Dacă există un basm iubit în egală măsură de copii, în mod sigur numele lui este „Albă ca zăpada“. Sâmbătă, 11 mai, la Teatrul Ion Creangă, se dă oficial startul magiei – în această zi, de la ora 11:00, respectiv 18:00, au loc avanpremiera și premiera spectacolului omonim. „Albă ca zăpada“, în regia lui Andrei Răduț, se adresează atât copiilor din categoria #TICPITIC (3-6 ani), cât și celor din categoria #TICJUNIOR (+6 ani). Dar la fel de bine și părinților, bunicilor, educatorilor sau învățătorilor, pentru că teatrul nu ține cont de vârstă, ci de curiozitate.

Curiozitatea va fi din plin satisfăcută, în luna mai, și prin alte reprezentații teatrale, inspirate din realități sociale sau interstelare, din povești populare ori basme universale. „Aventurile lui Săgeată“ (6+), „Călătorii prin galaxii“ (4+), „Ursul păcălit de vulpe“ (3-6) și „Mica sirenă“ (4+) sunt doar câteva exemple. Se văd toate la Sala Mare din Str. Piața Amzei nr. 13, locul unde, începând cu această lună se mută și spectacolele găzduite până acum de Sala Mică. Tot aici, vom trăi savuroase „Amintiri din copilărie“ (6+), dar și „Visul unei nopți de vară“ (6+) – două producții care, de la prima reprezentație, au adus multe zâmbete și aprecieri printre spectatori. Poveștile bune de la cele dintâi cuvinte se cunosc, iar asta este valabil și în cazul punerilor în scenă pe care le inspiră. Zile creative și cu soare să avem în acest final de primăvară!

Pe www.teatrulioncreanga.ro, găsiți mai multe detalii despre programul lunii mai și, de asemenea, informații despre surprizele pregătite pentru cei mici în perioada următoare.

PROGRAM MAI 2024Albă ca zăpada (4+)
11.05, ora 11:00 & 18:00, 25.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Albă ca Zăpada – Teatrul Ion Creangă

Singură, în mijlocul unei păduri, Albă ca zăpada se vede nevoită să înfrunte destinul. Dar soarta i-a surâs eroinei noastre într-un loc în care damnarea părea inevitabilă – iată o dovadă a faptului că niciodată nu trebuie să ne pierdem speranța! Și totuși, chiar dacă e înconjurată de prieteni loiali, prințesa resimte doar iluzia siguranței, pentru că Împărăteasa îi urmărește fiecare pas prin intermediul unei oglinzi magice. Pericolul este iminent, iar Albă ca zăpada va primi ajutor de la cine se așteaptă mai puțin.

Călătorii prin galaxii (4+)
12.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Călătorii prin galaxii – Teatrul Ion Creangă

Se știe despre Soare că este Steaua în jurul căreia se învârte planeta noastră, iar despre Lună că este un corp astronomic care se învârte în jurul Pământului. Dar ce știu Soarele și Luna despre celelalte planete? Poți să afli pornind alături de noi într-o aventură prin Univers! Amuzant și deopotrivă educativ, spectacolul „Călătorii prin galaxii“oferă un excelent punct de plecare pentru părinți, bunici, prieteni sau educatori, pentru a discuta despre stele, planete, gravitație și toate surprizele pe care le rezervă Universul.

Visul unei nopți de vară (6+)
12.05 & 26.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)     

Visul unei nopți de vară – Teatrul Ion Creangă

„Visul unei nopți de vară“ este cea mai montată comedie a lui Shakespeare. În text, lumea realului și cea a fantasticului se întâlnesc într-o poveste despre tinerețe și iubire. Cele două forțe ale naturii, Titania și Oberon, se află într-un conflict pentru putere, iar tensiunea dintre ei se va răsfrânge și asupra muritorilor naivi și îndrăgostiți. Și, ca și când acest lucru nu ar fi fost de ajuns, Puck, un personaj pe care cu siguranță copiii îl vor îndrăgi, va unelti împotriva tuturor pentru a crea un spectacol cum nu s-a mai văzut. Atât de frumos va fi, încât va părea ca un vis, un vis care va aduce zâmbetul pe buze și celor mai morocănoși dintre spectatori.

Fata babei și fata moșului (3-6)
17.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Uneori în viață, e greu să fii bun, să iei decizii punându-i pe ceilalți mai presus de propria persoană. Dar se spune că bunătatea se întoarce, este răsplătită, iar povestea lui Ion Creangă, „Fata babei și fata moșului“ asta ne învață – despre bunătate și despre altruism. Fata moșului, fiind curată la suflet, în călătoria ei inițiatică câștigă mulți aliați, pe când fata babei, cu gândul doar la ea însăși și la bogății, rămâne singură și fără ajutor.

Jack și vrejul de fasole (5+)
18.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Jack și vrejul de fasole – Teatrul Ion Creangă

Din cauza neajunsurilor, mama lui Jack este nevoită să vândă văcuța Milky, așa că își trimite fiul la târg să facă tranzacția. Dar socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, iar Jack va face o afacere neobișnuită: dă văcuța pe niște boabe de fasole. Niște boabe de fasole care se vor dovedi magice și care vor deveni puntea către un tărâm fermecat. Viața se schimbă când nu te aștepți și niciodată nu e prea târziu să ne lăsăm purtați de aripile imaginației!

Păcală și Tândală (3-6)
18.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Unele povești sfidează timpul și, odată cu trecerea lui, devin mai puternice și mai pline de miez. Întâmplările fraților Păcală și Tândală sunt un exemplu. Spectacolul pus în scenă de Teatrul Ion Creangă are la bază un scenariu original, inspirat din mai multe texte populare, dar care aduce elemente noi, din actualitate. Copiii vor râde la schimbul de replici dintre personaje, se vor implica în aventurile lor și, nu în ultimul rând, vor învăța că obstacolele sunt mai ușor și chiar mai distractiv de trecut în doi.

O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin (6+)
19.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Cele o mie și una de nopți pline de povești ascund taine și povețe nebănuite. Una dintre ele e despre un băiat al cărui nume s-ar traduce – cel cu credință. E vorba despre Aladin și drumul său spre darul care îi este menit de la naștere – Lampa cea magică, despre care se spune că poate îndeplini orice dorință din lume. În aventura sa, se mai alătură și un covor fermecat, dar și alte două personaje de basm. Drumul lui Aladin e presărat cu diverse obstacole spre împărăția și dragostea menită, pe care trebuie să le treacă cu inteligență și răbdare.

Amintiri din copilărie (6+)
19.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Copilăria este și va rămâne mereu un tărâm nemărginit al posibilităților. Pe scena Teatrului Ion Creangă vor păși personajele care au impresionat generații, Nică, Irinuca, Mătușa Mărioara, Smaranda și mulți alții care vor revigora spațiul satului idilic românesc. Spectacolul „Amintiri din copilărie“ le va aminti părinților ce înseamnă să fii copil, iar celor mici le va arăta fațete ale copilăriei pe care poate nici nu le cunosc. Protagonistul nostru îi va purta pe spectatori prin aventuri palpitante și le va aminti și de ce este important să îți asculți părinții.

Mica sirenă (4+)
24.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Mica Sirenă – Teatrul Ion Creangă

Să explorăm împreună misterioasa, dar fermecătoarea lume a apelor! Ne ghidează o sirenă, a cărei poveste romantică a învins timpul și a topit obstacole ce păreau de netrecut. În marea ei dorință de a-și împlini iubirea, Ariel, fiica cea mică a Zeului apelor, este nevoită să facă sacrificiul suprem – renunță la suflet pentru a-și preschimba coada în picioare. Dar când în joc sunt dragostea și găsirea sufletului pereche, nici un sacrificiu nu este prea mare.

Aventurile lui Săgeată (6+)
25.05 ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Aventurile lui Săgeată – Teatrul Ion Creangă

Personajul Săgeată este o minge dezumflată și abandonată de către proprietarul său. Singur și lipsit de utilitatea pentru care era cândva prețuit, el își dă seama că viața lui nu se poate termina în acest punct. Trebuie să îl revadă pe cel căruia i-a aparținut! În peripețiile sale, Săgeată va descoperi „universul“ parcului, un univers vast, plin de mituri și legende, care nu ne este accesibil nouă, oamenilor. Va realiza cât de importanți sunt prietenii și de ce încrederea în cei apropiați îți poate schimba destinul. Însă, probabil, cel mai important aspect pe care îl va conștientiza este valoarea celei de-a doua șanse, dar și eforturile pe care aceasta le presupune. Un nou început nu este posibil fără schimbare, iar schimbarea necesită hotărâre, ceea ce eroul nostru are din plin.

Punguța cu doi bani (3-6)
26.05, ora 11:00,
Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Muzical și interactiv, spectacolul „Punguța cu doi bani“ este o oportunitate de a redescoperi poveștile lui Ion Creangă – basme de un incredibil dinamism scenic, deși au fost scrise acum mai mult de un secol. Adaptat de o echipă talentată, spectacolul ne introduce în universul unui alai pestriț: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă – și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti.

Ursul păcălit de vulpe (3-6)
31.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)       


Un urs, o vulpe și un pește s-au întâlnit într-o poveste. Iar ceea urmează să se petreacă pare să fie rupt nu din poveste, ci chiar din realitatea uneori surprinzătoare – întâmplări care ne arată că lăcomia și falsa prietenie s-au născut odată cu timpul. Dar timpul, la rândul lui, ne-a mai învățat ceva: când privim o provocare cu umor, devenim automat mai înțelepți. Simțim cum creștem. Ce vom învăța din pățaniile ursului sau din planul șiret al vulpii? Să-i dăm mai bine cuvântul peștelui, pentru că el este cel care ne va spune povestea…

Descoperă mai multe:

www.teatrulioncreanga.ro

→ Facebook.com/TeatrulIonCreanga

→ Instagram.com/TeatrulIonCreanga

→ Youtube.com/TeatrulIonCreanga

→ Casa de Bilete – tel. 0767 934 374

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura