Nimic trivial în această antologie. Nimic pornografic. O spun de la bun început, tocmai pentru a îndepărta definitiv amatorii de can-can sau de  superficialități. Niciuna din prozele prinse între copertele cărții n-au nimic în comun cu scrierile unei Sandra Brown, de exemplu. Nici măcar cu cele scrise de Danielle Steel. Marius Conkan a ales vocile nu în funcție de preferințele lui stilistice (o recunoaște deschis în Cuvânt înainte), ci în funcție de cât de bine scriu cele 14 scriitoare. Pe cât de diferite ca structură și pregătire inițiale, pe atât de pasionale când scriu. Scriitoare din generații diferite, dar contemporane cu noi. Probabil că  singurul punct slab al cărții care poate fi invocat este tocmai această trăsătură – că toate scriitoarele trăiesc, le cunoaștem, le vedem în diverse contexte sociale etc. Într-o posibilă extensie a volumului (la aceiași editură sau la alta, nu contează) văd alcătuită o antologie a prozei erotice românești din toate timpurile, care să acopere perioade mari din istoria literaturii.

Scriitoare care și-au ocupat locul în cartea de istorie a literaturii, care scriu pentru cititori diferiți, cu pretenții și așteptări inegale;  poete sau romanciere, toate sunt trecute de vârsta demonstrațiilor și a frondelor, ceea ce mi-a trezit curiozitatea. Ce-ar fi putut scrie autoarele, astfel încât să-mi trezească interesul? Pentru cineva ca mine, care nu caut cu orice preț eroticul (sau erotismul) în paginile scrise de unii sau alții, o antologie de proză scurtă poate să fie citită dintr-o suflare, sau să fie aruncată cât colo după primele pagini. Am citit-o pe toată în câteva ore, mai ales că am ales-o dintr-un sentiment acut de disperare: de la începutul anului citesc foarte greu, am abandonat câteva cărți după zeci și chiar sute de pagini citite (am ajuns în punctul în care nu mai suport demonstrațiile literare și scriitorii care efectiv își încearcă cititorii cu tot felul de experimente). Fiindcă proza scurtă m-a scos de multe ori din încurcătură am ales și de această dată un astfel de volum, chiar dacă ideea de antologie nu-mi dădea prea multe motive de bucurie. Prefer întotdeauna volumele de autor, rareori citesc antologii. Nu în ultimul rând, mi-am zis că dacă tot e luna femeii și trăim vremuri marcate de un război care ne afectează de-a binelea, nu e rea ideea să citesc ceva scris de femei.

În afară de Magda Cârneci, care are trei texte, toate celelalte scriitoare au câte o proză prinsă în antologie. Fie originale, fie părți din romane deja apărute sau în curs de apariție, toate scrierile se construiesc în jurul relației dintre bărbați și femei. O relație sexuală, erotică, semn că nevoile de bază ale oricăruia dintre noi nu pot fi negate. Fantasme și dorințe ascunse, tabuuri sau idei trăznite, relația cu propriul corp, romantism bine temperat sau pasiune năvalnică, despre toate acestea este vorba în In the mood for love. Antologia prozei erotice feminine din România. Proze în care sexul n-are nimic în comun cu dragostea sau proze în care relația de iubire devine pretext pentru o mai bună cunoaștere a propriului corp; proze în care SF-ul este forma ideală pentru a aduce în același loc contradicții și idei care altfel s-ar ciocni până la disoluția unui întreg univers. Citind toate aceste proze, așa cum sunt ele ordonate în volum, cititorul își dă seama că altruismul dictează de cele mai multe ori în relațiile dintre femei și bărbați. Un altruism care, din exterior, de multe ori este perceput ca o slăbiciune ce trebuie îndepărtată rapid. Doar în unele proze introspecția dusă la extrem se asociază cu rațiunea, de cele mai multe ori ea se asociază cu simțurile exacerbate. Din acest motiv, personal nu găsesc ca fiind proze erotice în adevăratul sens al cuvântului decât câteva dintre textele selectate de Marius Conkan.

Eroticul devine, în multe locuri din antologie, pretext pentru a cerceta și a afla cât mai multe despre noi, oamenii. Relațiile (reale sau imaginate, nu mai contează), visurile și fantasmele populează mințile personajelor, căci în mai toate prozele vocile principale sunt feminine, bărbații vin și pleacă sau, dacă rămân, aleg să rămână în planul secund. Niciuna dintre scriitoare nu-și aleg ca voci principale bărbații, aici rezidă și criteriul de selecție cu care a operat Marius Conkan. Unele texte sunt de o îndrăzneală năucitoare (Laura T. Ilea, Dora Pavel sau Andreea Răsuceanu, de exemplu), altele sunt de o cruzime la limita suportabilității (Cristina Nemerovschi). Dar cele mai multe sunt despre fragilități, dureri ascunse și frici transformate în spaime și anxietăți greu de dominat. În unele texte personajele sunt sacrificate de dragul acțiunii, ceea ce s-ar putea să nu fie pe placul cititorilor, în altele veți fi surprinși de precizia de chirurg cu care se descriu emoții. Luciditatea și cerebralitatea dictează în multe locuri, ceea ce s-ar putea să-i surprindă pe mulți, mai ales pe bărbați.

In the mood for love. Antologia prozei erotice feminine din România ori vă va apropia de scriitoarele care au contribuit cu texte, ori vă va îndepărta definitiv de ceea ce scriu. Ce vor câștiga toți cititorii acestei antologii? Plus cunoaștere; dimensiunea sociologică a cărții nu este deloc pierdută din vedere, căci toate aceste proze, puse cap la cap, dau notă de un specific societal greu de ignorat. Toate relațiile se construiesc și se deconstruiesc în România, toate personajele sunt românești. Deci, dincolo de orice glumă, tiparul gândirii și acțiunii este unul specific. De aceea pomenește Marius Conkan de pattern-ul care se evidențiază de la sine, surprinzător tocmai pentru că criteriul alfabetic de ordonare al textelor este unul de tip aleator.  O carte care nu te lasă indiferent, ceea ce nu e deloc puțin în astfel de vremuri. Pentru amatorii de etichetări: în timp de război a citi devine act de supraviețuire! Cu atât mai mult când citești despre iubire(a la oameni).

In the mood for love. Antologia prozei erotice feminine din România selecție de Marius Conkan

Editura: Paralela 45

Colecția: Antologii

Anul apariției: 2019

Nr. de pagini: 192

ISBN: 978-973-47-2989-0

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura