N-am văzut (încă) montarea de la Teatrul Excelsior, în regia lui Răzvan Mazilu. Din același motiv pentru care m-am gândit mult dacă să merg să văd montarea lui Gelu Colceag: muzica.

Musicalul lui Weill nu e ușor de abordat, cere muzicieni foarte buni, atenți la nuanțe, pentru că un musical se bazează pe simbioza joc actoricesc – univers sonor.

Actori urmărind gesturile dirijorului (care e și violonist), care se așază în scenă astfel încât să vadă bine dirijorul, ceea ce a generat mișcare scenică incoerentă.

Soliștii – rolurile principale – și restul. Sau cum să nu gândești un musical montat în anul de grație 2024.  E o gândire în secvențe a unor scene care par să nu se adune niciodată într-o singură ramă.

Soliștii – niciunul nu excelează din punct de vedere vocal. Voci nelucrate, ar fi o impietate să judeci performanța muzicală a acestora. Compensează cu jocul actoricesc, dar rolurile sunt abordate manierist. Nimic provocator, nimic care să te scoată din zona de confort, deși Brecht a intrat în istoria teatrului pentru că te face să citești printre rânduri, să cauți în spatele evidențelor.

Scenografia – funcțională, minimalistă, bazată pe jocul de proporții – cea mai mare scenă de teatru din România și dotările ei tehnice nu suplinesc lipsa unui decor elaborat decât pe alocuri. Schelele care fragmentează înălțimea și mențin acțiunea pe cele două registre par din altă poveste decât cea din care fac parte costumele. Poate pentru că luminile nu sunt chiar ce trebuie? Sau poate pentru că jocul cu volumele nu e bine stăpânit? Nu știu, e de gândit aici, eventual de revăzut.

Povestea – Brecht e un maestru al pamfletului, dar pentru ca povestea să rămână bine scrisă până la final e nevoie de un discurs scenic foarte bine gândit. Altfel, avem o sumă de scheciuri. Aplauzele la scenă deschisă au fost pentru scheciuri, nu pentru Opera de trei parale a la Brecht.

Un musical bun/foarte bun este cel pe care vrei să-l revezi. Opera de trei parale de la TNB nu vreau s-o revăd. Am căutat spiritul lui Brecht și nu l-am găsit.

Mircea Rusu e cu câteva clase deasupra celorlalți, dar nu e suficient. Ciprian Nicula începe să arate că nu degeaba face parte din trupa TNB-ului, cocotele, cerșetorii și orbii își fac momentele și ridică cota spectacolului.

De ce Opera de trei parale în repertoriile a două teatre bucureștene (în același timp)? O întrebare bună pentru managerii teatrelor.

În loc de încheiere: când ai la dispoziție o Scenă Mare cum e Sala Ion Caramitru poate că n-ar strica un repertoriu gândit special, a la long, pentru o astfel de sală, dar un repertoriu care să nu facă prea multe concesii din punct de vedere stilistic, estetic și al construcției spectaculare în sine.

Opera de trei parale

de Bertolt Brecht

Traducere: Isaiia Răcăciuni, Ion Cantacuzino și Gelu Colceag

Regie:  Gelu Colceag

Muzica: Kurt Weill

Scenografie:  Liliana Cenean, Ştefan Caragiu

Coregrafie: Roxana Colceag

Asistent coregrafie: Alina Petricä

Conducător muzical: Marius Leau

Pregătire muzicală: Ligia Dunä

Antrenament vocal: Elena Moroșanu

Lighting design: Laurențiu Iordache

Asistent lighting design: Alexandru Stănescu, Iulian Pătrașcu

Sound design: Bogdan Gadola, George Puiu

Video design: Mircea I. Anca

Asistent regie: Patricia Katona

Producător delegat: Mădălina Ciupitu

Regia tehnică:  Andi Tuinea, Costi Lupșa

Sufleor: Ana-Maria Barangă, Tatiana Oprea

Durata: 3 h / Pauză: 15 min

Distribuția

Mackie Șiș: Marius Manole Dl Peachum: Mircea Rusu
Brown: Silviu Biriş Dna Peachum: Tania Popa
Polly: Aylin Cadîr
Teodora Calagiu
Lucy: Medeea Marinescu
Jenny Speluncä: Emilia Popescu Filch: Rareș Florin Stoica
Ciprian Nicula
Mathias Biștar: Ovidiu Cuncea Jakob Sfarmä Țeste: Alexandru Georgescu
Robert Fierăstrău: Mihai Verbiţchi Walter Salcie Plângătoare: Orodel Olaru
Jimmy: Silviu Mircescu
Mihai Munteniţă
Smith: Daniel Hara
Mihai Munteniţă
Părintele Kimball: Eduard Cîrlan Cocote, Orbi, Cerșetori: Andreea Alexandrescu
Irina Noapteș
Beatrice Rubică 
Oana Laura Gabriela
Cristiana Ioniță
Roxana Colceag
Orbi, Cerșetori, Polițiști: Rareș Florin Stoica 
Eduard Cîrlan 
Alexandru Nicolae Mihai
George Olar
Tiberiu Enache
Horațiu Furnică
Adrian Justin Ilie
Orchestra: Lucian Maxim (percuție / percussion)
Ligia Dună (pian / piano)
Marius Leau (vioară / violin)
Marius Grigorescu (clarinet)
Cristian Nicolae (trompetă / trumpet)
Ciprian Partenie (trombon / trombone)
Răzvan Mihai Grigorescu (chitară / guitar)

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura