Cu ceva timp în urmă, primeam următoarea informație:

Șona AIR (Artists in Residence), program de rezidență artistică al Fundației Ștefan Câlția ce își propune să susțină artiștii și creativii în dezvoltarea proiectelor proprii, anunță invitații ediției pilot 2024, care a început pe 26 februarie: Sorina Vasilescu (Vazelina), ilustratoare, designer grafic și autoare de benzi desenate, și duo-ul Maria Mandea și George Marian Preduț, parte din colectivul de artiști și arhitecți Super:Serios care se implică în spațiul public prin strategii ludice.

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția.

Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține interdisciplinaritatea și colaborarea, oferindu-le artiștilor spațiu, timp și resurse financiare pentru finalizarea proiectelor.

Rezidențele Șona AIR vor avea loc bianual, în primăvară și toamnă, iar ediția 2024, care are doar participarea națională – urmând ca din 2025 să se adreseze și artiștilor internaționali -, este curatoriată de Monica Dănilă, coordonatoarea rezidențelor.”

Ne-am dorit să aflăm mai multe despre aceste rezidențe și am reușit să obținem câteva informații dialogând cu duo-ul Maria Mandea și George Marian Preduț, parte din colectivul de artiști și arhitecți Super:Serios.

***

Pentru cei care n-au auzit niciodată despre voi: cine sunteți, unde vă pot întâlni, unde v-au ajuns lucrările?

Suntem Maria Mandea și George Marian Preduț și facem parte din colectivul Super:Serios alături de colegii noștri arhitecți și artiști: Teodora Ungureanu, Vlad Stanciu,  Mara Mușat și Ștefan Bunicelu. Ca duo, suntem doi artiști complementari prin prisma jocului, a spațiului public și a documentării procesului de joc și joacă.

George: Eu, George, am terminat Unarte, la design Textil (licență și masterat) și a fost plecat cu diverse proiecte în mai multe țări acolo unde a explorat interdisciplinaritatea mediilor artistice. Încă de la licență mă pasionează spațiul public, fotografia pe film și viața urbei, transpunând fragmente de fotografie în mediul textil.

Maria: Iar eu fac jocuri și jucării! Unele dintre ele au fost jucate în muzee (MNAC, Centrul Ars Electronica din Linz), altele în spațiul public (București, Timișoara, Matera), unele se află în colecții publice. Dacă sunteți în București, mergeți în fața sălii Gloria ca să jucați un joc pe care l-am făcut alături de Super:Serios. Am făcut și un doctorat pe tema asta și îi și învăț pe alții (și ei mă învață pe mine) cum jocul este o formă de artă la masteratul de Art of Game Design de la UNATC.

Cât de important e jocul pentru voi? Dar povestea?

Jocul și povestea au multe în comun. Un joc pornește de la o poveste, altul poate fi povestit. Joaca e un mecanism de a face povești. Povestea e o componentă a jocului. Amândouă sunt importante pentru noi. La fel și cu personajele Micul Haos, care sunt văzute mai nou pe străzile din Șona. Prin joc, ajungi de la personaj la poveste. Și în felul acesta nu mai vorbim de un obiect, ci de o experiență. Ne jucăm pătrunzând prin diferite structuri și texturi ale satului, lansând personajele într-un joc liber, expresiv, din care nu omitem niciodată documentarea, care duce la titlul proiectului nostru – Persona și locul.

Cât de importantă este o rezidență pentru un artist (român)?

Pe plan local, sunt destul de puține rezidențe artistice. Și cu atât mai puține în care să ai libertatea de a lucra la un proiect fără presiunea livrări unui rezultat concret. Pare că încă ne familiarizăm cu termenul. Deci apariția unor rezidențe artistice întărește infrastructura artistică și mediul cultural autohton.

Din punct de vedere al artistului, e important să se deschidă, să exploreze… să între într-un dialog cu un mediu nou și să vadă în ce fel îi alterează viziunea artistică.

Pentru noi, Maria și George, din colectivul Super:Serios, este prima rezidență artistică. Deși propunerea ne-a sunat minunat de la început, am acceptat-o abia după ce am analizat situația pentru a avea un plan legat de ceea ce lăsăm acasă, proiectele la care lucram deja. Faptul că rezidența este în țară ne-a permis o oarecare flexibilitate dar și un început pe plan local, cu care nu te mai întâlnești.

Documentarea și  comunicarea sunt elemente esențiale pentru un artist angajat într-un proces creativ sau într-un proiect cultural/artistic. Ce alte ingrediente mai sunt necesare pentru ca numele artistului să se impună în fața publicului?

Nu o vedem în mod necesar ca o impunere a unui nume în fața unui public. Ne place mai mult ideea de echipă, de a face lucrurile împreună. De aceea am și vrut să mergem ca duo, de aceea facem parte din echipa Super:Serios. Și publicul îl privim mai degrabă ca parte din echipa noastră. Lucrăm mult cu lucruri interactive, cu jocuri, cu jucării. Ele ajung să existe abia când cineva se joacă cu ele. Deci publicul nu este doar receptor, este participant activ, complice, de multe ori chiar co-autor în ceea ce facem.

ȘONA AIR – o rezidență în Casa Albastră. Cum ați descrie locul unde veți locui și crea timp de câteva săptămâni?

Ne face o mare plăcere să descoperim zi de zi ceva nou la Șona. E ciudat cum, într-un spațiu mic, ajungi să observi câteodată mai multe decât într-un oraș mare. Viața are un ritm ceva mai lent, cel puțin cu o viteză. Ieșim la plimbare cu personajele, cunoaștem personaje-săteni, aflăm poveștile lor și ale satului. Nu știm dacă asta o să ne ducă neapărat undeva, dar sperăm să reușim să cunoaștem cât mai profund locul în care ne aflăm în aceste două luni.

Sunteți doi artiști cu proiecte artistice care (se) folosesc de resurse foarte diferite, dar în aceiași măsură se completează reciproc. În timpul rezidenței de la Casa Albastră vă propuneți să găsiți combinații de personaje și spații, folosind observațiile în mediul de lucru, documentarea fotografică și micile intervenții temporare in-situ. Nu vă întreb cum vor arăta „produsele”, dar vă întreb unde vor putea fi văzute?

Da, în principiu vrem să căutăm și să realizăm personaje și să le documentăm fotografic. Personajele și spațiul sunt centrale pentru lumea unui joc. Însă cum am ajuns în sat, ne-am dat seama că însăși casele din Șona sunt un fel de personaje. De fapt limita personaj-spațiu e foarte fină.

Unde vor fi văzute? În primul rând vor fi văzute prin Șona. Asta ne dorim. Dar ținem un fel de jurnal la cald și pe social media, pe pagina proiectului cu personaje @miculhaos, pe conturile noastre @georgecaptivant.exe și @mariamandea și pe pagina colectivului @super.serios. Și apoi vedem cât de departe le vom duce. Nu știm dacă la final va fi un rezultat de sine stătător sau aceasta va fi documentarea și începutul pentru altceva, ceva ce încă nu avem planificat.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura