În martie 2020, am părăsit ochiul furtunii. Pandemia provocată de noua tulpină de coronavirus Wuhan, denumit de Organizația Mondială a Sănătății SARS-CoV-2, devine, oficial, parte din viața noastră. Pan-demon 2020 și Covid-19  este titlul unui proiect editorial care adună sub forma unei arhive texte-document, mărturiile a 41 de autori. Percepția noastră asupra unui eveniment se schimbă, pe măsură ce trece timpul. Dacă astăzi aș scrie textul pentru acest volum, l-aș scrie altfel, fără îndoială. Ce e scris rămâne scris în forma deja prinsă în pagină, mărturie a felului în care ne-am simțit în momentul respectiv, fără experiențe anterioare, vulnerabili și izolați, părăsind ochiul de liniște din mijlocul furtunii pentru a învăța să murim, temporar sau definitiv. Cartea este valoroasă și pentru această păstrare nealterată a unei secvențe din valul pandemic,mulaj conservat în materia morții”, în blagiană exprimare.

Sunt destul de diferiți, ca notorietate și profesie, cei care au acceptat, chiar în perioada în care se decretase stare de urgență, să scrie aceste pagini, exprimând, în fond, neliniștile și preocupările întregii societăți. Presupun că un medic se va uita în cartea aceasta mai întâi la textul scris de un medic, așa cum iubitorul de poezie va căuta poezia. Dar, cum paginile sunt multe, sigur cititorul se va rătăci, până să găsească exact ceea ce și-a propus, și în zone în care nu ajunge de obicei, ca să constate că toate gândurile lui, cele cu deplin contur și cele în stare embrionară, sunt deja acolo, în fiecare pagină.

Și poate, citind, cineva se va recunoaște stând în sufragerie ca în loja unui teatru, în haine de gală, vorbind despre Rahmaninov ca și cum concertul ar sta să înceapă. Va cânta aria lui O să (poem dedicat Sfântului Așteaptă) sau va spune, cu masca pe figură, că Lumea ce stă să vină va fi înțeleaptă sau nu va fi deloc. Va urmări, din nou, episoade anecdotice petrecute în țara asta tristă, dar plină de umor – Sunt infectat, dar mă urc în avion, ca românul ajuns cu tot cu Coronavirus din Spania la București, Eroii de basm vin întotdeauna călare la maternitate, când soția aduce pe lume al treilea copil, va parcurge un curs rapid despre Vectorii patogeni care acționează asupra sănătății umane, îl va privi pe Aurel și va exclama, poate: Ce bine e să fii nebun în aceste zile!

E foarte greu să dai titlul unei cărți sau unui text. Un titlu spune foarte mult despre conținut, spune foarte mult și despre autor. Un demon nu e un daimon socratic, e altceva. Pan e un zeu, îl așez lângă daimonul blagian, ca să propun cititorului un exercițiu de lectură.

Iată autorii. Iată titlurile. Încercați să spuneți cine este autorul unui text, ghidându-vă exclusiv după titlu.

Iată autorii:

Dumitru Constantin Dulcan ▶ Ovidiu Alexinschi ▶ Anamaria Ciubară ▶ Liliana Luca ▶ Bogdan-Alexandru Hagiu ▶ Adrian Sorin Mihalache ▶ Marius Dumitrescu ▶ Andrei Cornea ▶ Matei Vișniec ▶ Doru Căstăian ▶ Valerius M. Ciucă ▶ Alba Iulia Catrinel Popescu ▶ Ioan-Aurel Pop ▶ Claude Karnoouh ▶ Nicu Gavriluță ▶ Oltița Cîntec ▶ Florin Cîntic ▶ Dorin Popa ▶ Adrian Onciu ▶ Lucian Dîrdală ▶ Tudor Călin Zarojanu ▶ Ciprian Iftimoaei ▶ Paul Cernat ▶ Daniela Zeca-Buzura ▶ Liviu Antonesei ▶ Ioan Holban ▶ Liliana Corobca ▶ Simona Preda ▶ Gabriel Mardare ▶ Mihaela Nicolae ▶ Anamaria Ghiban ▶ Mihaela Grădinariu ▶ Valeriu Stancu ▶ Vasilica Bălăiță ▶ Marcian Ionuț Mihăescu ▶ Oana Paveliuc ▶ David Croitor ▶ Simona Poclid ▶ Dumitru Crudu ▶ Moshe B. Itzhaki ▶ Ovidiu Lazăr.

Indicii.

Unele titluri au structură interogativă. Chiar ai impresia că ți se cere un răspuns, însă răspunsul este deja acolo, trebuie doar să ai curajul să îl formulezi până la capăt. Cine sunt autorii?

Va fi un secol al durerii?

Este omul o specie ratată?

Ce să citim ca să înțelegem mai bine ce ni se întâmplă?

Există viață după pandemie?

Covid-19, blestem sau binecuvântare? Gânduri din vremea pandemiei

Titluri categorice, definitive, cu o formulare de tip diagnostic, sau descriptive, ca în literatura de specialitate:

Suntem ceea ce gândim. Trebuie să ne învingem frica.

Vibrația sa ne situează sub cea a virusului.

Adaptarea psihologică la Covid-19

Reziliența – prezent și viitor

CoVid-19, SARS, MERS, Gripe aviare. Câteva date științifice și radiografii spirituale despre pandemiile civilizației noastre. O schiță interdisciplinară

Sunt în cartea aceasta titluri pe care, citindu-le, te vezi aievea în fața sertarelor pline de însemnări de lectură, căutând frânturi de texte și posibile analize comparative, titlurile care trimit la alte titluri și la o întreagă experiență de lectură:

Plimbare prin Parisul pustiu sau lumea lui Chirico

În căutarea cauzei reale a orbirii” lui Polifem…

Învierile lui Lazăr

Întoarcerea tragicului

Teatrul oamenilor reali. Cinci acte, în România

Singuri, precum Iisus pe cruce

Anul când ne mor bătrânii…

Amintiri despre moarte

După cădere urmează ridicare, după criză urmează revenire, după coborârea în Iad urmează Învierea

Traversezi cu privirea titluri care suspendă axele temporalității, obligându-te să privești realitatea, fixat fiind într-un prezent potrivit pentru analize, proiecții și previziuni:

Testul umanității noastre

Cel mai rău scenariu posibil: Covid-19 și lovitura de grație

Despre viitorul posibil

România și Uniunea Europeană: economia după pandemie

Coronavirus și arheocunoaștere sau despre sentimentul pandemic al lumii

Pan-Demon 2020 și Covid-19. Un punct de vedere filosofic

Despre pandemie și ordinea-i juridico-morală implicită

Bioterorism și vectori pandemici

Titluri care anunță jurnale și pseudojurnale, gânduri prinse în balanța indecisă a unor zile care diferă între ele doar prin cantitatea de informații (și de spaimă) pe care o pun la dispoziție, gratuit, non-stop. Portretele lăuntrice:

Acum

Jurnal din celulă și ogradă (fragmente)

Jurnal de carantină

Jurnal din anul în care berea a devenit virus

Jurnal de joi

Gânduri la vreme de restriște

Însemnări covidiene

Normalitate în vremea pandemiei. Monolog din linia a doua

tristețe moldavă

Ora 12 bis

Nu aș da-o pe străbunica mea Emilia pe toată știința lumii de azi. Jurnal de dragoste necreată, cap. XXVII

Când le citești, ai impresia că aceste titluri anunță constatări și soluții. Îți verifică intuițiile, pe cale de a deveni adevăruri fără de care tu crezi că nu se poate merge mai departe:

Sărmanii medici eroi

Izolați la domiciliu

Trei moduri de a supraviețui pe timp de criză

Ancheta zero

Firescul nefirescului

Titluri cu formulări neobișnuite, din fața cărora te dai înapoi un pas, a uimire. Nu reziști și, din curiozitate, te apropii și mai tare de pagini:

Ocnaș în propriul bulgăre de spaimă

Bătrâna, cocoșul și pandemiile

Aurel

Virusul coroanei

Discursul reginei

Covid, noul meu prieten

Elogiu tăcerii contagioase

Iubirea mea Corona

zbateri de frunză

balada arlechinului bolnav de noapte

Ar fi interesant un asemenea exercițiu: de atribuit titluri unor autori. Poate că ar fi fost mai simplu dacă aș fi păstrat organizarea propusă de Alina Hucai, redactorul cărții:

Partea I. Studii, Radiografii, Perspective

Partea a II-a. Mărturii. File de Jurnal, Gânduri din spatele măștii

Partea a III-a. Tunel de Cuvinte: așteptând răsăritul și pescărușii care să mă ducă în larg”

Cineva mi-a spus că, din curiozitate, a căutat referințe despre autorii pe care nu-i cunoștea. Și a insistat asupra acestui lucru: sunt toți oameni valoroși în profesiile lor. Este genul de curiozitate care te face să treci de numele autorului și de lectura titlului și să înțelegi că, pagină cu pagină, primești acces la o arhivă. Cod: Pan-demon 2020 și Covid-19. Ilustrația copertei a fost realizată de Sorin Mihai Bărgăoan.

Pan-demon 2020 și Covid-19

Editura: Sedcom Libris

Anul apariției: 2020

Nr. de pagini: 410

ISBN: 978-973-670-576-2

Share.

About Author

Avatar photo

Sunt câte puţin din fiecare carte care mi-a plăcut. Raftul meu de cărţi se schimbă continuu: azi citesc şi citez din Orhan Pamuk, mâine caut ceva din Jeni Acterian. Caut cărţi pentru mine şi pentru alţii. Îmi place să spun că sunt un simplu profesor, într-un oraş de provincie, tocmai pentru că, în sinea mea, ştiu că a fi profesor nu e niciodată atât de simplu. Trebuie să ai mereu cu tine câteva cărţi bune: să ştii, în orice moment, ce carte ar putea face dintr-un adolescent un bun cititor.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura