineri un pachet de cărți pentru copii și să te întrebi pentru care copil este: pentru cel pe care-l ai sau pentru cel din tine, cu care te lupți de-a lungul zilelor? Răspunsul la întrebare îl obții relativ ușor, când deschizi febril cărțile și începi să le parcurgi împreună cu copilul cel mic. E drept, Ioana mea are patru ani și e într-o eternă agitație și căutare de subiecte noi demne să-i capteze atenția! Și, vai, chiar nu dă atenție oricui și oricum! Dar două dintre cele trei cărți chiar i-au plăcut. Mă refer la „Matei o iubește pe mami” de Brigitte Weninger și Eve Tharlet; format mare de carte, cu desene minunate, cu scris puțin pe pagină, locul de onoare fiind lăsat desenului; e cum nu se poate mai bună alegerea de editare pentru o carte destinată copiilor de peste 3 ani. Matei este un personaj cunoscut deja, prima carte care i-a plăcut Ioanei fiind cea în care ne povestește cum e cu umbrele în miez de noapte. Iepurașul, căci Matei este un iepuraș, ne învață de data aceasta ce e familia, relațiile din interiorul unei familii, despre reguli și altele. Dar, repet, totul în cel mai atractiv sens posibil.

„Apoi iepurașii au repetat bunele maniere la masă.

Ana și Irina și-au adus serviciul de ceai, iar cei trei băieți au cules zmeură și au adus apă.

– Nu pot să înfulec pur și simplu fructele din farfurie? a oftat Luca.

– Nu înfulecați și nu sorbiți din mâncare, și, în niciun caz, să nu vorbiți cu gura plină! a citit Dan cu voce tare. Nu țineți coatele pe masă! Nu lingeți cuțitul și furculița!

– Cee? Păi, nu-i deloc amuzant! s-a plâns Matei. Putem măcar să ne întrecem cine râgâie mai tare?

– NU! au strigat Dan și Ana în același timp.

Matei a oftat din nou.”

Iubitorii de pisici se vor simți răzbunați pe deplin citind „Pete Motanul – Ador tenișii albi” de Eric Litwin și cu ilustrații de James Dean. Pete este, evident, un motan. Unul încălțat cu teniși albi și care-și vor schimba culoarea în funcție de boacăna pe care o face sau de descoperirea la care ia parte. Pete este atât de frumos desenat, încât copiii vor simți nevoia să-l reproducă, așa că fiți pregătiți cu blocul de desen și creioanele colorate, pentru orice eventualitate.

eric-litwin_james-dean_pete-motanul_ador-tenisii-albi_c1-870x490

Al treilea volum este scris de Cressida Cowell și are un nume cel puțin trăznit: Cum să-ți dresezi dragonul de Sughiț Strașnicul Stavrid al III-lea”! Ce vă spuneam? Dar stați să vedeți cum se numesc personajele: Sughiț, Iutedepumn, Suflu de câine-cu drojdie de creier, Moțat scrântit junior, Porc bubos, Hăbăucul, Stoic Mătăhălosul, Piciordepește, Haplea Râgâitorul, Râtmucos. Eiiii, nu-i așa că deja v-ați trezit căutând cartea? Apropo, e recomandată oricărui copil de peste 7 ani, deci inclusiv vouă, celor mai „bătrâni”.

„Martie lăsă locul lui aprilie, iar aprilie se schimbă în mai. După remarca Râmei-de-foc despre jalnicul iepuraș de câmp, Știrbul nu-și mai făcu niciodată nevoile în bucătărie. Dar Sughiț nu izbuti niciun alt pas înainte în dresura lui.

Încă mai ploua, dar ploaia era caldă. Vântul sufla, dar cu mai puțină furie. Era aproape posibil să stai drept în picioare.

Ouăle de pescăruș se cloceau pe stânci, iar părinții pescăruși îi atacară, lăsându-se în picaj ca bombele, când Sughiț și Piciordepește veniră pe Plaja Lungă să exerseze.

– UCIDE, Vaca-groazei, UCIDE! o îndemnă Piciordepește pe Vaca-grozei, care stătea placidă, cocoțată pe umărul lui. Uite, ai putea mânca pescărușul ăla cu spinarea neagră în chip de mic dejun, nu-i nici pe jumătate cât tine. Pe cuvânt, Sughiț, eu mă dau bătut, nu văd cum o să trec de secțiunea cu vânătoare a Testului. Vaca-groazei pur și simplu n-are instinctul de a ucide. N-ar supraviețui în sălbăticie.

Sughiț râse fără veselie.

– Îți închipui cu TU AI probleme? Știrbul și cu mine o zbârcim de la începutul începutului: la comenzile elementare de supunere, la aport, la exercițiile de constrângere, la vânătoare – la absolut tot.”

Trei recomandări din partea Editurii Nemi. Și nu pot să uit faptul că Nemi e puiul Nemirei, pui care crește pe zi ce trece, precum Făt-Frumos al nostru. Și mă bucur să văd că demersul acesta capătă concretețe și frumusețe cu fiecare carte adăugată în raftul copilăriei.

brigitte-weninger_-eve-tharlet_matei-o-iubeste-pe-mami_copertaMatei o iubește pe mami” de Brigitte Weninger și Eve Tharlet

Editura: Nemi

Traducerea: Cristina Nan

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 28

ISBN: 978-606-758-865-1

eric-litwin_james-dean_pete-motanul_ador-tenisii-albi_c1Pete Motanul – Ador tenișii albi” de Eric Litwin și cu ilustrații de James Dean

Editura: Nemi

Traducerea: Cristina Nan

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 36

ISBN: 978-606-758-777-7

cressida-cowell---cum-sa-ti-dresezi-dragonul_c1Cum să-ți dresezi dragonul de Sughiț Strașnicul Stavrid al III-lea” de Cressida Cowell

Editura: Nemi

Traducerea: Cristina Jinga

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 232

ISBN: 978-606-758-776-0

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura