,,Nu știa că exist și tocmai de aceea nu m-a îngăduit LUI.” Oameni ieșind din căsuțe prin acoperișurile minuscule, versurile lui Johnny Cash fredonate parcă fără vreun scop anume, siluete proiectate în ferestre și Nico. Nico fără un tată, dar cu alți opt.

            Piesa ,,8 tați” vorbește despre importanța familiei în dezvoltarea unui copil, despre abuz, manipulare și rolurile impuse de societate. Pe Nico o găsim, dar o și lăsăm în fața ușii albe amplasate în mijlocul scenei din care pâlpâie o luminiță galbenă și unde dincolo ar trebui să fie un bărbat cu o ,,scuză clasică pentru procreatorii clasici care s-au cărat clasic”.

            Rosa știe doar că ,,bărbații sunt niște porci” și că ,,poți fi o adevărată familie și-n doi”, afirmații pe care nu se ferește să i le repete fiicei sale, care începe să se îndoiască de mama ei atunci când brusc părerile i se schimba odată cu apariția lui Marudur, noul soț, noul tată. În esență, spectacolul este o spirală de amintiri prin care călătorim alături de Nico, ce își retrăiește viața până în momentul declanșator în care se află la un ciocănit distanță de tatăl ei biologic.

            Am apreciat sincronizarea actorilor, dar și jocul de lumini, momentele muzicale, tenta umoristică, ironia și autoironia. Ultima scenă mamă-fiică se termină cu o promisiune făcută de Nico, aceea că îi va scrie câte zece scrisori pe zi mamei sale bolnave de epilepsie, pentru a se revanșa că nu i-a vorbit cât a fost plecată. Nefiind neapărat un pas spre împăcare, ci mai degrabă unul spre iertare, tragedia modernă îmbracă o formă ludică în care tatăl poate fi deja mort, un doctor sau chiar Johnny Cash.

Antonia Ardeleanu, clasa a X-a, C.N. „B.P. Hasdeu” Buzău

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 TAȚI – Teatrul de Stat Constanța

de Tina Müller

Regia: Irisz Kovacs

Distribuția: Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea, Andrei Bibire, Florin Aioane
Durata: 1h 30min. (fără pauză)

Spectacolul a fost inclus în programul Festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr Buzău 2023

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura