Matt Haig e un scriitor tânăr, apropiat de cei mici și care-și dorește (și chiar îi reușește!) să vorbească pe limba celor mici. E mare lucru să le povestești celor mici fără să devii prețios sau afectat, fără să folosești tonuri false sau mult prea moralizatoare. „Un băiat numit Crăciun” este romanul-valorilor-de-neprețuit-la-care-trebuie-să-ajungă-orice-copil-măcar-o-dată-n-viață. Deși este scrisă în registrul clasic specific oricărei povești, cartea lui Haig este departe de a fi clasică; asta pentru că e cu și despre țara elfilor (și, nu-i așa, noi n-am crescut cu povești despre elfi), iar Nicholas devine un Moș Crăciun într-un mod aparte. Călătoria lui Nicholas nu e neapărat spre tărâmul elfilor, cât, mai ales ales spre el însuși. Și, bineînțeles, magia are rolul ei esențial.

 

„Și și-a amintit de îndată. Drimwick. Acesta era cuvântul pe care Moș Topo și Micuța Noosh îl folosiseră când îi readuseseră la viață pe el și pe Blitzen. Era un cuvânt magic. Și numai rostirea sa cu voce tare te încălzea un pic, de parcă mintea ți-ar fi fost învăluită de o miere încălzită la soare.

– Un drimwick este o vrajă a speranței. Dacă ți s-a făcut un drimwick, asta îți dă anumite puteri și dacă ești numai un ren, a spus Spiridușa Adevărului.

– Ce fel de puteri?

– Ia tot ce e mai bun în tine și îl face mai puternic. Îl face magic. Dacă îți dorești ceva bun, magia va fi de ajutor. E un soi de magie foarte plictisitoare. Fiindcă e foarte plictisitor să fii bun.”

 

Treptele cunoașterii sunt urcate de Nicholas împreună cu cei care-i vor deveni prieteni pe viață, dar mai ales împreună cu tatăl său, părintele care alege calea sacrificiului suprem, dar fără acel tragism caracteristic majorității basmelor. De altfel, unii ar considera că ieșirea din poveste a tatălui e un pic cam bruscă și/sau forțată.

Nicholas devine Moș Crăciun după o lungă „așteptare”, călătoria sa de la copilul Nicholas la Moș Crăciun fiind una inițiatică, iar adevărata cunoaștere are loc prin intermediul prietenilor (romanul îl puteți considera și ca una dintre cele mai frumoase pledoarii pentru prietenia adevărată). Și de la prieteni primește sfaturi cum ar fi:

 

„Spiridușa Adevărului s-a gândit la asta și a așteptat să-i vină adevărul. A durat o clipă, două. De fapt, trei clipe. Apoi și-a dat seama.

– Uneori, a spus ea, cu ochii strălucitori, mari și luminoși, unele ființe le admiră pe altele nu pentru ceea ce sunt, ci pentru ceea ce ar putea deveni. Pentru ceea ce știu că ar putea fi. Ei văd în tine ceva special.”

 

Să faci Binele este cel mai greu lucru, dar să-l găsești în tine și să-l împarți cu ceilalți (străini sau apropiați) este deja imposibil. Și cu toate acestea:

 

«„O imposibilitate este o posibilitate pe care încă nu ai înțeles-o”, a zis el cu voce tare.»

 

„Un băiat numit Crăciun” de Matt Haig este, sunt convinsă, cea mai bună alegere pentru un cadou livresc destinat celor mici. Cartea este recomandată copiilor de peste 8 ani și, vă asigur, va fi citită pe nerăsuflate; are și ilustrații superbe, are și ritm, are și elfi, are și turtă dulce, are și jucării, are de toate.

 

 

 

 

indexEditura: Nemi

Traducerea din limba engleză: Veronica D. Niculescu

Anul apariției: 2016

Nr. pagini: 272

ISBN: 978-606-758-778-4

 

Cartea este disponibilă pe elefant.ro, Libris.ro sau pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura