Primul element al decorului pe care l-am observat a fost fereastra imensă din fundal, ocupând aproape un perete. Din afară se vede unduirea brazilor din curte, se văd și luminile mașinilor care se opresc pe strada unde locuiește familia Perkins.

Dar nu fereastra s-a dovedit cheia spectacolului, ci ușa, pe care tot intră și ies personaje. E casa plină, doar e ziua domnului Henry Perkins, vin prietenii la cină. Și nu numai ei. Vin și doi inspectori de poliție. Și un șofer de taxi de la compania Fast & Furious.

Într-un film celebru, Puiu Călinescu, în rolul unui personaj de basm, cânta: ia porumbu’, na porumbu’. În spectacolul trupei „Toma Caragiu” din Ploiești, refrenul e altul, „ia valiza, na valiza”.

Sigur că secvența încurcării valizelor o știm și de la Amza Pellea, din celebra poveste cu prazul prețios. Și mai ales din filmele cu gangsteri.

Ce faci dacă ai ajuns în posesia unei valize pline de bani, atât de mulți cât nici n-ai visat că ai putea avea?! Întâi îi numeri, nu-ți vine să crezi că s-a putut întâmpla asta în metrou, îi numeri din nou și accepți, până la urmă, că ai nevoie de un plan, așa cum procedează Henry Perkins, contabilul bonom. Omul descoperă brusc gustul aventurii și destinațiile de lux – primul avion spre Barcelona, cu schimbare de identitate, fiindcă, nu-i așa, „economiile” trebuie justificate, și asta e complicat. Niciun contabil n-ar putea strânge din leafă o asemenea avere.

Însă Jean, soția contabilului cumsecade, nu e la fel de spontană. Ea nu vrea aventură, nu vrea nici banii pe care-i consideră furt. Înclinată spre respectarea convențiilor, ea vrea să rămână acasă. Nici asta nu se poate, din pricina lui „Savieta”, mafiotul, cel căruia îi aparține de drept geanta cu bani.  De altfel, femeia se teme să mai răspundă la ușa cu bucluc, pe unde apar unii și fără să mai anunțe, intră pur și simplu, ca Bill/Benn taximetristul sau ca detectivul Davenport, fiindcă intrările în casa Perkins au devenit de tipul „trafic intens”.

Plecatul la aeroport se tot amână, intervin permanent alte probleme și tergiversează  interesant deznodământul. Se spune că banii au miros – nu doar sendvișul cu brânză și curry din valiza unui funcționar modest. Nu e de mirare că apar de îndată pretendenții la „marafeți”, „cașcaval”, „mălai”. Henry Perkins abia face față solicitărilor, dispus să plătească, doar-doar va izbuti să plece mai repede spre aeroport. Este nevoit să inventeze identități, să scornească povești, continuând ceea ce începuse, de fapt, Jean, când inventează o soră stabilită în Australia. Pe scenă, jocul actorilor care alcătuiesc acest cuplu este alert, comic, autentic, n-ai cum să nu-i crezi și să nu încerci, trecând de partea lor și făcând predicții, să-i ajuți în rezolvarea situațiilor hilare.

Morala acestui spectacol cu secvențe comice în cascadă, jocuri de cuvinte, quiproquo și întorsături de situație ar fi că banii vin și se duc incredibil de repede, au un traseu imprevizibil și, ca să aducă noroc, trebuie împărțiți cu alții. Noi am împărțit bucuria de a fi spectatorii acestei piese excelent puse în scenă de regizorul Ioan Coman, într-o distribuție fermecătoare.

Spectacol selectat în cadrul Festivalului BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU! ediția 2023

FUNNY MONEY – Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești

de Ray Cooney

Traducerea: Ioan Coman

Regia: Ioan Coman

Scenografia: Ionut Vișan

Ilustrația muzicală: Dragoș Câmpan

Light design: Cristian Simon

Cu: Ion Radu Burlan (Henry Perkins), Clara Flores (Jean Perkins), Dragos Campan (Vic Johnson), Nadiana Salagean(Betty Johnson), Paul Chiributa (Slater), Karl Baker (Davenport), Alin Teglas (Bill), Iuliu Galea (Un pieton)

Share.

About Author

Sunt câte puţin din fiecare carte care mi-a plăcut. Raftul meu de cărţi se schimbă continuu: azi citesc şi citez din Orhan Pamuk, mâine caut ceva din Jeni Acterian. Caut cărţi pentru mine şi pentru alţii. Îmi place să spun că sunt un simplu profesor, într-un oraş de provincie, tocmai pentru că, în sinea mea, ştiu că a fi profesor nu e niciodată atât de simplu. Trebuie să ai mereu cu tine câteva cărţi bune: să ştii, în orice moment, ce carte ar putea face dintr-un adolescent un bun cititor.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura