Crescută în mijlocul pădurii, cu un tată entomolog, are simțul detaliului în sânge, de aceea munca de documentare pentru fiecare nouă carte scrisă de ea este esențială. Fratele ei mai mare va ajunge cercetător, ea va face carieră ca scriitoare. Două meserii aparent antagonice, dar care se bazează pe același respect pentru tot ceea ce ne înconjoară. Plimbările lungi prin natură fac parte din rutina ei cotidiană, iar discursurile completează firesc actul creator. O femeie despre care nu poți spune cu precizie dacă este adepta solitutidinii (cea atât de necesară scrierii ca acțiune în sine) sau o ființă eminamente sociabilă. Scrie foarte mult în avion, speculează orice moment de singurătate, iar în public are un umor contaminant. 

The Handmaid’s Tale este cartea care a impus-o definitiv în rândul scriitoarelor de succes, iar serialul realizat după carte (după ce fusese făcut un film deja după aceiași carte) a impus implicarea ei în realizarea scenariului, dar și în promovarea producției cinematografice. Între timp, nu-și abandonează ținutele excentrice – pălării cu boruri largi la costume pentru alergat – și cu atât mai puțin eșarfele, lungi, colorate, care aduc pata de culoare atât de necesară atunci când își ține discursurile publice. De-a lungul carierei sale, a scris și poezie, romane, dar și manifeste sociale, fiind o activistă de primă linie. Secvențele din marșurile feministe sau din documentarele despre casele de copii din România comunistă alternează contrastant cu cele de la întâlnirile oficiale cu guvernatoarea statului canadian sau cu alte oficialități din lumea întreagă. Un puzzle din care nu lipsește nicio piesă, dar nici liantul care ține la un loc toate piesele. Iar acesta este chiar personalitatea ei. Agenta ei literară, prietenă de peste 40 de ani cu ea, partenerul ei de viață, fiica și frații ei, cu alte cuvinte toți oamenii importanți din viața ei apar în documentar. Până și fostul ei soț, tatăl fiicei sale, apare, deloc fugitiv, ci ca să explice cum a debutat fenomenul Atwood, căci putem vorbi de un adevărat fenomen literar. 

Un documentar foarte dens în informații, un risc asumat din partea regizorilor să facă un singur documentar despre o scriitoare cum este Margaret Atwood! Și mai riscant este faptul că n-au vrut să pună accentul pe un anumit aspect al personalității ei, ci au vrut să obțină o imagine caleidoscopic. N-au inovat foarte mult din punctul de vedere al construcției, au mers pe o linie aproape clasică, specifică regiei de documentare și cred că au procedat cum trebuie. Despre Margaret Atwood merită să vorbești, dar nu oricum! Și cred că se vor mai face multe filme cu și despre ea, dar cele care se bazează pe implicarea ei directă vor rămâne preferențiale. Să faci un documentar despre un scriitor într-o epocă în care can-can-ul dictează Ratingul impune o anumită abordare, să zicem mai comercială. Regizorii biopicului Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power au scos în evidență trăsăturile unice ale scriitoarei, dar de o asemenea manieră încât n-au vulgarizat cu nimic întregul proces de creație. Umanitatea scriitoarei, care răzbate dincolo de ecrane, capătă sens și culoarea grație unei inteligențe interpersonale unice, care este pusă în slujba creării unor romane unice. Așa se face că The Handmaid’s Tale are o continuare, Testamentul, dar între cele două mai sunt Aliace Grace, Cat’s Eye și încă alte câteva cărți. 

După ce vezi Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power rămâi cu o dorință acută că vrei să citești ceva scris de ea, de Margaret Atwood! Nu e puțin lucru să obții acest efect astăzi, când oamenii preferă filmul cărții și rezumatul cărților lecturate pe îndelete! E genul de documentar care-mi dă speranța că încă mai avem nevoie de literatură și că, atât timp cât mai avem poftă de citit există viitor pentru cultură!

*****

Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power este regizat de Nancy Lang și Peter Raymont, care sunt, de asemenea, producătorii documentarului.  Peter Pearson și Steve Ord sunt producători executivi, iar Stephen Paniccia este coordonator de producție. Montajul este semnat de Cathy Gulkin și Kathryn Lyons. Directorul de imagine al filmului este John Westheuser. 

HBO GO prezintă Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power pe 18 martie.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura