Cinematograful București (fost Trianon) se află pe Lista Monumentelor Istorice la poziția 954, având codul L.M.I.: B-II-m-B-18680.

Datare: prima jumătate sec XX – (eronat, conform Listei Monumentelor Istorice).

Adresa: Bulevardul Elisabeta, nr. 26, sector 5.

Atribuită arhitectului Alexandru Orăscu (30 iulie 1817 – 16 decembrie 1894), defunctul cinematograf BUCUREȘTI, fost Trianon, a fost construit în anul 1864.

 

… deasupra primului etaj, cinci zeități păzesc cele patru ferestre ale catului superior, fiecare sprijinindu-se pe capitelul unei coloane semiîngropate în zid. Ei sunt, de la dreapta la stânga: Artemis (Diana), cu ogarul la picior, Apollo, plin de frumusețe și grație, Afrodita – Venus, Heracle (după carură și mușchi); în fine, un poet cu aer inspirat, având în mână lira și încununat cu lauri: Orfeu.

01

Artemis

 

02

Apollo

03

Afrodita

04

Heracle

05

Orfeu

Artemis – Diana e în așteptarea vânătorii, ogarul cu capul întors spre ea îi caută-n ochi porunca. Apollo ține brațul drept ridicat, cu mâna deasupra capului; să fi avut în ea o săgeată? Privirea este îndreptată în jos, spre pământul unde trec încolo și-ncoace muritorii. Nu mai are lira, o fi lăsat-o pe ruinele cetății Megara, să cânte singură, ori i-a dăruit-o lui Orfeu. Afrodita, prin grația corpului, o amintește pe Venus din Millo. Heracle ținea probabil în stânga ghioaga în repaus, brațul drept pe lângă trup pare gata s-o apuce la nevoie; gânditor, reflectează poate la pedeapsa de a fi atât de puternic încât să nu-ți poți stăpâni propria forță. Orfeu e iluminat, parcă-și aude cântecul care clintește pietrele, îmblânzește fiarele, înmoaie inimile și calmează marea.

(Elisabeta Isanos – În București fără adresă, Editura Vremea, 2008, p.166)

 

06

Deasupra celor patru ferestre de la etajul întâi, la fiecare sunt adosați câte doi putti susținând câte un cartuș cu specificația: ANR, ANVL, 1884, respectiv ANR.

 

07

Foto credit Sorin Mircea Vasilescu

Share.

About Author

Avatar photo

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Un comentariu

  1. Belkine Gabriel on

    În noiembrie 1940 când legionarii intră la putere, Cooperativa „Filmul Legionar” preia conducerea câtorva cinematografe bucureştene, unora schimbându-le şi numele şi numind membrii legionari la conducerea lor până în ianuarie 1941, astfel:
    -cinema Trianon, Horia IGIROŞANU;
    -cinema Elysee, Constantin BRÂNZAN;
    -cinema Scala, Constantin DAMIAN, i se schimbă numele în cinema „Corpul Muncitorilor Legionari”;
    -cinema Regal, Petre BĂLEANU, i se schimbă numele în cinema Axa;

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura