Colindul ca formă și expresie artistică este perfect. Cuprinde în sine un ritual al facerii lumii, integral și integru. De aici și eterna fascinație pentru o asemenea creație muzicală. De fapt, fiecare colind în parte ese un univers sonor distinct, în interiorul căruia divinitatea impregnează și amprentează începutul de lume. Așa se face că Axis Mundi devine posibilă cu fiecare Crăciun adăugat în calendarul anilor trecuți și petrecuți pe ăst pământ. Deși în ultimii zeci de ani asistăm la o asiduă și continuă încercare de desacralizare a colindului în sine, iată că el rezistă oricărei încercări și, în loc să dispară sau să-și piardă din identitate ajunge să-și consolideze rolul de fundament al unui ritual religios de o frumusețe fără seamăn.

Maria Balabaș și Diana Rotaru – credit foto Alex Damian

Mă număr printre cei care nu se grăbesc să împodoboească bradul, după cum nici nu ascult colinde în neștire. Tocmai pentru că sunt perfecte și pentru că reușesc să mă introducă într-o lume la care n-am acces în restul anului. Dar anul acesta m-am abătut de la propriul ritual și am mers a Teatrelli să ascult variantele de colind propuse de două formații muzicale atât de diferite, încât ai spune că sunt la antipozi. Recunosc cinstit, până anul acesta n-am încercat niciodată colinde prelucrate în stilul propus de SonoMania.  Deși știam la ce să mă aștept, pentru că urmăresc eforturile de ceva ani ale directoarei artistice a acestui ansamblu – Diana Rotaru – am fost surprinsă în cel mai plăcut mod cu putință de ineditul prelucrărilor și adaptărilor, de orchestrația foarte elaborată, dar pusă în slujba partiturii de bază – colindul care era trecut prin straturi de prelucrări, într-atât de multe și/sau de elaborate uneori, încât cu greu puteai ghici varianta originală de la care s=a plecat.  Din punctul meu de vedere, aici rezidă calitatea programului propus de SonoMania, unul pe placul sălii – un public eterogen din toate punctele de vedere (specialiști și simpli melomani, tineri și maturi etc.). Mie mi-au plăcut în mod deosebit Luminous de Sebastian Androne-Nakanishi, „Creşte-mi, Doamne, creştiu” & „Îndrea” de Dan De Popescu și „Colind-meditație” de Alexandru Ștefan Murariu. SonoMania este un ansamblu muzical cu personalitate, instrumentiștii find excelenți mânuitori ai instrumentelor, dar și rafinați cunoscători de muzică. O plăcere să vezi arcușurile folosite în cele mai neașteptate feluri, sau să-l urmărești pe pianist cum jongla între ciupitul coardelor și mângâiatul clapelor. Ei s-au lăsați conduși de Simona Strungaru, o dirijoare tânără, dar tenace, care a știut să imprime forță în momentele esențiale.

Credit foto – Alex Damian

Partea a doua a serii, mai scurtă, dar foarte densă în emoții, a aparținut ansamblului compus din Maria Balabas, Balabaș Mihai, Călin Torsan și Marina Pingulescu. O îmbinare fantastică de instrumente tradiționale și obiecte tradiționale folosite inițial în cu totul alt scop decât cel muzical, cărora li s-a adăugat tehnologia folosită măiestrit de frații Balabaș. Un cvartet foarte bine temperat, dacă este să facem aluzie la numele programului propus. Un amestec de stări, trăiri, emoții și bucurii cum numai Maria Balabaș & comp pot să producă. Prelucrări ale colindelor aflate la limita dintre sacru și profan (îmi doresc mult de tot să aud colindele lor într-o biserică), care au transpus instant publicul într-o altă lume. Pruncul Iisus s-a născut atunci și acolo, pentru noi, publicul atât de răsfățat de cei patru muzicieni. Vocea Mariei Balabaș, cavalul și celelalte instrumente de suflat ale lui Călin Torsan, vioara Marinei Pingulescu și chitara lui Mihai Balabaș – o combinație de tandru, profund și eteric. Nici nu poți spune prea multe despre un concert în care s-a simțit/auzit Facerea!

Binecuvântat fie cea/cel care a avut ideea acestui concert. Pe cât de eclectic, pe atât de frumos și de o calitate excelentă! Aș reveni foarte des în sălile de concerte și/sau de teatru pentru astfel de concerte! Așa au început pentru mine sărbătorile de iarnă ale lui 2019. Gând bun  Dianei Rotaru și Mariei Balabaș pentru profesionalism și gazdelor le doresc spectactori pe măsura invitaților.

Credit foto – Alex Damian

Dincolo de colind & Colinde temperate – Teatrelli (10 decembrie 2019)

 DINCOLO DE COLIND – SonoMania

Aurelian Băcan – „Variațiuni de colind(d)at”

Bogdan Pintilie – „Reconstruction”

Alexandru Sima – „weave.tear”

Sebastian Androne-Nakanishi – „Luminous”

Vlad Răzvan Baciu – „Let it Ring”

Áron Török-Gyurkó – „Plai de munte”

Dan De Popescu – „Creşte-mi, Doamne, creştiu” & „Îndrea”

Sebastian Țună – „Perpetuum”

Alexandru Ștefan Murariu – „Colind-meditație”

Andrei Petrache – „Colindomania”

Dirijor: Simona Strungaru

Ansamblul SonoMania: Raluca Stratulat (vioară), Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Tamara Dica (violă), Eugen Bogdan Popa (violoncel), Mihai Murariu (pian)

Director artistic: Diana Rotaru

Credit foto – Alex Damian

***

COLINDE TEMPERATE – Maria Balabas / Balabaș Mihai / Călin Torsan / Marina Pingulescu

Maria Balabaş – voce, claviaturi

Mihai Balabaş – chitară, live electronics

Călin Torsan – instrumente de suflat

Marina Pingulescu – vioară

Credit foto – Alex Damian

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura