-Bro! Strigă primul rocker, coborând apoi vocea brusc: m-a pocnit o idee belea. Da’ jură că nu spui la nimeni..

-Lol, pui la cale vreun gigagangbang?

-Bă, jură!

-Jur, bro!

-O idee de Ghinesbuc: cum ar fi să strângi 50 de scriitori la un loc să scrie cel mai rapid roman din lume?

-Nu-i rea. Și ce să scrie?

-Nu știu, se găsește. Le dai un punct de pornire, să zicem taximetrista asta, de care-și râde un kid c-o banană.”

Acesta este un pasaj din cartea aceasta super interesantă. Un pasaj care dă pă față însăși motorul de plecare al acestei cărți. Pentru că, într-adevăr, înainte de a fi un roman, Moș Crăciun & Co. a fost un pariu. Un număr de 53 de scriitori și-au propus să scrie Cel mai rapid roman din lume. După 5 ore și 35 de minute, textul era gata de dat la tipar. Iar după un total de 9 ore, 5 minute și 8 secunde, primul exemplar al romanului a fost gata de scos în lume. Recordul a fost omologat de Cartea Recordurilor, deci toate au mers strună și pariul a fost câștigat. Amfitrionii acestui pariu au fost scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Țupa și Marius Chivu. Lista completă vă așteaptă la finalul cronicii.

Dar să vorbim și despre rezultatul final. Trebuie precizat din capul locului că Moș Crăciun & Co. nu este o carte pentru copii, chiar dacă are un Moș Crăciun în titlu. Până la urmă, de ce nu ar avea și adulții parte de o carte despre Crăciun, scrisă pe limba lor de adulți. De altfel, acest lucru s-a putu observa și din citatul de mai sus. Romanul surprinde o mână de oameni cu personalități, preocupări și stiluri de viață complet diferite, de la cerșetorii dependenți de aurolac până la corporatiști, în tumultul zilei de 24 decembrie. Pentru unii dintre ei, este o zi oarecare, cu stresul ei inerent, cu nelipsitele lipsuri, cu frustrările ce țin de mult timp locul meniului principal. Pentru alții este, într-adevăr, ajunul Crăciunului. Dar acel Crăciun strict comercial, Crăciunul ca sărbătoare de vârf a societății de consum. Destinul sau măiestria autorilor va face ca drumurile tuturor să se intersecteze mai mult sau mai puțin întâmplător pe parcursul acelei zile. Și când toată lumea părea să fi uitat că în noaptea dintre 24 și 25 decembrie se reiterează totuși Nașterea Domnului Hristos, un miracol îi va trezi pe toți la realitate.

Ceea ce face ca acest roman să fie de-a dreptul senzațional este faptul că, deși este scris de 53 de autori diferiți, cu stiluri diferite, care au lucrat în paralel, totuși a ieșit un tot unitar, cititorul nereușind să își dea seama când anume a scris un autor și când altul. Astfel, trecerile de la dramă la comedie, de la limbajul corporatiștilor la cel al cerșetorilor, de la atmosfera de mall la cea din stradă, sunt de-a dreptul imperceptibile. Ceea ce, după părerea mea, este tot un fel de miracol.

De remarcat și onomastica selectă a personajelor, majoritatea având conotații din zona sărbătorii Nașterii Domnului. Angelica (angel – gr. Anghelos – înger) și Iosif Crăciun, Nic (trimitere la Sfântul „Moș” Nicolae, precursorul lui Moș Crăciun), Marinela (trimitere directă la Fecioara Maria), Beatrice (în latină, adjectivul „Beata”, alăturat Fecioarei Maria se traduce cu „Prea Fericita”), Claus (trimitere la Santa Claus), Luca (numele unuia dintre cei doi evangheliști care relateaza evenimentul Nașterii Domnului). Până și șeful aurolacilor, cunoscut sub numele de Bruzli, poartă prin botez numele de Cristian, care este cea mai directă trimitere la Hristos și la nașterea Sa cea minunată.

Și cum niciun nume nu este dat întâmplător, iată cum este surprins Bruzli, în ziua de Ajun, pe scările bisericii Sfântul Elefterie:

Odată, l-a văzut pe Duhul Sfânt. Și, poate, cu el este Marinela însărcinată. De aia are fața aia strălucitoare – sau, poate, din cauza sudorii. Când începuseră durerile, ea era scăldată într-un nimb. De fericire sau de sudoare. De sudoare sau de fericire. Amestecate. Dar care e una și care e cealaltă? Fiecare e un fel de aură, gândește Bruzli – sau, cine știe, Aurel Cristian. Ajuns acolo, pe scări, la biserică, se apleacă și îngenunchează. Se roagă. Cu voce tare, ori in petto – după cum îi vine. Și se roagă ca o trăsură mare din ceruri – o și vede – sau, măcar un balon, să îi ia pe ceilalți membri ai grupului său, ceilalți tovarăși, camarazii lui de cerșit și hoinăreală – din față de la Hala Matache și să îi lase chiar la Biserica Elefterie, în fața scărilor. Și, când deschide ochii, caleașca – balon chiar asta face: se pregătește să aterizeze. Lin. Cum nu a mai văzut el vreodată de lin. Se pune pe pământ, dar nu se simte nicio zdruncinătură. Din ea, din hurdubaie, coboară încet, ca niște îngeri-îngerași (dar asta și sunt, ce Dumnezeu altceva?), cei cinci prieteni de canalizare ai lui Aurel Cristian, care, brusc, redevine Bruzli.”

Acest citat, care după părerea mea, rezumă întreaga atmosferă a poveștii, este parcă reproducerea urbană, cotidiană, a cuvintelor Mântuitorului Hristos, care spune:

Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18, 3).

Am putea trage concluzia că miza acestui roman – fulger nu a fost doar stabilirea unui record mondial, ci și spunerea unei povești cu tâlc, lansarea unui mesaj. Nu unul exclusiv religios, fatalist, ci unul mai degrabă umanist. Dar nu în sensul umanismului renascentist ce punea omul în centrul tuturor lucrurilor, transformându-l într-un om-Dumnezeu, ci în sensul umanismului – creștin, care îl așează în centru pe Dumnezeu – omul Hristos, prin intermediul Căruia orice om poate deveni Dumnezeu, dar prin har și virtute, nu după natura sa. Aș spune chiar că cei 53 de autori au reușit, poate fără să își propună asta, să predea cititorilor o lecție de teologie – urbană. Lecție pe care aș rezuma-o astfel: în fiecare om, oricât de decăzut moral, se naște la momentul oportun Însuși Hristos, spre a-i reda demnitatea de sine și mai ales libertatea.

În încheiere, așa cum am promis, voi reda lista completă a autorilor: Leonard Ancuța, Diana Bădică, Lavinia Bălulescu, Lavinia Braniște, Anca Bucur, Marius Chivu, Laurențiu Constantin, Bogdan Coșa, Andrei Crăciun, Augustin Cupșa, Silviu Dancu, Gabriel H. Decuble, Adrian Diniș, Luca Dinulescu, Cosmin Dragomir, Gruia Dragomir, Florin Dumitrescu, M. Duțescu, Mihail Gălățanu, Adrian Georgescu, Silviu Gherman, Adela Greceanu, Mugur Grosu, Ioan Groșan, Florin Iaru, Marieva Ionescu, Cristina Ispas, Cosmin Manolache, Maria Manolescu, Eusebiu Matei, Marin Mălaicu – Hondrari, Mitoș Micleușanu, Iulia Militaru, Dmiti Miticov, Oana – Cătălina Ninu, Radu Nițescu, Veronica Plăcintescu, Dan Pleșa, Matei Pleșu, Mihai Radu, Ana – Maria Sandu, Elena Stancu, Bogdan – Alexandru Stănescu, Alexandru Al. Șahighian, Livia Ștefan, Cecilia Ștefănescu, Silvia T., Simona Tache, Iulian Tănase, Alex Tocilescu, Răzvan Țupa, Luiza Vasiliu, Anca Vieru.

În fața tuturor, Jos Pălăria!

25564467_1958200900863995_1517377054_nMoș Crăciun & Co. – Cel mai rapid roman din lume

Editura: Art

Anul apariției: 2013

Nr. de pagini: 288

ISBN: 978-973-124-858-5

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura