Deschid Zvâc, l-am găsit pe Miller în prefața, mi-a sunat tentant:

Dacă vorbesc în limbajul viziunii mele unice, nimeni nu mă va înțelege; cel mai colosal edificiu poate fi înălțat, rămânând totuși invizibil. Mă obsedează acest gând. La ce-ar folosi să clădești un templu invizibil?

Am luat Zvâc cu mine la o cafea, mă gândeam că 64 de pagini ar fi cât o conversație spumoasă cu cineva… Apoi, fără să vreau m-am trezit la intersecția unor străzi: Odessa, Golebiowska și Coca, începusem mica mea călătorie imaginară printr-un Chișinău pestriț și obosit. Pe strada Odessa am dat de молочный мальчик: În casa de ospăț… dragostea era steagul fluturat peste mine….găsesc un scris cald, erotic, senzual, aproape ca în filmele lui Noe, doar că nu va exista niciodată un copil pe care să-l cheme Gaspar.

Poposind la Hurducăita ușurătate a ființei m-am gândit la toate piețele, gările, autobuzele în care oamenii sunt obiecte neidentificate cu telefoane în mână, iar tot ce știu ei din Kundera e doar o bucată de titlu extrem de uzat, sau nici măcar atât. La pagina 13 zăresc ograda lui BAS, regăsesc un Abraxas proiectat în vis și mă gândesc cum proza naște poezia.

Mă las condusă mai departe de ritmul lui Victor, pe străzi cunosc femei care ademenesc, care îl prind în mreje asemenea unor femei-păianjen. Femeia iubită, femeia marină, femeia prostuță și…

(…) Am fost urcați în taxiuri:

Eu și Alta spre cămin,

iar șase pitici cucereau Chișinăul,

gângurind în patru labe după

o tură prin Telecentru.

Distanța dintre Ciocana și Centru e

Exact de două degete-nfipte,

Două guri unite ce fac să…

Mai facem odată cercul,

Uroborâși.

Am trăit patru ani deasupra ei,

cu două etaje.

Două destine separate

de uși cu gratii, de să ți-o arăți printre ele

și-atât(…)

În călătoria mea scurtă de 64 de pagini văd înghesuită o întreagă literatură: Roth, Pessoa, Finkielkraut, Steiner și am zâmbit la idea de a merge acasă să îmi stivuiesc cărțile din propria bibliotecă conform primelor versuri de la pagina 55,

une copie conforme…

Zvâc e un debut bun zic eu, care nu poate fi trecut cu vederea, care are în spate o voce, un ritm care seduce cititorul. Îl văd ca pe ceva închegat, rotund, care nu necesită adăugiri, doar continuări.

E curios cum prin aceasta carte plină de străzi autorul își caută și găsește, părerea mea, un început de drum destoinic în literatură.

Mutuali și binedispuși.

Șarmanți și vii pe dinafară.

Știuți de veacuri și totuși presupuși.

Întregi dar, aparent, distruși

stăm la distanțe rezonabile,

neascultându-ne cu adevărat.

Ne futem cu nădejde și elan,

iar când vorbim de dragoste,

vorbim în șoaptă.

Mâncăm bine.

Uite ce culoare,

Ce accent,

Ce…

(Apă millerală, pag. 28)

Zvâc de Victor Fală

Editura: Cartego

Anul apariției: 2023

Nr. de pagini:  68

ISBN: 9789975359931

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Pentru prima dată am avut revelația Cărții în clasa a doua. Era un manual de citire, lecturi suplimentare pentru a clasa a patra, cu Lenin și pionieri în poze și, pe alocuri, în text. Stăteam ca fermecată pentru că găsisem texte lungi, diferite celor din abecedar, sau ce mai citeam noi pe acolo. Apoi am descoperit biblioteca sătească, unde mă plimbam printre rafturi și doream ca toate cărțile ascunse după cotoarele amenajate frumos, să fie doar pentru mine. Le alegeam pe alea groase, fascinată de mirosuri și texturi, sub privirile mirate ale bibliotecarei, cărți care nu erau potrivite vîrstei mele și care aveau să fie sursa multor coșmaruri nocturne. Încă mai păstrez sentimentul primei întâlniri… Sunt cărți printre cărți, unele îți pot oferi răspunsuri la întrebări ce îți ard mintea sau, din contra, la cele demult uitate; altele sunt surse de frumusețe care te aglutinează, te zidesc fără voie ca pe Ana lui Manole în lumi străine; ori neînsemnate, care trec pe lîngă tine fără a lasa urme. La fel ca oamenii. Aici vreau să împart din bucuria întîlnirii cu o carte, așa cum o văd eu.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura