Sub semnul Săptămânii Patimilor, turneul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” i-a pregătit pe iubitorii muzicii culte pentru marea sărbătoarea creștinătății, Învierea lui Iisus Hristos.  Cu un traseu care a reunit opt orașe – Bacău, Iași, Târgu Mureș, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea și București – turneul corului Madrigal a fost mai mult decât cifre și recorduri, a fost triumful muzicii.

@Madrigal

Anul acesta, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” împlinește 60 de ani. Înființat în 1963 de Marin Constantin, dirijorul a cărui profesionalism și creativitate vor fi puse în slujba artei corale, Madrigal devine cu timpul „marcă înregistrată” a muzicii corale românești. Cu turnee realizate în țară și în lume, cu premii luate la importante festivaluri de muzică corală, dar și cu distincții importante acordate de șefii statului românesc sau de diverse instituții culturale, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” face tot posibilul să-și mențină statutul de „cel mai bun cor de cameră din România” din toate timpurile. Repertoriul divers include piese scrise special pentru cor de compozitori români sau străini, dar și adaptări pentru cor și indiferent de vechimea acestora sau de stil, acestea sunt atât de bine interpretate de membrii corului, încât reușesc să impresioneze chiar și pe cei mai sceptici spectatori. Concertul gândit special pentru turneul omonim – Săptămâna Patimilor – a avut, cum altfel, în program lucrări de muzică sacră sau scrise de compozitori celebri pentru a face parte din programele speciale dedicate Învierii lui Iisus Hristos.

@Madrigal

Deschiderea serii  a fost realizată cu un fragment – Credo –  din Missa în Do minor de Mozart, iar închiderea cu un florilegiu bizantin ortodox non-canonic, Hristos Anesti (lucrări scrise de Marin Constantin și Gavriil Musicescu). Dacă începutul concertului a aparținut Corului Madrigal, finalul a fost al tuturor generațiilor de coriști, căci membrilor Madrigal li s-au alăturat cei peste 170 de copii din Programul Național Cantus Mundi (coruri cu copii de diferite vârste înființate în ultimii ani și reunite într-unul din cele mai îndrăznețe programe de educație muzicală pe care le-a avut România vreodată, Cantus Mundi). Voci clare, educate, strunite cu mână fermă de Anna Ungureanu – dirijoarea cu corp de silfidă, discipolă a maestrului Marin Constantin – voci care reunite dau naștere unor armonii la care te așteptai, dar care impresionează, orice-ar fi. Pe scena Sălii Palatului decorul creat special pentru acest concert pare mică, claustrantă chiar, te surprinzi adesea întrebându-te cum de-au avut loc toți membrii corului. În fapt, pe scenă trebuiau să aibă loc și copiii și grație ingeniozității scenografului Vladimir Turturică, au avut loc cu toții, fără să fie stânjeniți unii de prezența celorlalți. Un decor care trimite cu gândul la Cetatea lui David și în care costumele marcă înregistrată Madrigal se integrează perfect. Vocile profeților – Corneliu și Pavel Ulici se aud de unde nu te aștepți, cei doi îl însoțesc pe Iisus pe ultimul drum, îi văd și-i ascultă suferința și ne-o povestesc nouă, celor care avem nevoie de dovezi ca să credem. Patimile lui Iisus devin patimile noastre, ale credincioșilor, iar emoția devine stare de fapt. Așa se face că spectatorii ajung să trăiască fiecare moment în parte, emoțiile se înmulțesc până când lacrimile se rostogolesc nestăvilit pe obrajii celor din sală.

@Madrigal

Ultimele momente ale concertului au fost puse sub semnul unei bucurii aparte: să vezi atâția copii la un loc, eleganți, atenți unii la ceilalți, dar și la dirijoare e ceva cu totul ieșit din comun. O infuzie de tinerețe și optimism ar spune unii, eu spun doar că e o infuzie de optimism. Copiii aceștia nu se vor pierde pe drumul cunoașterii, ei și-au descoperit talentele și încearcă să și le pună în valoare cu orice prilej. Faptul că au cântat pe aceeași scenă cu membrii corului Madrigal e un semn al continuității, dar și al valorii lor, al celor care vin din urmă. M-am bucurat să-i văd în sală, răspândiți pe culoare, printre fotolii. Erau stăpâniți de emoția aceea bună, care zidește.

Hristos Anesti! Hristos a Înviat! Lumina Lumii! Să ne bucurăm și să ducem vestea mai departe!

@Madrigal

***

CORUL NAŢIONAL DE CAMERĂ „MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN”

Dirijor ANNA UNGUREANU

Invitați:

CORNELIU ULICI

PAVEL ULICI

Dirijor secund – CEZAR VERLAN

Regia și scenariul – EMIL PANTELIMON

Scenografia – VLADIMIR TURTURICA

Light Design – ALIN POPA

Regia de culise – CĂLINA EPURAN

Regie sunet – GABRIEL SCÎRLET

Pian – ABEL CORBAN

@Madrigal

Cu participarea corurilor de copii din Programul Național Cantus Mundi din București și din regiune.

Turneul național „Săptămâna Patimilor” a făcut parte din  programul aniversar „MADRIGAL 60”, care marchează anul acesta 6 decenii de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.

Parteneri: Senatul României, Institutul Cultural Român, Compania Națională Aeroporturi București, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, USAMV Cluj-Napoca, Vinea Apoldia Maior, Televiziunea română, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București

Recomandat de Europa FM

@Madrigal

Parteneri media naționali: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Național TV, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Național FM, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, TVR Cultural, Trinitas TV, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

Parteneri media locali: Monitorul de Făgăraș, MyTex Brașov, Monitorul Expres, News Brașov, Radio Star Făgăraș, Punctul, Zi de Zi, I like Cluj, Cluj4Ever, cluj.com, Radio Renașterea Cluj, Bihoreanul, Crișana, Info Oradea

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura