Luminița Arvunescu are ani buni de radio, o carieră solidă de profesionist jurnalist radio, specialist în muzică de operă, sute de transmisiuni în direct la Radio România Muzical și alte câteva sute (poate mii?) de emisiuni dedicate soliștilor de operă, voci românești pe care le putem auzi oriunde în lume. Artiștii crescuți în școala românească de canto, fie că vorbim de Conservatorul de la Iași, cel de la Cluj-Napoca sau București, reușesc să-și construiască cariere solide și îndelungate cântând pe marile scene din Viena, Paris, New York, Londra, Scala etc. Luminița Arvunescu le urmărește carierele, merge să-i vadă la premiere, îi susține și-i încurajează, ceea ce nu e puțin lucru într-o lume în care jurnalistul cultural  (bine pregătit și documentat) este din ce în ce mai greu de găsit și de păstrat.

În ultimii ani, în paralel cu munca de radio, Luminița Arvunescu a dezvoltat un proiect cultural de succes, OPERA FANtastica, în fapt o serie de întâlniri cu mari soliști de operă, celebrități ale lumii culturale, care au venit să-și cunoască fanii din România grație Luminiței Arvunescu. Pe mulți dintre invitați îi vedem extrem de rar cântând în România, poate ca invitați speciali la vreo gală de operă sau în cadrul unui concert intrat în programele unei ediții de Festival George Enescu. Agendele soliștilor de operă sunt pline pe doi ani (cel puțin înainte) și de aceea ei strecoară cu greu în programul lor liber o astfel de întâlnire, preferând (de la sine înțeles și de ce) întâlnirea cu cei dragi și relaxarea/refacerea în cadrul familial. Dar atunci când au venit să-și întâlnească fanii, au făcut-o la modul profesionist, pregătindu-se îndelung, nelăsând niciun detaliu la întâmplare, alegând cu pricepere ținutele și ariile pe care să le cânte, astfel încât fiecare ediție în sine din OPERA FANtastica, a devenit memorabilă. Ultima întâlnire din serie la care am participat a fost cea cu Marina Krilovici, ținută în Studioul de operă de la Universitatea Națională de Muzică București. O întâlnire memorabilă, care ne-a dovedit, dacă mai era nevoie, că întotdeauna în spatele unui mare artist se ascunde un om de excepție.  Am scris la vremea respectivă despre întâlnire, dar asta a fost în iunie anul trecut! Știu că mai trebuiau să aibă loc în toamnă cel puțin două întâlniri, dar agendele încărcate ale soliștilor a făcut imposibilă misiunea Luminiței Arvunescu.

La momentul actual, după cum bine știți, lumea culturală din lume este blocată de ceva la care nici prin cap nu ne trecea acum jumătate de an sau un an: o pandemie de coronavirus care ne obligă la o distanțare fizică fără precedent, la o izolare în spațiul intim, comunicarea și viețile profesionale fiind date peste cap în totalitate. Teatrele și operele, filarmonicile și  teatrele de balet s-au văzut obligate să-și suspende activitățile și să-și trimită artiștii angajați acasă. Teatro alla Scala a fost (dacă nu mă înșel) primul mare teatru de operă care și-a închis porțile publicului, situație fără precedent în istoria acestei instituții. Din acel moment am început să ne dăm seama că nimic nu va mai fi cum a fost. Și de atunci au trecut mai bine de două luni, perioadă marcată de frici, incertitudini, panică, anxietăți scăpate de sub control, furii și angoase declanșate de o confruntare a omului cu ceva ce nu vrea să se lase controlat încă. După o perioadă inițială în care artiștii și instituțiile culturale au luat lucrurile ca atare și au spus că totul e păstrarea calmului, au început cu toții să caute soluții. Publicul își dorește în continuare viață culturală, semn al normalității (nici în timpul celui de-al doilea război mondial n-a fost activitatea culturală suspendată în totalitate, cum este acum!), iar artiștii își doresc să muncească! Ei chiar își doresc să contribuie, într-un fel sau altul, la restabilirea stării de normalitate, atât cât se poate la acest moment. Reluarea în regim de online a unor mari concerte și producții teatrale, transmiterea unor ministagiuni online de la câteva din marile opere ale lumii, o serie de masterclass-uri ținute tot prin intermediul internetului sunt doar câteva dintre exemplele de activități artistice prin intermediul cărora soliștii și instrumentiștii încearcă să restabilească legătura cu publicul. Condițiile tehnice limitate și distanțarea își spun cuvântul, dar și așa, toate aceste demersuri culturale vin să ne confirme ideea că se poate! Se poate reveni la ceea ce a fost, cu condiția să avem răbdare și să ne luăm măsurile de siguranță impuse de pandemie.

Luminița Arvunescu, sprijinită de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și în parteneriat cu Radio România Muzical, a dezvoltat un proiect alternativ pentru OPERA FANtastica, un proiect numit Un virus numit OPERĂ – o serie de întâlniri pe zoom cu soliști de operă români, stabiliți în Europa sau în România, care au contracte cu mari teatre de operă din lume. Proiectul a debutat pe 9 mai, cu un prim dialog avut de Luminița Arvunescu cu soprana Anita Hartig (Madrid). Au urmat tenorul Ioan Hotea (Wiesbaden), mezzosoprana Ruxandra Donose (Viena), tenorul Teodor Ilincăi și soprana Paula Iancic (București), soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Taloș (Dusseldorf), soprana Valentina Naforniță (Viena), pianistul și dirijorul Vlad Iftinca (Stuttgart). Le-am urmărit pe toate în direct, mai puțin dialogul cu Valentina Naforniță.

Dincolo de dorința artiștilor de a se face auziți, de a se simți utili într-o lume paralizată aproape în totalitate din punct de vedere cultural, s-au simțit emoțiile, cele care-i fac atât de umani și de autentici. Se simte la toți freamătul și nerăbdarea de a reveni pe scenă, după cum tuturor le este teamă să vorbească concret despre ce va fi. Pentru ei, spre deosebire de lumea teatrului, premierele și spectacolele care trebuiau să aibă loc în această perioadă au fost complet anulate, nu se pot reprograma, tocmai pentru că programele marilor teatre de operă sunt bine stabilite pe cel puțin doi ani înainte. De aceea toți se gândesc la cum să se pregătească mai bine pentru ce urmează, nu-și permit prea multe nostalgii sau regrete. Aproape toți și-au găsit refugiul acasă, în familie, revenind la vechi hobby-uri (cum este cazul lui Ioan Hotea care s-a reapucat de pictat, sau cazul Ruxandrei Donose care croșetează și împletește în continuare tot felul de minunății); aproape niciunul dintre ei nu poate să repete sau să exerseze acasă, din rațiuni evidente (ori n-au spațiul necesar, ori prezența celor dragi îi încurcă un pic), dar fac tot posibilul să-și întrețină vocile. Suplinesc în schimb prin lecturi fundamentale și solide (nu doar cărți de specialitate, ci și de beletristică) sau dedicându-și parte din timp renovării casei. Cei cu cariere îndelungate, cum este cazul Ruxandrei Donose sau al lui Vlad Iftinca, au luat această izolare ca pe o oportunitate, de a se odihni și de a-și pune în ordine planurile de viitor. Cei mai tineri, aflați la început de carieră, au căutat soluții, au încercat să stabilească noi contacte profesionale sau au regândit viitorul profesional. Mai toți s-au arătat optimiști, deși din vocile lor răzbătea unda aceea de regret și neputință și o oarecare frică (ținută în frâu) generată de incertitudine: nimeni nu știe când se va reveni la normal, sau dacă lucrurile vor mai fi la fel.

În cadrul proiectului Un virus numit OPERĂ urmează alte dialoguri, cu voci celebre, artiști crescuți de școala românească de canto și muzică clasică. Pe canalul de youtube al Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură puteți găsi toate înregistrările dialogurile care au avut loc până acum, dacă n-ați reușit să le ascultați în direct. De remarcat faptul că niciuneia dintre înregistrări nu le lipsesc notițile cu privire la artiști – câteva date (esențiale) cu privire la cariera acestora și la rolurile prin care s-au remarcat. Semn că Luminița Arvunescu nu se dezice nicio clipă de ceea ce o caracterizează – onestitatea, pasiunea și devotamentul cu care a ales întotdeauna să-și facă meseria.

*****

„Un virus numit OPERĂ” – este noul generic sub care Luminița Arvunescu  – apreciată realizatoare de emisiuni muzicale – și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Radio România Muzical, readuc în cea mai strictă actualitate și într-un foarte inspirat contrapunct la izolarea impusă de pandemia Coronavirus, proiectul de succes Opera FANtastica – adresat, în primul rând, iubitorilor muzicii clasice. De data aceasta, întâlnirile vor fi virtuale și se vor desfășura, atât pe pagina de Facebook a asociației: https://www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura/ și pe canalul YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCfZiDeR9wXzrZLOWPFnl9YA/featured, cât și pe pagina de Facebook a postului Radio România Muzical: https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990/, în perioada 9 mai – 14 iunie de la ora 18.00, prilejuind publicului privitor, nu doar bucuria reîntâlnirii cu cu artiști de operă- extrem de iubiți, ci și pătrunderea – în premieră! – în spațiul privat al casei fiecăruia dintre artiștii cu care Luminița Arvunescu va intra în dialog.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura