Vineri, 17 mai 2024, ora 19:00, Biserica Anglicană „Învierea Domnului” din București găzduiește un recital extraordinar susținut de chitaristul Maxim Belciug. Un prilej pentru melomani de a se bucura de o selecție de partituri renascentiste și baroce, unele anonime, unele semnate de Luis de Milan, François Couperin, Robert de Visée, Jean Antonin Losy, Tobias Hume, Gaspar Sanz ori Johann Sebastian Bach, în interpretarea carismaticului chitarist al Încântărilor.
Intitulat „Muzica semisferelor”, recitalul aduce o plecăciune armoniei universale și lumii în care trăim. Căci la început, se spune, a fost lira: patru corzi pe-o carapace de broască țestoasă. A inventat-o Hermes și i-a daruit-o lui Apollo, iar acesta i-a pasat-o lui Orfeu. A venit pe urmă Amphion și a mișcat pietrele cu lăuta sa, arătând lumii că muzica face minuni. Apoi a apărut Pitagora și a imaginat o scară sonoră cu intervale pure, expresie a armoniei cosmice, muzică a sferelor. De atunci, de multe ori s-au învârtit Pământul și Contrapământul în jurul focului esențial. A fost Renaștere, a fost Baroc și, cum au fost, așa s-au dus. Ne-au rămas câteva lucruri frumoase, câteva idei și muzica, acest “ceva” care nu înseamnă nimic, dar fără de care sufletul ar fi închis în trup ca în mormânt. Cum însă muzica e făcută spre a fi cântată, vineri, 17 mai 2024, chitara lui Maxim Belciug va răsuna din nou live la Biserica Anglicană din București. Nu va fi muzică a sferelor, ci doar a semisferelor, însă va fi comuniune și omenie, ca în Sonetul VIII de Shakespeare:
Vezi sunetele astea minunate,
Ce se unesc în armonii cereşti,
Te ceartă blând că în singurătate
Închisă-n tine, viaţa ţi-o trăieşti.
Maxim Belciug este – aşa cum îl descria Virgil Oprina – un nume cunoscut în lumea specială a chitarei. „Neobosit, implicat în multe proiecte fie ca solist, fie alături de alți artişti – instrumentişti sau cântăreţi – dintre care mulţi îi datorează afirmarea, domnia sa a reuşit cu discreţie să-şi clădească de-a lungul anilor o solidă reputaţie de promotor al unui tip de act artistic bazat pe sinceritate şi altruism. Îndrăgostit nu doar de chitară, ci mai ales de frumuseţea muzicii ce poate fi împărtăşită cu acest instrument”, Maxim Belciug caută mereu „acel repertoriu care nu face apel la chitaristica eclatantă ce eşuează nu de puţine ori într-o sterilă gimnastică a extremelor şi reuşeşte un lucru destul de rar întâlnit. Şi anume asumarea cu naturaleţe a adevăratei condiţii de muzician. Adică a acelui om care, copleşit de dragostea pentru muzică şi instrumentul căruia s-a dedicat, are ca unic scop al actului său artistic aducerea către public a sentimentelor pe care le-a încercat la contactul cu o anumită piesă muzicală. Ascultându-l, ai senzaţia că e un om care îţi vorbeşte despre lucruri pe care le-ai trăit şi tu cândva, dar le-ai uitat.”
Concertul începe la ora 19:00 și are loc la Biserica Anglicană din București, str. Xenopol nr. 2. Evenimentul face parte din calendarul artistic al bisericii menit să susțină muzicienii, clădirea istorică și comunitatea. Biletele sunt disponibile la intrare, înainte de începerea evenimentului, cu rezervare prealabilă la: anglicanbucharestevents@gmail.com.