Vineri, 9 decembrie, Editura Polirom vă dă întâlnire cu John Simenon, fiul celebrului Georges Simenon, cel care din 1995 gestionează drepturile de autor ale tatălui său. Nu puteam rata ocazia de a-i adresa câteva întrebări, așa că… iată ce-am aflat!

În anii cei mai grei ai comunismului, în România se consuma/se citea multă literatură polițistă. Poate că mai mult decât orice alt gen literar, romanul polițist a ajutat la supraviețuirea gustului estetic literar, și nu numai. De aceea, detectivul Jules Maigret a fost unul dintre cele mai iubite personaje create. Cum a fost în celelalte țări din Europa sau de oriunde?

Oricare ar fi motivul pentru care lucrurile stau astfel, eu cred că Maigret este apreciat pentru omenia sa, pentru empatia de care dă dovadă și pentru grija sinceră pe care le-o poartă oamenilor, indiferent din ce mediu provin ei.

Astăzi, romanul polițist are o mulțime de subgenuri, este o întreagă varietate de abordări, de stiluri, de descrieri narative, iar accentul nu mai cade exclusiv pe personaj, pe eroul principal. Cum face față concurenței comisarul Maigret?

Judecând după îndelungatul său succes, cred că se descurcă destul de bine.

maxresdefault

Clasicul detectiv Maigret este distins, elegant, rafinat, cu bunele maniere însușite. Cum s-ar combina toate acestea cu portretul de superhero „vândut” astăzi în mai toate filmele polițiste sau de aventuri?

Nu sunt întru totul de acord cu dumneavoastră. Din punct de vedere fizic, Maigret nu este în mod special elegant sau rafinat, manierele sale pot fi uneori bruște, nu este nici inteligent în mod deosebit și cu siguranță nici strălucitor. Dar este atât de uman și autentic și chiar îi plac oamenii, iar prin asta este foarte diferit de super-eroii de care pomeneați.

Cine mai citește astăzi seria cu detectivul  Jules Maigret? Aveți un portret al cititorului tipic, consumator de romane polițiste mai vechi și mai noi?

Toată lumea citește romanele cu Maigret, dar în mod special femeile și tinerii.

Dacă ar fi astăzi să se facă un nou film din seria cu detectivul  Jules Maigret, pe cine ați vedea în rolul principal?

Pentru seria Tv pe care o produc, pe Rowan Atkinson îl găsesc ca fiind cel mai convingător.

Care este expresia dvs. preferată folosită în mod frecvent de Maigret? Dar romanul preferat din toată seria?

Nu știam că Maigret are vreo expresie preferată, și multe dintre romane au devenit, pe rând preferatele mele. Acum, de exemplu, îmi place „Prima anchetă a lui Maigret”  plin de atmosferă și feminitate sau „Memoriile lui Maigret”, o biografie amuzantă scrisă de Simenon.

Vă aflați într-o sală de lectură plină cu cititori tineri: cum l-ați introduce pe Maigret în discuție?

L-aș cita pe un ziarist care spunea că „Maigret nu rezolvă crime, ci oameni” și cred că urmărindu-l în timp ce face asta este cel puțin la fel de incitant ca atunci când am urmări diferiți investigatori ce rezolvă diferite intrigi.

 

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura