„Lasă motivaționalele și citește niște literatură calitativă ”- îndemn al unui prieten de Facebook

Dacă ar fi să introduceți în căutarea Google «cărți motivaționale sau de dezvoltare personală» ați fi uimiți ce eșantion de lecturi vă apare. De la cele mai mediocre din mediocrități, publicate de edituri obscure până la lucrările celor mai buni autori de la cele mai bune edituri… și atunci, cum facem?

Cărțile de dezvoltare personală, sau cum prefer să le numesc eu, generatoare de idei sunt instrumente foarte bune de acces la mințile celor mai buni ca tine: la felul lor de a gândi situații sau procese.  Citeam în revista Forbes un articol de Jeroen Kraaijenbrink, puteți să îi verificați profilul de LinkedIn, despre cum cărțile de self-help nu ajută, el însuși promovându-și propria scriere de self- help. În articolul respectiv, Jeroen Kraaijenbrink a citat doua titluri de carte:  «The Subtle Art of Not Giving a F*ck» and Steven R. Covey’s 1989 «The 7 habits of Highly Effective People» —  două lecturi extrem de diferite, care în viziunea mea nu au nici o legătură una cu alta, chiar dacă sunt plasate în aceeași încrengătură, iar acest mixaj mă face din start să gândesc studiul comparativ ca ineficient; ori nu confruntăm  o găină cu un urs, că nu este statistic valabil.

Din punctul meu de vedere, dacă nu ai în CV studii la cele mai bune universități și colegii din lume, dacă nu îți predă biologia Sapolsky, ar fi bine să îndrăznești să pui mâna pe o carte de dezvoltare personală. Ted Talks demonstrează cel mai bine că ideile sunt cea mai bună marfă, iar când le poți obține gratuit este WoW. De ce să inventezi bicicleta când poți să împrumuți conceptul? 

Scepticismul meu apare foarte des când oamenii neagă acest instrument de învățare. Dacă ai fi la școală și ai fi suficient de deștept nu ai nega lecturile suplimentare. Dacă ești la job, iar niște cărți de dezvoltare personală ar putea să îți crească eficiența și îmbunătăți cultura comunicării de ce să nu o faci? De ce sa nu îndrăznești să fii mai bun?

Cele mai des invocate motive sunt că lecturile de dezvoltare personală sunt generatoare de stress, depresie și oboseală. Prostia comunitară este generatoare de stress depresie și oboseală. O carte de dezvoltare personală poate avea acest efect doar dacă ea încurajează comportamente total străine de felul tău de a fi. Când există disonanțe vizibile cu ceea ce ești, iar pentru a-ți atinge scopul trebuie să depui eforturi considerabile. Nu aș accepta nici o carte care m-ar «motiva» să mă trezesc la 5 dimineață, oricât de charismatic nu ar fi autorul, pentru că însuși gândul acesta îmi induce creșterea nivelului de corticosteroizi.

Revenind la autorul nostru de pe Forbes, dânsul face referire la trei efecte cel mai des citate în literatură și anume:  „bad-effect, no effect and placebo effect”

«Placebo effect: If they already work, it is not because of the advices given in the self-help books, but because of the fact that people pay attention to something that they didn’t pay attention to before.»

Dacă într-adevăr ținem să facem abstracție de  orice efect pozitiv, pentru că acest fenomen cauzal nici măcar nu este demn de a fi mențiune, ceea ce este deja dubios din punctul meu de vedere, efectul placebo îl consider deja suficient.

De ce am ținut să vorbesc în special despre acest text? Pentru că autorul, până la urmă, vine cu o concluzie extrem de bună și anume: cum de fapt citim aceste cărți motivaționale, de self-help sau personal development (le pun toate la grămadă, pentru că așa le găsim pe rafturile din librării).

Dacă te distanțezi de ideea de succes care ar trebui să vina imediat post lectură și o parcurgi critic fără prea mari așteptări, dar cu creionul în mână, ai putea fi plăcut surprins.  Dacă te documentezi referitor la cine este autorul, înainte de a-i lua lucrarea la răsfoit, ai putea rămâne cu beneficii reale. Ar fi util, de asemenea, să nu practici chiar a doua zi niște tehnici proaspăt citite și dubioase pe alte persoane din anturajul tău imediat. Pentru că, probabil, și ele au citit aceeași carte de succes și sunt insensibile, așa, o recomandare, ca să nu-ți ei porția  de feedback negativ cu efect de demotivare instantă. Nu copiați la indigo comportamente în disonanță cu ceea sunteți; gândiți cu mintea dvs, dar impulsionați de cărțile bune de dezvoltare personală. Să aveți spor la citit!

Share.

About Author

Avatar photo

Pentru prima dată am avut revelația Cărții în clasa a doua. Era un manual de citire, lecturi suplimentare pentru a clasa a patra, cu Lenin și pionieri în poze și, pe alocuri, în text. Stăteam ca fermecată pentru că găsisem texte lungi, diferite celor din abecedar, sau ce mai citeam noi pe acolo. Apoi am descoperit biblioteca sătească, unde mă plimbam printre rafturi și doream ca toate cărțile ascunse după cotoarele amenajate frumos, să fie doar pentru mine. Le alegeam pe alea groase, fascinată de mirosuri și texturi, sub privirile mirate ale bibliotecarei, cărți care nu erau potrivite vîrstei mele și care aveau să fie sursa multor coșmaruri nocturne. Încă mai păstrez sentimentul primei întâlniri… Sunt cărți printre cărți, unele îți pot oferi răspunsuri la întrebări ce îți ard mintea sau, din contra, la cele demult uitate; altele sunt surse de frumusețe care te aglutinează, te zidesc fără voie ca pe Ana lui Manole în lumi străine; ori neînsemnate, care trec pe lîngă tine fără a lasa urme. La fel ca oamenii. Aici vreau să împart din bucuria întîlnirii cu o carte, așa cum o văd eu.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura