Porți deschise – un proiect pentru tânăra generație

În cadrul programului național „SĂPTĂMÂNA VERDE”, pe parcursul a cinci săptămâni, Teatrul Municipal „L. S. BULANDRA” și-a deschis porțile pentru a întâmpina sute de elevi de la liceele din București, însoțiți de cadrele didactice coordonatoare, într-o experiență-călătorie, dincolo de luminile rampei, în culisele teatrului și artelor spectacolului.

Aflat la prima ediție, „PORȚI DESCHISE” s-a desfășurat în perioada martie-aprilie 2024 și s-a bucurat de participarea a peste 250 de elevi, din 10 unități de învățământ, în baza parteneriatului încheiat de acestea cu Teatrul Bulandra. Liceenii au fost, așadar, invitați să participe la o serie de tururi ghidate, care să le ofere ocazia de a pătrunde, prin decorurile de la „Tatăl”, „Car(o)usel”, „Tache, Ianke și Cadâr”, „Artă” sau „Obiceiuri necurate”, în tainele unui teatru-simbol al Bucureștiului, o instituție reper pentru teatrul de artă în România.

Dedicat stimulării interesului tinerei generații pentru valorile artistice autentice și pentru manifestările culturale contemporane, proiectul a însemnat o incursiune inedită în secretele scenei, de la sala de repetiții, la atelierele de producție sau manevrarea mecanismelor scenice, până la zona administrativă – făcând un „tur de forță” al tuturor meseriilor dintr-un teatru, mai puțin văzute sau nevăzute de reflectoare, dar care fac spectacolul să continue. Pe scenă și în afara ei.

De altfel, „PORȚI DESCHISE” face parte, alături de „DINCOLO DE CORTINĂ”, dintr-un demers mult mai amplu al Teatrului Bulandra de a veni în întâmpinarea publicului tânăr, în special a adolescenților, cu programe culturale valoroase care să-i apropie de teatru și artiștii săi, să le deschidă noi perspective și orizonturi, să-i familiarizeze cu spectacole și artiști de legendă, dar și cu actorii tinerei generații, printr-un dialog deschis, despre scenă și tainele ei.

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura