IMG_0004Așa cum am promis, continuăm seria de recomandări livrești pentru micii cititori. De data aceasta avem titluri de la Editura Nemi. Sunt cărți care completează serii mai vechi, dar și cărți care compun o serie nouă. Și ne bucurăm să observăm că sunt tipărite la fel de îngrijit ca și celelalte titluri: tehnoredactare impecabilă, traduceri excelente, ilustrații potrivite textului. La câteva dintre ele vom reveni cu recenzii separate – mă gândesc în special la „Fetița care a salvat Crăciunul” – mi-aduc aminte și acum cu ce plăcere am citit anul trecut „Un băiat numit Crăciun”, de acelați autor veșnic îndrăgostit de copii, Matt Haig.

Începem seria de recomandări cu două titluri din seria de autor Jill Tomlinson. Am scris pentru bookhub.ro despre toate celelalte titluri apărute în limba română și mă bucur să văd că și copiii români se pot împrieteni cu alte și alte animale, învățând pe această cale să observe mai bine ce se întâmplă în jurul lor.

Găina care nu voia să renunțe” de Jill Tomlinson

jill-tomlinson---gaina-care-nu-voia-sa-renunte---c1«Doamna Barbu a luat coșul cu ouă și i l-a dat peste gard domnului Barbu, care se afla în fața lăptăriei unde încărca lapte în camion. Familia Barbu avea o mică lăptărie și aproviziona locuitorii din Halca Mică cu lapte și ouă.

– Mersi, scumpa mea, a spus domnul Barbu, luând coșul cu grijă și proptindu-l temeinic între două donițe, în partea din spate a camionului. Astăzi câte ouă avem?

– Doar douăzeci și trei, a spus doamna Barbu, iar acum se pare că Sanda o să cadă cloșcă.

Ah, da, în ultimul timp a fost cam neliniștită.

Sanda era mai mult decât neliniștită – era de-a dreptul înnebunită! Oul avea să se răcească dacă era lăsat în aer liber. A început să țopăie în spatele camionului și îndată ce doamna Barbu a intrat în casă, iar soțul ei era întors cu spatele, Sanda a sărit în camion și s-a ascuns după o doniță mare. Domnul Barbu a adus ultima doniță, a închis ușile cu zăvorul și s-a urcat în cabină.

Înainte ca el să pornească motorul, Sanda se cocoțase deja pe coș. Nu stătea prea bine; douăzeci și trei de ouă sunt foarte multe pentru o găinușă. În cele din urmă s-a hotărât să țină la cald doar oul ei ș să-și mențină echilibrul!

Camionul o arunca în sus și în jos de parcă ar fi fost o minge de tenis!

Domnul Barbu a oprit în fața primului rând de case din Halca Mică și s-a dus în spate, pregătit să-și servească clienții. Sanda s-a dat jos de pe „canapeaua” ei plină de cocoloașe și s-a ascuns în spatele unei donițe.

Clienții domnului Barbu întâmpinau camionul ținând în mâini carafe pentru lapte și castroane pentru ouă.

– Ce dimineață frumoasă, domnule Barbu! a spus primul client. Vreau jumătate de litru, ca de obicei!

Sanda cunoștea vocea aceea. A privit pe furiș Da, era prietena ei, domnișoara Sava! A văzut cum domnul Barbu a scufundat cana măsurătoare în doniță și a turnat o jumătate de litru de lapte proaspăt în carafa domnișoarei Sava.

– A. și două ouă, vă rog! a adăugat domnișoara Sava.»

 Traducerea: Marilena Iovu

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 104

ISBN: 978-606-758-961-0

Vârsta: +7 ani

Vidra ca voia să știe tot” de Jill Tomlinson

jill-tomlinson---vidra-care-voia-sa-stie-tot---c1A doua zi dimineață, Patty și Bobby s-au dus să vadă ce face Dud. Se simțea mai bine,dar era foarte nedumerit.

– Nu înțeleg, a spus el. Încă mi-e foame, dar nu mai pot mânca. E atât de nedrept!

– Termin eu, a intervenit Patty, care mâncase deja tot ceea ce i se dăduse.

– Oprește-te, doar nu ești purcică! s-a răstit Bobby. Dud nu poate mânca fiindcă i-a fost foame atât de multă vreme. Dacă tu îi mănânci mâncarea, oamenii vor crede că se simte mai bine decât îi este lui de fapt!

Patty tocmai voia să se certe cu el, când bărbații s-au întors și i-au gonit. Curând după aceea, oamenii și-au luat din nou plasele și au plecat.

Patty a găsit pe fundul piscinei piatra cu care ei au spart midiile. A ridicat-o și a lovit-o de marginea piscinei. O bucățică mică de ciment s-a desprins. A fost surprinsă. A continuat să lovească peretele piscinei până când a reușit să facă o gaură destul de mare.

De abia după ceva timp Bobby a observat ce făcea ea.

– Nu face asta! a țipat el. Dacă gaura se va mări, apa se va scurge pe acolo!

Ei nu-i venea să creadă, dar, chiar în acel moment, oamenii s-au întors. Față de Pește se clătina pe picioare, căci ducea ceva mare și greu.

Păr Alb stătea acolo, râzând în hohote, apoi au intrat în căsuță.

Bobby s-a uitat spre Patty:

– Cred că e o altă vidră, a spus el. Una mare.

– O fi Moșu? a întrebat Patt. O, sper să fie Moșu!”

Traducerea: Marilena Iovu

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 130

ISBN: 978-606-758-960-3

Vârsta: +7 ani

Fetița care a salvat Crăciunul” de Matt Haig

matt-haig---fetita-care-a-salvat-craciunul___c1_v2Moș Crăciun bătu la ușa de lemn înfricoșătoare a Azilului de Sărcai al lui Creeper. Era destul de mare ca să fie chiar și ușa unui castel. În cele din urmă, veni cineva să-i răspundă – domnul Hobble, portarul.

Domnul Hobble era puțin mai înalt ca un elf. Era cocoșat, dar brațele lui erau groase și mâinile mari și puternice.

Își ridică ochii să se uite la Moș Crăciun. Asta a însemnat o distanță destul de lungă.

– Ce?

Urmă o tăcere lungă. Moș Crăciun aștepta să întrebe mai multe, dar el nu întrebă.

– Sunt domnul….

Moș Crăciun își dădu brusc seama că nu își născocise un nume convingător.

– Domnul Drimwick. Și sunt inspector.

Domnul Hobble se holbă la burdihanul lui Moș Crăciun și la pantalonii lui strâmți.

– Inspector? Nu mi se pare că arăți a polițist.

– De ce? întrebă Moș Crăciun. A ce arăt?

Domnul Hobble se gândi puțin.

– O budincă uriașă cu față de om.

– Ei bine, nu sunt o budincă. Nici inspector de poliție Sunt un inspector de azil. Am venit ca să inspectez azilul vostru.

– Domnul Creeper n-a pomenit nimic despre vreo inspecție.

– Asta pentru că este o inspecție surpriză.

– Ei bine, îmi pare rău, domnule Dribling…

– Drimwick.

– N-ai să intri.

– Ei bine, faci o foarte mare greșeală, îi spuse el domnului Hobble. Când domnul Creeper va trebui să-și închidă azilul din cauză că mi-a fost refuzată o inspecție, vrei să dea vina pe tine?

Domnul Hobble păli.

– Înțeleg. Ai face mai bine să intri, atunci, domnule Dibuit. Și ai noroc, pentru că domnul Creeper este aici chiar acum.”

Traducerea: Cristina Jinga

Anul apariției: 2017

N. de pagini: 336

ISBN: 978-606-43-0122-2

Vârsta: +8 ani

Lama lama în pijama” de Anna Dewdney

lama-lama-in-pijama---c1

 

Lama Lama

în pijama

urlă după

mama sa.”

Traducerea: Veronica D. Niculescu

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 32

ISBN: 978-606-43-0112-3

Vârsta: +2 ani

Seria „Lumea animalelor” de Olivia Brookes

Cele patru cărți excelează la capitolul informație științifică prezentată pe înțelesul celor mici. Sunt o îmbinare potrivită vârstei între cantitatea de informații, imagini sugestive și nevoia de a învăța prin joc.

Primele ființe: Cum era viaţa pe Pământ acum sute de milioane de ani – înainte chiar de existenţa dinozaurilor? Copiii vor pleca într-o călătorie imaginară în trecut şi vor face cunoştinţă cu unele dintre animalele care au trăit cu foarte mult timp în urmă.

hc_1_primele-fiinte_c1

Viețuitoare din ocean: Apele oceanice reprezintă habitatul natural pentru multe milioane de viețuitoare. Găsim aici peşti, balene, delfini, foci, ţestoase și nenumărate nevertebrate, printre care amintim caracatiţele, homarii, anemonele de mare, crustaceele sau meduzele.

hc_2_vietuitoare_din_oceane_c1

Furnici și alte insecte: Există mai multe specii de insecte decât toate celelalte specii de animale puse la un loc. Crezi că poți recunoaște o insectă atunci când o vezi? Cele mai multe dintre ele pot zbura și toate au de spus nenumărate povești despre viețile lor extraordinare.

hc_3_furnici-si-alte-insecte_c1

Tigri și alte carnivore: Carnivorele precum felinele, lupii, urșii, hienele sau animalele mai mici, cum ar fi nevăstuicile, mangustele, ratonii sau bursucii le vor povesti copiilor cum își prind prada și cum trăiesc în jungle sau păduri.

hc_4_tigri-si-alte-carnivore_c1

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura