Știința, ca și orice alt domeniu de activitate, are urcușurile și coborâșurile ei. Putem găsi, de-a lungul dezvoltării ei, momente rușinoase sau de-a dreptul dramatice. Pe de altă parte, nu puțin s-a vorbit despre relația dintre conjunctura social-politică și dezvoltarea științifică… Dar probabil nicăieri în istoria științei nu veți găsi un capitol în care toate acestea – situația social-economică, presiunea politică și dorința de putere a unor pseudosavanți – s-ar fi intersectat într-un mod mai monstruos, pentru a da naștere uneia dintre cele mai rușinoase file ale științei biologice, care a avut repercusiuni tragice asupra sorții unui șir de savanți și cercetători autentici – filă numită Lysenkoism.
După foametea din anii ’30, din Rusia, în condițiile unui regim politic despotic, începe ascensiunea lui Trofim Denisovich Lysenko, un agrobiolog care, invocând școala miciuriniană (concept ce avea, de fapt, prea puține tangențe cu lysenkoismul), pune bazele unei pseudoștiințe care nega existența materialului genetic și susținea „educarea” culturilor agricole prin expunerea la diferite condiții de mediu. Vertiginoasa creștere a autorității lui Lysenco se baza, mai ales, pe promisiunile făcute liderului URSS, Iosif Stalin, cu privire la sporirea esențială a recoltei, prin aplicarea metodelor acestei „științe” inovative. Acesta a fost punctul de plecare pentru declanșarea unei campanii de denigrare, persecutare și încarcerare a mai multor geneticieni sovietici.
Acesta a fost și punctul de plecare pentru edificarea unuia dintre cele mai puternice romane ale literaturii sovietice – „Белые одежды” (Belîe odejdî, în traducere mot a mot – Hainele albe), de Vladimir Dudințev, publicat în 1987 și recunoscut imediat drept capodoperă a literaturii sovietice, conferindu-i-se Premiul de Stat al URSS, în 1988. Însăși istoria apariției romanului este una destul de lungă și sinuoasă – redacțiile la care era trimis se scuturau de el, ca de molimă, iar acesta a ajuns, pentru „recenzie”, până și la KGB care, bineînțeles, nu a permis să fie publicat. Deși redacția care îi plătise lui Dudințev un avans pentru roman, l-a achitat de datorie, pentru a ajuta scriitorul ce trăia la limita sărăciei, romanul nu a îndrăznit să-l publice. Abia în februarie 1987, după scrisori repetate către Gorbaciov și Iacovlev, editura Neva reușește să-l scoată, după ce se scurseseră treizeci de ani de când era scris. Iar pentru a reda autenticitate celor scrise, autorul, jurist de profesie și filozof de factură, se adâncește cu seriozitate în lumea biologiei: pregătește preparate, strânge polen, polenizează culturi și numără cromozomi, adică se dedică unui șir de experimente genetico-botanice pentru a înțelege în profunzime și a reda cu luciditate subiectul complex al cărții.
Romanul reconstituie cu fidelitate atmosfera societății sovietice, bântuită de represiuni politice, îmbibată de propaganda marxist-leninistă și subjugată unor concepte artificiale, dar, mai ales, reproduce omul sovietic, hărțuit de vâltoarea tuturor acestor împrejurări, împins de acestea spre exacerbarea urii și trădării – expresie a unei lupte belicoase pentru existență. Pe lângă portretizarea manifestărilor exteriorizate ale tipicului homo sovieticus, Vladimir Dudințev pătrunde în carapacea sa interioară, îi exprimă trăirile și raționamentele, ce balansează într-o gamă largă de formule – de la o naivitate aproape infantilă la o filozofie profundă.
Acțiunea se desfășoară în jurul anilor ’50, într-un orășel academic, unde mai mulți biologi se ocupă cu selecția culturilor agricole, după metodologia „academicului popular” Readno (prototipul lui Lysenco). Printre aceștia se numără și un șir de cercetători veritabili, care se bazează, în activitatea lor, pe principiile sănătoase ale geneticii, dar care sunt nevoiți să studieze și să facă experimente în taină, pentru a nu fi persecutați și învinuiți de „convingeri reacționare”. În acest orășel este trimis discipolul lui Readno, Dejkin – personaj complex, prudent și inteligent, care pune mai presus de toate adevărul și judecata. Acesta, deși trimis cu misiunea de a converti la lysenkoism pe cei răzvrătiți, se convinge, treptat, de justețea conceptelor eredității genetice, studiază aceste concepte și ajunge să scoată, în baza lor, un soi nou de cartofi, rezistent la ger și boli, continuând opera de o viață a unuia dintre mulții biologi persecutați și condamnați, din acel orășel.
Principiile de viață ale lui Dejkin constituie, de fapt, filozofia pe care e construită ideea cărții, aceasta aflându-se la intersecția celor două concepte de bază: întâietatea cunoașterii în fața credinței și principiul intențiilor sincere, ce stau la baza acțiunilor.

„- Есть, Иван Ильич, три вида отношения к будущему и к настоящему – с такой же серьезностью сказал Федор Иванович, выставляя вперед три пальца. – Первое – знание, – он загнул первый палец, – основывается на достаточных и достоверных данных. Второе – надежда. Основывается тоже на достоверных данных. Но недостаточных. Наконец, третье, что нас сейчас интересует – вера. Это отношение которое основывается на данных недостаточных и недостоверных. Вера по своему смыслу исключает себя.”

„Или добро или зло – что-то должно лежать в основе наших намерений.”

Dejkin este simbolul căutării dedicate a adevărului, nu numai a celui științific, dar și a celui existențial, simbolul omului consacrat ideii și a omului profund, neînșelat de aparențe, într-o lume în care libertatea de gândire este cenzurată și oprimată. Lumea sa interioară este preocupată de problema binelui și a răului, a intențiilor prime care stau la originea tuturor acțiunilor, acestea fiind indicatorul de bază pentru identificarea și diferențierea binelui de rău. Prin tot discursul său, romanul vrea să ne spună că, în lupta cu răul, trebuie să fii pregătit pentru jertfe. Actul sinucigaș al academicului Posoșcov, cel care a adus la cunoștința societății științifice internaționale, în cadrul unei conferințe, realizările cercetătorilor sovietici „subterani”, desigur că nu trebuie calificat drept unul eroic, dar nici drept unul laș, pentru că el a pus temelia descoperirii luptei pentru adevăr și, într-un final, a deschis calea spre victoria binelui asupra răului:

«Желание смерти — не есть желание смерти. Это только поиск лучшего состояния. Что в конечном случае является крайним выражением желания жить.»

Dincolo de reticența pentru valorile sovietice, resimțită practic de orice persoană formată într-o cultură democratică contemporană, lectura acestui roman te lasă cu impresia negreșită de valoare autentică – literară, istorică și filozofică. Probabil puțini autori din perioada sovietică au reușit (și au îndrăznit) să scrie cu atâta luciditate despre realitățile din acea perioadă, iar consacrarea sa descrierii neocolite a adevărului poate fi numită, fără ezitare, eroism. Romanul „Белые одежды” este tocmai acel caz când atât personajele create, cât și autorul sunt expresia unuia și aceluiași ideal, al luptei temerare pentru adevăr.

Editura “Вече”

Anul apariției:  2014

Nr. de pagini: 560

 ISBN 978-5-4444-2122-2

Share.

About Author

Avatar photo

Unii spun că, citind mereu, fug de realitate. Eu zic că numai citind ajungi să înțelegi realitatea. Cărțile au știut să-mi explice spectacolul lumii, de la particulele elementare la relațiile dintre oameni, și au încă atâtea să-mi spună... Prefer cărțile de popularizare a științei, dar citesc cu drag și istorie, biografii, beletristică, iar uneori, dacă n-am altceva sub mână, citesc și afișele lipite pe pereți sau în stații, pentru că așa am știut să-mi umplu orice clipă liberă - cu ceva de citit. A scrie despre cărți mi se pare la fel de firesc ca și a expira aerul inspirat, e parte a unui singur proces și o tratez ca atare.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura