E la a XI-a ediție Festivalul Internațional al Cărții AXIS LIBRI, ceea ce înseamnă că atunci când eu am plecat definitiv din Galați abia se contura tradiția. Într-un oraș dominat încă de stafiile comunismului, măcinat la propriu de incapacitatea edililor de a conserva istoria locului și aflat sub spectrul unui șomaj atotcuprinzător, să faci un festival al cărții pare nebunie curată. Și chiar este!

În perioada 5-9 iunie 2019, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galați şi Consiliul Judeţean Galaţi, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Galaţi, al partenerilor, precum și al mass-media locale și naționale, în colaborare cu: Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Direcția Județeană pentru Cultură, Inspectoratul ŞcolarPalatul CopiilorTeatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”Teatrul Dramatic „Fani Tardini”Teatrul de Păpuşi „Gulliver”Universitatea „Dunărea de Jos”Universitatea „Danubius”, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță”Muzeul de Artă VizualăCasa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură a Studenţilor și cu alte instituții de cultură și de învățământ gălățean – organizează a XI-a ediţie a Festivalului Internațional al Cărții AXIS LIBRI – ediție dedicată Anului Cărţii, adresat iubitorilor de carte și lectură, atât cititori, cât şi creatori, editori şi difuzori, pe care îi invită să participe la un program generos prin diversitate şi calitate culturală.

Esplanada care face legătura între centrul orașului și faleza Dunării este cel mai bun loc pentru un festival de carte. Spațiul este generos și prietenos cu publicul, pentru că sub teii în floare te poți plimba liniștit de la un stand la altul, poți savura o cafea plimbându-te printre cărți sau poți lua un loc pe scaun pentru a asculta ce au de spus invitații. Faptul că este în aer liber este marele avantaj al acestui festival, la care se adaugă scaunele: e mare lucru să vorbești (în calitate de invitat) unor oameni veniți să asculte, care se așează confortabil în scaune și pe care-i vezi dornici să audă și să pună întrebări. E aici inițierea unui dialog fertil între autorii cărților, criticii acestora și cititori.

Am descins în Galați cu o curiozitate mare amestecată cu doze considerabile de emoție. Reveneam la Galați în calitate de editor coordonator Bookhub, dar ca să fie și mai complicate lucrurile, aveam să le fiu ambasador unor oameni și cărți neprețuiți/neprețuite pentru mine. Mi-au trecut aproape toate emoțiile în momentul în care m-am întâlnit cu Bogdan Alexandru Stănescu printre standuri. Cumva, în acel moment, a avut loc declicul; am știut atunci că va fi bine. Și așa a fost!

La recent încheiatul Bookfest am avut onoarea să-l cunosc personal pe Valeriu Gherghel și să spun câteva cuvinte despre Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile?. Cronica mea la carte a fost foarte bine receptată în mediul online, la fel și cronicile colegilor de site. M-am bucurat mult să-i fiu alături, numai că mă întrebam ce-aș mai putea spune în plus. Cum-necum, am reușit să nu mă repet, dar să și accentuez punctele tari ale cărții. M-a ajutat (involuntar) pasiunea lui Bogdan-Alexandru Stănescu pentru cărțile vechi (pentru cine nu știe, atunci când descinde  într-un oraș, acesta, mai întâi de toate ia calea anticariatelor), care deja avea cumpărate cele trei volume din Eseurile lui Montaigne (una din edițiile „clasice”). Așa am făcut legătura între Montaigne, Seneca, Epictet și eseurile lui Valeriu Gherghel. Să scrii eseu într-o epocă marcată de viteză și de superficialitate pare nebunie curată. Nu și când te numești Valeriu Gherghel, care a găsit ingredientul cheie – umorul și autoironia.

Să vorbesc despre cărțile lui Doru Căstăian este un privilegiu, așa cum este și faptul de-al avea în echipa Bookhub. Un adevărat eseist, care nu se grăbește să scrie, care-și fundamentează orice afirmație cu zeci de lecturi asumate și filtrate printr-una dintre cele mai imparțiale atitudini vizavi de o teorie sau alta. Pasiunea lui pentru întemeierea adevărului se reflectă în fiecare rând scris, iar peste toate acestea se adaugă acea atât de rară capacitate de a „traduce” teorii complicate și concepte pentru cititorul mai puțin inițiat sau novice în domeniu. E aici exercițiu continuu de apropriere al cititorului de teoreticieni și o cultivare a dialogului pe care  mi-o doresc fecundă ani buni de acum înainte. Despre ce ne apropie și ce ne desparte este o carte de eseuri care se constituie într-o inițiere în ceea ce înseamnă postumanism – concepte, teorii, poziții pro și contra.

Mi-au fost parteneri de dialog Adi Secară, Geta Eftimie și, evident, autorii. Un dialog cald, aflat sub imperativul unei furtuni amânate și a dragostei pentru cuvântul scris.

Între cele două momente s-a strecurat pe post de punte de dialog (nu a dracului!) prezentarea cărții lui Bogdan-Alexandru Stănescu. Copilăria lui Kaspar Hauser este un roman atât de bine scris, încât cucerește și ultimul sceptic. Iar Adi Secară și Cezar Amariei i-au fost excelenți ambasadori. Nu pot să nu remarc generozitatea autorului, care a preferat să mute accentul pe personaj, lăsând în plan secund tot ceea ce ține de efortul lui scriitoricesc – tehnică, stil și documentare.

O bucurie continuă cele trei lansări de carte care s-au constituit într-un singur mare eveniment. /un schimb continuu și fertil de idei condimentat cu umor și dorința de a încuraja pe împătimiții de lectură să citească. Orice, dar mai ales cărțile pentru care eram noi acolo și atunci. Le mulțumesc organizatorilor pentru invitație și prietenilor pentru că ne-am întâlnit.

PS: și fiindcă orice bucurie vine la pachet și cu niscavai tristeți nu pot să trec cu vederea faptul că lipseau edituri mari/importante din târg. Erau însă multe cărți obscure sau cu conținuturi cel puțin dubioase, scoase la edituri cvasinecunoscute. N-am văzut edituri ale marilor unviersități, după cum n-am văzut nici măcar standul Editurii Muzeului Național al Literaturii Române. Suntem în Anul Cărții și e inadmisibil ca tocmai acum să lipsească principalii actanți în promovarea cărții și a lecturii avizate. Nu putem cultiva spiritul lecturii venind  în fața cititorilor cu titluri îndoielnice și/sau cu cărți editate prost sau cel mult neîngrijit.

*****

Editura RATIO & REVELATIO: Despre ce ne apropie și ce ne desparte  și  Cum și de ce (mai) educăm, 2018, autor Doru Căstăian. Invitat: Nona Rapotan, jurnalist cultural, editor coordonator Bookhub.ro.
Moderatori: Geta Eftimie și A.G. Secară.

Editura POLIROM: Copilăria lui Kaspar Hauser, autor Bogdan-Alexandru Stănescu, Polirom, 2017.
Invitaţi: Cezar Amariei şi A.G. Secară.

Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile?, autor Valeriu Gherghel. Moderatori: Nona Rapotan, jurnalist cultural, editor coordonator Bookhub şi Doru Căstăian.
Moderatori: Geta Eftimie și A.G. Secară.

Credit foto: fotografii preluate de pe site-ul Festivalului Internațional al Cărții Axis Libri.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura