Ieri seară, în ambianța dichisită a Librăriei Humanitas de la Cișmigiu, a avut loc lansarea romanului „Muza” de Jessie Burton, apariție proaspătă pe Raftul Denisei, Editura Humanitas Fiction – una dintre colecțiile mele preferate. Gazda evenimentului a fost Denisa Comănescu,  director general al editurii Humanitas Fiction, care le-a avut ca invitate pe Dana Pîrvan- Jenaru, critic literar, Nona Rapotan, editor-șef Bookhub.ro, Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei și pe actrița Marcela Motoc, cea care ne-a încântat cu lectura câtorva fragmente din carte, la începutul, precum și la finalul evenimentului. Din păcate, nu a putut fi prezentă și Veronica D. Niculescu, căreia îi aparține traducerea excepțională.

Bestseller internațional tradus în peste 30 de țări, romanul „Muza” ne propune o poveste complexă, construită pe mai multe planuri, în jurul unor personaje feminine puțin spus interesante – o pictoriță din Spania anilor treizeci și o imigrantă din Caraibe în Londra anilor șaizeci, care se simte atrasă de scris. Pe lângă ele, alte figuri feminine pline de farmec, cum ar fi Marjorie Quick, cea care îi oferă o slujbă tinerei caraibiene. Judecând după unul dintre fragmentele alese spre lectură, care o avea în centru pe această Quick, personajul este unul fascinant, cu o personalitate puternică.

20171018_190309Prezentarea cărții, făcută de doamna Denisa Comănescu a fost continuată de invitate, care și-au punctat principalele impresii în urma lecturii romanului, subliniind principalele teme abordate – multiple, după cum am putut afla. Deși titlul te duce cu gândul la inspirație, aceasta este doar una dintre laturile romanului, care, de altfel, explorează tărâmul artei, în diversele sale forme, și mai ales pătrunderea femeilor pe acest tărâm. Urmărind aceste două planuri temporale alternante, care în cele din urmă se leagă prin fire ascunse, putem analiza condiția femeii în societate, nu doar în artă, în cele două perioade avute în vedere.

20171018_190919Nu am citit cartea, însă din cele ce ne-au fost împărtășite de invitatele serii, mi-am format o impresie destul de amplă asupra subiectelor pe care autoarea le-a țesut în cadrul romanului. Dacă e să le cred pe cuvânt, voi avea suficiente teme de analiză pe parcursul și în urma lecturii, fapt care mi-a stârnit interesul. Se pare că „Muza” este într-adevăr un roman complex, dar nu complicat, plin de figuri feminine, dar nu feminist.

20171018_191211Am reținut câteva repere și înțeleg că nu sunt singurele, altfel spus, ceea ce ne-au dezvăluit invitatele care au avut privilegiul să citească romanul înaintea noastră reprezintă o mică parte din multitudinea de ingrediente pe care Jessie Burton, o scriitoare relativ tânără, le-a amestecat în creația acestui roman. A fost o plăcere să le ascult pe aceste doamne vorbind despre o carte care îmi făcuse cu ochiul de când am aflat de viitoarea sa apariție. Și-au făcut „temele” foarte bine și se simțea că le-a impresionat romanul, încât pe mine m-au convins. Iar fragmentele pe care ni le-a citit Marcela Motoc au fost minunate, beneficiind de o interpretare „ca la carte”. Deja am început să îl citesc. Voi reveni cu impresii de lectură. 🙂

Credit foto: Andreea Iulia Toma

20171018_190651

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura