Trăim într-o epocă a rețetelor de succes eșuate, dar rostogolite cu încăpățânare de la unul la celălalt după principiul „să moară și capra vecinului”. N-avem curajul să ne oprim din goana nebună după succesul de top și să ne spunem că „nu, asta nu este pentru mine”. Inspirăm superficialitate și expirăm singurătate absolută. Ne lăsăm pe mâna mediei și obținem manipulare dusă la extrem, la pachet (pentru că, nu-i așa, oferta nu se refuză) cu depresia, fastul inutil și regimuri de viață improprii, impersonale și inutile.

Îndepărtarea Eului de propriul Eu – a new and better you. Ca la carte, nu oricum. Te trezești pus(ă) la zid pentru că ai ajuns carne de tun în malaxorul vieților terne și etern identice. Cineva te izbește cu capul de toți pereții, îți reactivează toate simțurile, îți testează limitele și îți arată că poți. Că poți fi altfel! Dar, stai, pare că nu e singura posibilitate, se pare că poți și altfel să atingi succesul, să intri în posesia cheii succesului rapid. Transformarea ține de tine, de împăcarea ta cu tine însuți, de regăsirea izvorului de pace interioară. Dintr-odată, viața, viața ta devine palpitantă, trepidantă, plină de glamour și de like-uri și de conturi media și de… Lost in social media?

Credit foto: Didi Elena

Despre toate acestea și încă alte câteva lucruri este vorba în A New and Better You. Un spectacol construit de un trio puternic și cu personalitate, un trio născut din nevoia de a experimanta și de a pune teatrul ca formă de exprimare în slujba recuperării identității artistice. Judith State, Edith Alibec și István Téglás își asumă demersul de la bun început și-l fructifică într-unul dintre cele mai personalizate performance-uri pe tema inadecvării omului contemporan din câte s-au făcut în teatrul românesc în ultimii ani. A New and Better You este genul de spectacol gândit special pentru scene cum este cea de la Point, scene mici, care facilitează relația directă cu publicul și care mizează pe apropierea cu acesta. Nimic nu este lăsat la întâmplare, niciun pas nu este făcut în plus, nicio privire aruncată aiurea sau peste public. Ochii vigilenți ai celor trei actori caută și provoacă reacții. Spectactorii trec prin toate stările, de la negare – neacceptarea profilului inițial (o ea ștearsă, total neatractivă, purtătoare de tare sociale, vini colective și stări depresive fără de sfârșit) și până la acceptare – da, suntem cu toți consumeriști, voaióri exaltați, exponenți ai instrăinării standardizate.

Credit foto: Didi Elena

Judith State este puternică, sigură pe ea, dornică de afirmare, o manipuloare perfectă și o deținătoare a cheii succesului. Poate face din oricine o stea! Nu e așa că vă aduce aminte de doamnele chemate pe la începutul secolului XX (și până pe la mijlocul acestuia) să facă minuni cu oile pierdute ale familiilor înstărite? O Mary Poppins pusă în slujb răului. O Cruela căreia nu-i rezistă nimeni. Ei i se opune (cu succes sau nu, veți vedea dvs.) un guru purtător de rețete infailibile, star media și el, dar care luptă mult mai perfid. István Téglás îi dă viață și-l aduce în fața sălii într-un fel unic. Se desfată cu acest rol Téglás. Îi simți în fiecare gest răzbunarea, anii de căutări și de incertitudini cărora a trebuit să le facă față și de care, iată, s-a dezis. E o scenă în care scutură cu gesturi ferme și retezate praf imaginar, griji și poveri prea grele de pe umerii victimei, a lui Edith Alibec. În toată acea succesiune e o întreagă expeiență acumulată în ani de suferință și de singurătate bolnăvicioasă de care se dezice fără nicio urmă de regret. E o bucurie foarte bine ascunsă în simbioza dintre cei doi, una perturbată de intruziunea cerberului, a antrenorului de succes. Ce rezultă din coabitarea celor trei? Un monstru sau un exemplar al eșecului exemplar? Cine dintre cei doi câștigă? Cine-și adjudecă personalitatea ei, a victimei absolute? Care este prețul pe care aceasta trebuie să-l plătească?

Câți dintre cei din sală vor avea curajul să spună că da, o mică parte din ei sunt acolo, pe scenă, victima se recompune din părți din spectactori, într-un continuum scăpat de sub controlul conștientului. Aici este unul din punctele de greutate ale spectacolului, căci reușita fiecărei reprezentații va depinde de rezistența la schimbare a publicului. Sunt convinsă că asta și-au și dorit cei trei artiști, asta au căutat, pentru că nimic din ce se întâmplă în sală nu le rămâne indiferent. Pândesc fiecare reacție, o caută, o speculează, forțează bariere. Un spectacol  care consumă, dar și produce multă energie.

M-am bucurat să o revăd pe Edith Alibec (după un one-woman-show multipremiat și elogiat unanim) foarte prezentă, care-și pune la lucru creativitatea debordantă și care dovedește că știe să lucreze cu mai multe limbaje teatrale, fără se încurce în ele. Foarte atentă la ce primește din partea colegilor de scenă, construiește un rol aflat departe de orice urmă de kitsch, căci acesta era cel mai mare risc în cazul ei. Lipsa de trivializare a subiectului se datorează și felului cum își asumă rolurile Judith State și István Téglás, ambii ajunși la o maturitate profesională care îi îndepărtează din start de orice tușare sau demonstrație inutilă de talent.

A New and Better You intrat recent în repertoriul POINT e un spectacol care te provoacă. Bine articulat din punct de vedere ideatic, un joc de idei, prejudecăți și nevoi din care spectactorii nu au decât de câștigat.

A New and Better You

De Joe Harbot

Concept și distribuție: Edith Alibec Judith State István Téglás

Scenografie: Cristina Paula Ana Barbu

Light design: Dragos Petrisor

Grafică: Alexandru Purcărea

Costume: MURMUR

Parteneri media: IQads, RADIO GUERRILLA

O producție POINT

Spectacolul este câștigător al call-ului de proiecte Boilling Point 2

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura