«Dacă mă veți lua în mâini și veți lipi cu atenție urechea de mine, mi-ați putea auzi pulsul. Dacă mă veți răsfoi, mi-ați putea vedea nervii întinși strună sau fâlfâitul aripilor. Dacă nu vă veți întâlni cu mine, voi rămâne un obiect neînsuflețit.» Radmila Popovici

Foarte rar mi se întâmplă să vorbesc despre  poezie. Poezia mi se pare una dintre cele mai intime forme scrise, care nu așteaptă nici un fel de comentariu din partea cititorilor, doar simțire. Nu am citit niciodată un volum cap-coadă, am făcut-o mereu pe sărite și nu țin să-mi organizez sau să fac publice aceste lecturi. În poezie nu poți trișa, pentru că se vede, ea trebuie să fie autentică sau să nu fie deloc. Există, bineînțeles, versuri care fac doar zgomot, dar care nu lasă ecou, în care cuvântul se caută forțat în nădejdea găsirii unei rime, dar atunci când combini artificialul cu autenticul, câștigător rămâne artificialul.

​Când mi-am ales pentru lectură Vene și artere nu am făcut-o pentru autoare, ci pentru frumusețea copertei realizată de Teodor Buzu, dar am ajuns să descopăr o poezie autentică, „o poezie scrisă cu tot corpul” așa cum se exprimă Liviu Antonesei, spusele căruia m-au făcut să îmi îndrept gândul către eternul conflict dintre trup și literă al lui Gheorghe Crăciun. În fond, poezia autentică e o formă de depășire a condiției autorului, o modalitate de evadare prin text din cotidian, transformarea în proporții a unei zone de existență. Am găsit la Radmila Popovici o scriere non-cenzurativă de o sensibilitate deosebită, ruptă din ființă, nu una sterilă, ci cristalizarea unor trăiri cu care te poți sincroniza ca cititor.

Cu brațele strict deschise

​Drumul s-a-ncheiat cu un nor

​De praf urmat de o ploaie care

​Se îndesea ca un ghem de celule

​Flămânde hrănite cu ce le place

​Sătenii mei o așteptau mai mult

​Decât pe mine dar am luat-o aşa

​De parcă eu le-aş fi adus-o

​Nu în zadar purtam umbrelă

​Mama avea masa plină cu aceleași

​Bunătăți de care m-am despărțit

​De când am plecat de acasă

​E adevărat că și mâncărurile îmbătrânesc

​Odată cu noi nu numai casele pe când

​Cimitirele nu mor niciodată cimitirele

​Au un instinct de supraviețuire aparte

​mi-o spune de fiecare dată o cruce

​Cu brațele strict deschise

​Pe tata l-am găsit strălucind în ochii

​Oamenilor care l-au cunoscut respira

​În acel minut de reculegere şi-n toate

​Poeziile care aveau să lăcrimeze în

​Continuare i-am mulțumit printre rânduri

​Pentru felul nemaipomenit de a-mi fi

​Alături la întâlnirea cu satul la prima mea

​Întâlnire cu satul de când l-am dus pe sus

​Ca să aruncăm în el cu țărână

​Voiam să scap de rochia de doamnă

​De chipul de doamnă de vocea de doamnă

​Să-mi las numai ochii de copil să îmbrac

​O frunză mare și moale de brusture

​Să fug din club să alerg prin băltoace

​Să-mi iau avânt să zbor până în zori

​Deasupra pădurii deasupra caselor

​Fântânilor amintirilor rămase și

​Numai cimitirul să-mi aplaude

Vene și artere de Radmila Popovici

Editura: Arc

Anul apariției: 2020

Nr. de pagini: 144

ISBN:978-9975-0-0429-9

Share.

About Author

Avatar photo

Pentru prima dată am avut revelația Cărții în clasa a doua. Era un manual de citire, lecturi suplimentare pentru a clasa a patra, cu Lenin și pionieri în poze și, pe alocuri, în text. Stăteam ca fermecată pentru că găsisem texte lungi, diferite celor din abecedar, sau ce mai citeam noi pe acolo. Apoi am descoperit biblioteca sătească, unde mă plimbam printre rafturi și doream ca toate cărțile ascunse după cotoarele amenajate frumos, să fie doar pentru mine. Le alegeam pe alea groase, fascinată de mirosuri și texturi, sub privirile mirate ale bibliotecarei, cărți care nu erau potrivite vîrstei mele și care aveau să fie sursa multor coșmaruri nocturne. Încă mai păstrez sentimentul primei întâlniri… Sunt cărți printre cărți, unele îți pot oferi răspunsuri la întrebări ce îți ard mintea sau, din contra, la cele demult uitate; altele sunt surse de frumusețe care te aglutinează, te zidesc fără voie ca pe Ana lui Manole în lumi străine; ori neînsemnate, care trec pe lîngă tine fără a lasa urme. La fel ca oamenii. Aici vreau să împart din bucuria întîlnirii cu o carte, așa cum o văd eu.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura