N-o să refuz niciodată să văd spectacolele de teatru dans, dar în ciuda deschiderii cu care particip la fiecare nouă reprezentație de acest gen, spiritul meu critic nu adoarme niciodată. Cu alte cuvinte, privesc foarte critic orice duet, orice moment de grup, caut să văd dacă există pași ratați, intrări greșite sau secvențe de coregrafie uitate. Se întâmplă oricărui dansator profesionist toate acestea și încă multe altele, este drept că nu în același spectacol, pentru că l-ar scoate din circuitul profesionist definitiv. La un spectacol de teatru dans se văd foarte bine tracul, egoismul/egocentrismul dansatorilor, incapacitatea de a se raporta corect la parametrii spațiali și  cât de exersată este inteligența spațială. Și cum inteligența este o aptitudine moștenită genetic, dar și exersată (procentul este de regulă împărțit egal între cele două componente), actorul care dansează într-un spectacol de teatru dans trebuie să exerseze îndelung, astfel încât să-și înțeleagă foarte bine corpul, să știe care-i sunt limitele, ce poate să facă și ce nu, cum să se raporteze la coordonatele spațiale, dar și la parteneri, cum să facă din jocul de lumini cel mai bun prieten etc.  Ce vreau să spun cu toate acestea este că un actor care alege să performeze într-un spectacol de teatru dans se poate ușor încadra în comunitatea actorilor totali.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cosmic Latte este bazat pe o coregrafie devised, ceea ce complică și mai mult lucrurile. Ștefan Lupu a lucrat atent cu studenții săi, astfel încât să le pună în valoare calitățile, fiecăruia în parte. Coregrafia de tip devised a imprimat ritm spectacolului, n-a lăsat spectatorii să se uite la ceas nici măcar o singură dată. Schimbările de ritm, coregrafiile diferite de la un moment la altul, inclusiv schimbările de costume au fost atent gândite, în favoarea spectacolului, astfel încât să nu existe nici măcar un singur moment de heblu. Dinamica de grup a avut logică, coerență internă, iar suitele de pași au fost menite să le pună în valoare potențialul de joc. Doisprezece tineri, studenți încă, care nu au toți studii de dans la bază (postura corporală trădează), dar care au învățat actorie din pasiune. În Cosmic Latte se cântă live, la pian (Ramona Niculae), tobe și clarinet (Catinca Hanțiu), se recită, se schimbă replici, se explorează spații exterioare sălii de spectacole, se filmează cu drona traiectoria unuia dintre dansatori (Tony Macpela este cel care aleargă prin curtea UNATC, deschide uși, străbate holurile în pași de dans și revine în scenă însoțit de dronă) și multe altele. Celebrul hit „Inimă nu fii de piatră” adaptat de așa manieră, încât și lui Horia Moculescu i-ar plăcea este cântat cu o voce de aur de Ramona Niculae.  Unul din momentele cele mai delicate ale spectacolului, când efectiv îți simți stomacul vibrând de emoție, datorat  Iuliei Lupașcu care construiește cu foarte mare sensibilitate soloul ei de dans.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cosmic Latte este spectacolul tinereții, gândit astfel încât să le pună în cea mai bună lumină personalitățile. Excelent gândită îmbinarea dintre showul de lumini și coregrafie, după cum la fel de bine gândit a fost momentul cu proiecția siluetei umane pe cei trei pereți, într-un ritm specific generației de astăzi. Alternanța dintre ritmurile hip-hop și momentele de musical sau cele care erau trimitere evidentă la evergreen-uri și spectacolele de revistă de la mijloc de secol XX, sau dintre momentele jazzy și cele gândite în cheie de spectacol de dans contemporan, a fost una menită să-i aducă în lumina reflectoarelor pe toți cei 12 dansatori. Cosmic Latte devine astfel cea mai bună carte de vizită pentru fiecare tânăr din distribuție, e genul acela de spectacol care poate însoți un CV la castingurile pentru roluri noi. Ștefan Lupu are suficient de multă experiență și un talent pedagogic nativ, două calități pe care le pune în slujba tinerilor cu care lucrează. Distribuție gândită echilibrat din toate punctele de vedere (inclusiv raportul de gen – șase fete și șase băieți, chiar dacă există și momente în care cuplurile sunt de același sex), combinații de muzici care te scot din zona de confort și te provoacă să simți, la propriu, emoțiile celor de pe scenă. Așa se face că devin credibile și lipsite de stridențe conflictele și scenele în care lupta pentru putere domină orice relație. Există chiar și un moment care mi s-a părut o combinație fantastică de show a la Michael Jackson și pictura lui Magritte (cei doi dansatori cu pălăriile pe cap și care dansează cu și în cabinele ce seamănă izbitor cu cele telefonice). Singurele elemente scenografice sunt aceste cabine, la care se adaugă instrumentele muzicale, în rest scena este goală. Mobilitatea acestor elemente contribuie și ea din plin la dinamica spectacolului, dar n-ai cum să nu remarci scenele de final, în care cei doi dansatori sunt fantastici (să țineți minte numele lui Ciprian Chiujdea, e o combinație rarisimă de talent nativ și studiu intens).

Această prezentare necesită JavaScript.

Prezentarea trupei, la final, se face în pași de sârbă, pe celebra „Ia-ți mireasă ziua bună”, un final de spectacol gândit în cheie comică (nu neapărat și parodică), astfel încât spectatorii să iasă din sală entuziasmați și încărcați de un amestec exploziv de emoții. Cosmic Latte este genul de spectacol pe care vrei să-l revezi, de aceea sper să fie preluat de unul din teatrele bucureștene. Până atunci, recomand să vedeți (din toamnă) la Excelsior SF (Super Fragil), îi veți revedea pe câțiva dintre cei care joacă/dansează și în Cosmic Latte.

COSMIC LATTE – spectacol de Teatru Dans realizat după un concept de Ștefan Lupu

Distribuție:

Mihnea Cârjan

Eduard Chimac

Ciprian Chiujdea

Vlad Crudu

Tony Macpela

Vlad Furtună

Catinca Hanțiu

Iulia Lupașcu

Bianca Marinescu

Ramona Niculae

Paula Pîrvu

Antonia Scutaru

Concept: Ștefan Lupu

Asistent: Lăcrămioara Soare

Coregrafie devised

Scenografie: Clara Ștefana

Asistent scenografie: Ilinca Gavriliță

Sound design: David Luncă

Animație: Eugen Munteanu și Irina Sava

Light design: Voicu Cristian

Imagine: Arina Litvinova și Andreea Stanciu

Montaj: Arina Litvinova

Sunet: Dan Popescu

Operator: Ruxandra Ilie

Mulțumiri speciale: drd. Cristina Danu, Matei Bumbuț, Victor Ion, Alexandru Neș, CrewArt Multimedia Shows, compoziție muzicală „Iubito, stai așa”: Răzvan Bratu, Andrei Midișan, Andrei Șchiopu, Hristu Trică

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura