Astăzi, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, am dat curs provocării lansate de Editura Nemi – Cărți pentru copii și mi-am dus mezina la „Campionatul poveștilor cu Gregor Pământeanul”, un eveniment inspirat de volumul  Gregor Pământeanul, din seria Cronici din Subpământ, scrisă de Suzanne Collins, autoarea celebrei serii „Jocurile Foamei”. Invitata evenimentului și cea care i-a antrenat pe copiii mai mari sau mai mici prezenți în librărie a fost colega noastră Nona Rapotan, pe care am putut-o vedea astfel într-o ipostază nouă pentru mine.

17361244_1438059416212979_1339721751_n

Prezentarea interactivă a cărții i-a atras pe copii imediat în discuție, fie că citiseră, fie că nu citiseră cartea. Și am remarcat copii dezghețați, foarte atenți la detalii, unii fiind cititori împătimiți de la vârste destul de fragede. Dornici să se afirme, copiii s-au întrecut în a răspunde întrebărilor Nonei, pe marginea personajelor din carte pe care, cu siguranță, cei care nu au avut prilejul de a face cunoștință cu ele, vor căuta să le descopere cât de curând. Lilieci, gândaci, șobolani – o întreagă lume subpământeană s-a strecurat în spațiul primitor și dichisit al librăriei, printre măsuțele la care micii cititori urmăreau cu atenție discuția, dornici să intervină.

17408126_1438059519546302_1164663933_o

Și cum jocul este cel mai potrivit mijloc prin care poți captiva un copil, punându-i la lucru imaginația și aptitudinile, Nona le-a pregătit copiilor un joc inedit intitulat „Unul mai sus, unul mai jos”, pornind de la câteva propoziții extrase din carte. Cu ajutorul dicționarelor, copiii au fost provocați să caute cuvintele care se aflau fie deasupra, fie dedesubtul celor din propoziția primită și, cu acele cuvinte pe care le-au descoperit, să încropească scurte povestiri. Iată una dintre aceste povestiri:

„Universul este o întindere presărată cu stele și planete, săgetat de razele misterului ce se prelinge în largul întunericului. Acest mister ademenește rasa umană încă din cele mai vechi timpuri. Oameni puternici și curajoși pleacă în căutarea noilor planete, știind totuși că pericolul îi pândește peste tot. Majoritatea lor, fiind atei, caută să găsească răspunsuri la toate aceste minuni lăsate de Dumnezeu.

De-a lungul anilor, aceștia au descoperit fisuri în spațiul temporal, dorind, însă, să elimine aceste dovezi. Astfel, ei se transformă din binefăcători ai pământului, în nelegiuiți galactici.”

17373159_1438059122879675_1591208758_o

Cei mai mici, care încă nu au pătruns tainele utilizării dicționarelor, au fost invitați să deseneze personaje din carte sau orice le dictează imaginația, astfel că activitatea a îmbinat scrisul și desenul într-un mod foarte plăcut, gravitând în jurul cărții ce le-a stârnit curiozitatea nu doar copiilor, ci și adulților care i-au însoțit. Finalul evenimentului le-a adus celor mai activi copii premii de la Editura Nemi, dar nici ceilalți nu au fost lăsați să plece acasă fără cărticele și diplome în care au fost menționate aptitudinile prin care s-au remarcat. Fetița mea, de exemplu, a primit diplomă pentru cea mai creativă desenatoare. 🙂

 

17407617_1438059029546351_246644063_oÎmi plac astfel de evenimente care îi aduc pe cei mici mai aproape de cărți și mă bucură să văd că interesul lor este mai mare decât mă așteptam eu. Se pare că textele ce depășesc mult granițele realității ce ne înconjoară îi atrag foarte mult, setea lor de cunoaștere este uimitoare, iar de imaginație – nu mai vorbesc. Sunt dornici să descopere tărâmuri neobișnuite, personaje cu însușiri excepționale, în care își pot reflecta propriul potențial creator. Și eu, și fetița mea așteptăm și alte evenimente pentru micii cititori. Mai cu seamă că abia de acum încolo ea va pătrunde pe cont propriu tainele literaturii.

„Gregor Pământeanul” poate fi găsit pe elefant.ro, Libris.ro sau pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura