Teatrul EXCELSIOR prezintă joi, 19 octombrie, de la ora 19:00, premiera spectacolului Visul unei nopți de vară de William Shakespeare, regizat de Vlad Cristache.

Unul dintre numele reprezentative ale tinerei generații de regizori, Vlad Cristache se află la cea de-a doua sa colaborare cu Teatrul EXCELSIOR după ce, în anul 2015, a semnat regia spectacolului The History Boys. Povești cu parfum de liceu, una dintre cele mai aplaudate și premiate producții din repertoriul teatrului.

Preocupat de universul adolescentin și de problematica maturizării, dar și de felul în care lumea celor tineri interferează cu cea a adulților, Vlad Cristache a ales, de această dată, un titlu din dramaturgia shakespeariană. A rezultat un spectacol ancorat în prezent, glisând între erotism, candoare și comic exploziv, în care jocul de-a „teatru-în-teatru” își dezvăluie savoarea până la ultima lacrimă de râs. Visul unei nopți de vară reflectă societatea noastră, cu contrastele și derapajele ei, care aproape că nu ne mai șochează, cu controversele interminabile despre o mereu nouă generație, despre teatru și viață ca o înlănțuire de vise întâmplate aievea și despre comedie ca mecanism demistificator, pe cât de exploziv pe atât de inofensiv.

În viziunea lui Vlad Cristache, Visul unei nopți de vară devine o poveste care nu poate fi spusă altfel decât într-un spectacol în care spiritul ludic se ia la întrecere cu el însuși. Cu o lectură proaspătă asupra binecunoscutei piese shakespeariene, regizorul reinterpretează raporturile dramatice dintre cele trei planuri care se ciocnesc misterios în degringolada visului din miezul unei nopți de vară. Lumea „zeilor” este lumea celor care, abuzând de putere, îi transformă pe „muritori” în marionete ale lipsei lor de măsură. În lumea celor patru îndrăgostiți se reflectă universul adolescenților de astăzi, care vor să experimenteze viața cu propriul trup și suflet, exact așa cum este ea, nefiltrată de deciziile celor mari. Lumea meșterilor se oglindește în lumea frustă a oricărui grup de „meseriași”/ muncitori care descoperă că pot evada din rutină și standardizare prin nebunia de a face teatru. Și care dezvăluie, de fapt, esența mecanismului teatral: meșteșug + pasiune.

Pentru ca Visul să devină realitate și apoi iarăși Vis, Vlad Cristache a lucrat alături de actori din tânăra generație, lăsându-se inspirat de energia lor creativă și de personalitatea artistică a fiecăruia. Din distribuție fac parte Aida Avieriței (Puck), Oliver Toderiță (Egeu), Emilian Oprea (Tezeu/ Oberon), Camelia Pintilie (Hipolita/ Titania), Alina Rotaru (Hermia), Marian Olteanu (Lysander), Andreea Alexandrescu (Helena), Lucian Ionescu (Demetrius), Dan Rădulescu (Mitru Chitră), Alexandru Bogdan (Culea Fundulea/ Piram), Rareș-Florin Stoica (Stan Suflete/ Thisbe), Mihai Mitrea (Dudă Flămânzilă/ Luna), Ion Bechet (Gogu Botgros/ Zidul), Ștefan Mihai (Cuibărică/ Leul), Tudor Roșu (Efebul).

În Visul unei nopți de vară comedia își iese din matcă, într-un spectacol intens, în care entuziasmul și sinceritatea molipsitoare a jocului întâlnesc soluțiile regizorale și scenografice îndrăznețe și ingenioase, convenții răsturnate, histrionism cât cuprinde, într-un spectacol care, la final, ar trebui apreciat ca atare, exact așa cum ne îndeamnă și Puck: un vis în miezul unei nopți de vară.

VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ
de William Shakespeare

Regia și scenografia: Vlad Cristache
Coordonarea muzicală: Lucian Maxim
Light design: Costel Baciu
Sound design:
Horea Suciu

Distribuția:

Puck – Aida Avieriței
Egeu – Oliver Toderiță
Tezeu/ Oberon – Emilian Oprea
Hipolita/ Titania-  Camelia Pintilie
Hermia – Alina Rotaru
Lysander – Marian Olteanu
Helena – Andreea Alexandrescu
Demetrius – Lucian Ionescu
Mitru Chitră – Dan Rădulescu
Culea Fundulea/ Piram –  Alexandru Bogdan
Stan Suflete/ Thisbe – Rareș-Florin Stoica
Dudă Flămânzilă/ Luna – Mihai Mitrea
Gogu Botgros/ Zidul – Ion Bechet
Cuibărică/ Leul – Ștefan Mihai
Efebul – Tudor Roșu

 

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura