Mă bucur că am redescoperit plăcerea lecturii cărților pentru copii și adolescenți. Mai ales că în ziua de azi oferta este atât de diversificată. Ajung să citesc mai mult decât fetele mele din cărțile recomandate lor și sunt (poate) mai încântată decât ele, pentru că am ocazia să mă întorc în lumea priopriei mele copilării, lăsându-mă purtată de valul misterelor și al fanteziei pure și naive (atât cât îmi permite mintea de adult, care nu ezită uneori să-și facă simțită prezența, încercând să spulbere magia). Nu mi-a fost greu să intuiesc tușele principale ale poveștii din Casa de Iarnă, dar acest lucru nu m-a împiedicat să mă bucur ca un copil de farmecul cărții și am citit-o „pe nerăsuflate”, savurând atmosfera magică, misterele și aventura. M-am împrietenit repede cu Elizabeth Estival și, treptat, Casa de Iarnă, așa cum mi-am închipuit-o eu, a căpătat contururi aproape palpabile, căci adesea mi se întâmplă să mă gândesc la ea ca la un loc în care am fost cândva și sunt curioasă să aflu ce se mai întâmplă pe acolo. Și dacă asupra mea a avut un astfel de efect, îmi închipui că e cel puțin la fel de fascinantă pentru micii cititori.

Acesta este primul volum dintr-o serie de trei, așadar, aventurile incredibile ale lui Elizabeth continuă, ceea ce este minunat, pentru că, o dată ce ai pătruns în acel univers, îți dorești să îl explorezi cât mai mult. Eu nu am avut răbdare să aștept traducerea și am citit al doilea volum în engleză. 🙂 Copiii vor fi cu atât mai încântați și mai nerăbdători să dezlege enigmele. Anagrame, jocuri de cuvinte, coduri secrete ce se cer descifrate, vrăji, pericole, întâmplări ieșite din comun – toate laolaltă conturează mesaje puternice despre prietenie, loialitate, despre eternul conflict dintre Bine și Rău care, contrar obiceiului din basme, nu au nevoie întotdeauna de personaje distincte pentru a fi înfățișate. Avem personaje negative și personaje pozitive și aici, dar mult mai nuanțate în ceea ce privește aceste laturi ale Binelui și Răului, cumva mai conectate la realitate.

Elizabeth este, fără doar și poate, eroina principală și, în același timp, pozitivă. Dar are și ea părți care o fac nu neapărat negativă ci mai degrabă îi accentuează latura umană. E drept că are anumite capacități care îi vor face pe micii cititori să se întrebe ce este ea până la urmă – căci nu e un om obișnuit, dar nici vrăjitoare în toată regula. Iar trecutul său este învăluit în mister. Părinții i-au murit când era mică, în împrejurări neclare, iar ea a rămas în grija unui unchi și a unei mătuși foarte săraci și care se poartă groaznic cu ea. De aceea e cu atât mai mare nedumerirea lui Elizabeth atunci când află că aceștia o trimit să petreacă sărbătorile de iarnă la Casa de iarnă, un loc ce poate fi definit prin opulență și rafinament. Un loc în care orice copil s-ar simți minunat.

Vă invit să dezlegați misterele Casei de iarnă alături de Elizabeth Estival – e o lectură încântătoare și pentru cei mici dar și pentru cei mari (să nu uităm că fiecare are nevoie de un strop de magie).

Casa de iarnăde Ben Guterson

Editura: Humanitas

Colecția: Junior

Traducerea: Anca Bărbulescu

Anul apariției: 2019

Nr. de pagini: 344

ISBN: 978-973-50-6385-6

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura