Astăzi este o misiune (aproape) imposibilă să-i ții cât mai mult pe copii în lumea poveștilor. Într-o lume dominată de tehnologie și de tot felul de jocuri care nu presupun interacțiunea directă între copii, aceștia devin încă din primii ani „fascinați” de imaginile fără suflet, dar seducătoare care li se derulează în fața ochilor cu viteze uluitoare. Așa se face că avem de-a face cu copii care nu reușesc nicicum să se exprime coerent (fluent) în limba maternă, să folosească multe cuvinte atunci când povestesc ceva sau când li se solicită să descrie un fenomen sau o acțiune. Lucrurile stau și mai prost atunci când vorbim de limbajul nonverbal, ei nereușind nicicum să mai descifreze suita de gesturi prin care se transmit emoții, stări sau chiar acțiuni. De aceea, orice spectacol de pantomimă este binevenit, iar dacă vârsta copiilor cărora li se adreează este +3 ani, atunci e și mai bine.

Toate bune și frumoase, numai că astfel de spectacole cer foarte multă atenție pentru detalii din partea celor care-l realizează. De la viteza cu care se succed mișcările, corelațiile dintre acestea și mesajul în sine, relația dintre personaje și felul cum se evidențiază diferența dintre bine și rău, (dintre personajul bun și cel rău) și până la fondul sonor ales, toate acestea cer multă implicare din partea actorilor, dar nu numai atât. Un spectacol de pantomimă pentru copii este greu de realizat, tehnica corporală trebuie să fie bine însușită, gesturile lucrate până la cele mai fine  mișcări, comunicarea dintre personaje să fie adecvată cu momentul în sine și foarte bine construită și ea.

Cei 10 actori din distribuția noului spectacol al Operei Comice pentru CopiiCopiii în țara minunilor – sunt dedicați celor mici, nu se află la primul lor spectacol pentru copii, dar, în același timp, mai toți au în cartea lor de vizită și proiecte profesionale destinate publicului adult: Paul Cimpoieru și Daniela Nicolae dansează împreună într-un spectacol la Green Hours, Beatrice Rubică a fost între finaliștii din 2018 ai Galei HOP, mai toți au jucat într-un spectacol pentru copii dedicat Centenarului României Mari etc. De aceea, ei se simt foarte bine împreună pe scenă, se sprijină reciproc în construcția diferitelor scene, se bazează unii pe ceilalți, așa cum fac doar oamenii care se cunosc foarte bine și care știu și vor să-și pună reciproc în valoare doar calitățile.

Scenariul are în miezul lui moralele diferitelor povești care au încântat generații întregi de copii; povești cunoscute, cu personaje care cuceresc invariabil și pe cei mai cârcotași dintre cei mici; de la Albă ca Zăpada și piticii ei, trecând prin Cenușăreasa, Ursul păcălit de vulpe și până la Prințesa și broscoiul sau celebru duet Tom și Jerry (și încă alte câteva povești), toată suita de narațiuni i-a ținut pe copii cu sufletul la gură, aceștia lăsându-se purtați de farmecul pantomimei și descoperind astfel o nouă cale de a spune povești. Mai frumos a fost că și părinții s-au amuzat teribil, ghicind dimpreună cu cei mici personajele, răspunzând acestora la diferite întrebări, semn că ceea ce se vedea pe scenă captiva.

Copiii în țara minunilor e un spectacol viu, în care succesiunea scenelor nu obosește, dar nici nu-i lasă să iasă din convenție pe spectatori. Actorii sunt atenți la reacțiile sălii și preiau mult din energia acesteia, astfel încât unii dintre ei chiar ajung parte din poveste. Trecerea de la moment/poveste la altul/alta se face cu ajutorul unor elemente de decor multifuncționale, actorii schimbându-și din mers hainele și rolurile. Cu toate acestea, scena nu se aglomerează în personaje, copiii știu în orice moment despre ce poveste este vorba și nu sunt tentați să amestece poveștile. Ilustrația muzicală este una destul de modernă și, uneori, chiar inedită (cine ar fi crezut că o să se audă o melodie cântată în cea mai frumoasă limbă franceză posibilă?).

Fiind vorba de un spectacol cu personaje de basm, costumele trebuiau și ele atent lucrate. Și aici Anca Albani și-a dovedit (din nou) talentul, ea alegând să combine elementele tradiționale (cele care țin de personajul în sine – vezi, de exemplu, rochia Albei ca Zăpada sau combinezonul de urs etc.) cu cele moderne, aducând în acest fel poveștile mai aproape de copii. Banca multifuncțională – un element de decor mobil care devine epicentru multor scene este atent integrată în jocul personajelor. Așa se face că, la finalul orei, copiii din sală nu prea vor să mai plece acasă, mulți dintre ei alegând să meargă pe scenă, unde continuă lupta cu perne.

Copiii în țara minunilor de la Opera Comică pentru Copii se joacă toată luna ianuarie, deci aveți timp să căutați bilete și locuri la una dintre reprezentațiile programate. E un spectacol în care părinții vor găsi soluții la problemele lor de comunicare cu cei mici, iar aceștia vor afla că și poveștile, vechile povești au farmec, cu condiția să-i pui pe adulții din preajmă la treabă.

Copiii în țara minunilor – Opera Comică pentru Copii (Sala UnderGrant)

Câștigător al concursului de proiecte Stagiune UnderGrant 2018/2019

Spectacol de pantomimă

Durata: 55 minute

Echipa de producție:

Vera Stoian – scenarist

Silviu Oltean – regizor

Paul Cimpoieru – director artistic „Compania 9”

Anca Albani – scenografie / costume

Distribuție:

Vera Stoian, Silviu Oltean, Paul Cimpoieru, George Dumitrescu, Silviu Man, Ionel Barac, Florin Roșu, Daniela Niculae, Beatrice Rubică, Dana – Gabriela Paraschiv

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura