Pentru bookhub.ro 2016 a fost un an al creșterii. Credem că e cuvântul care definește cel mai bine un site dedicat, în principal, cronicilor de carte, și, implicit, literaturii.

massachussetts-5-cambridge-harvard-45

Ce putem spune noi acum, la final de an? Că ne-a fost greu, uneori prea greu să menținem ritmul cu noile apariții (și nu pentru că ne-am fi lenevit într-ale cititului, ci pentru că toți membrii echipei sunt angrenați într-o mie și una de alte treburi; deci, ceea ce facem pentru și pe bookhub.ro este doar din pasiune, cea mai pură pasiune). Alteori, ne-am lăsat purtați de valul pasiunii lecturii și am reușit să dăm primele cronici la cele mai noi apariții sau să scriem la cald despre evenimente culturale reușite. Pe la mijlocul anului site-ul a trecut prin puternice transformări interne și ne bucură mult faptul că din exterior nu s-a văzut decât creșterea în calitate a materialelor și în diversitatea rubricilor (afirmația are la bază multele semnale primite de la fidelii noștri cititori). Echipa a avut și ea dinamica ei, dar „centrul de greutate” a rămas cam același, ceea ce a dat constanță. Ne-am creat parteneriate solide și de lungă durată, am recomandat cărți dintre cele mai bune (ne găsiți sigla pe cărți de la Humanitas Fiction și Polirom – mulțumim, dragii noștri parteneri!), am mers la unele dintre cele mai bune concerte, am fost la evenimente culturale din București sau de prin țară și v-am povestit despre ele. Am fost parteneri media la multe evenimente culturale, contribuind astfel la o mai bună vizibilitate a eforturilor și talentelor unor scriitori și artiști cu adevărat valoroși din România. Toate acestea ne–au ajutat să ne consolidăm statutul și, în același timp, ne-au determinat să ne continuăm proiectele.

Ce credem că ne caracterizează? Diversitatea – câți membri avem, cam atâtea preocupări există (nu cred să existe echipă mai diversă din acest punct de vedere!). La care se adaugă: creativitatea, nonconformismul, seriozitatea, cărțile cu adevărat citite.

Care au fost cele mai citite articole de pe bookhub.ro în 2016? Trecem în revistă doar primele 20 de articole și dacă ne uităm pe „repede-înainte” o să vedeți că n-am greșit deloc când am spus că diversitatea ne definește.

carti2015-1

Primul articol care conduce detașat în top este unul la care am contribuit cu toții, ceea ce ne dovedește că spiritul de echipă ne dă forță: 10 cărţi de citit în vacanţă. Urmează, îndeaproape două cronici la două cărți dintr-o serie foarte căutată de adolescenți: „După ce ne-am certat” – Anna Todd, respectiv După ce ne-am îndrăgostit” – Anna Todd. Dar între cele două cronici se strecoară aproape „subversiv” un alt articol colectiv, Cele mai bune cărți citite în 2015 de redactorii Bookhub.ro. Urmează o cronică cu adevărat remarcabilă (și nu am spus-o noi!) scrisă de Doru Căstăian: Despre ontologia „Solenoidului” sau grădina universurilor ce se bifurcă. Tot de el este scris și următorul articol și anume cel referitor la Oliver Sacks. Cu ajutorul lui lui Gabi Morozov și pasiunii ei pentru literatura asiatică, cu predilecție cea japoneză facem o nouă incursiune literară. Doru Căstăian revine în top cu un eseu dedicat prea deselor schimbări din sistemul educațional românesc, moment în care găsim util să vă spunem că trei dintre membrii echipei sunt profesori (Nona Rapotan, Viorica Stăvaru, respectiv Doru Căstăian). Luna august a fost luna lui Neagu Djuvara, luna când marea personalitate a culturii românești a împlinit 100 de ani, iar bookhub.ro i-a dedicat un articol, aflat și el în topul celor mai citite articole.

panoramalove

Printre cele mai citite articole din 2016 de pe bookhub.ro se numără și o traducere a unui articol despre romanele scurte, dar și un articol dedicat relației dintre literatură și cea de-a șaptea artă, articol scris de Gabi Morozov (o mare iubitoare a cinematografiei). Nu se putea să lipsească un „clasic” deja al marii literaturii universale, așa că în top urmează cronica la „Orbirea” de Elias Canetti, scrisă de Andreea Iulia Toma. Și… e rândul unui interviu, cel luat lui Cristian Fulaș. Ne bucură din două motive prezența acestui interviu în top: o dată, pentru că ținem foarte mult la rubrica aceasta și credem că e una dintre cele mai bune căi de a aduce mai aproape pe scriitor de cititorii lui; a doua oară e pentru că intervievatul e unul din scriitorii dragi nouă, ale cărui cărți au fost citite de bună parte din echipă, ceea ce ne-a făcut să-l trecem automat în categoria „must read”. Vine puternic din spate o anchetă literară, articol apărut relativ recent pe site, ceea ce ne face să credem că în timp numărul de citiri va crește. Impactul acesteia la cititori ne determină să continuăm cu anchetele, totul e să găsim subiecte cât mai atractive.

Ultimele cinci articole din topul celor mai citite din 2016 de pe bookhub.ro ne dau nota aceea de diversitate care, vă spuneam puțin mai sus, ne caracterizează. Avem, în ordinea citirii: o cronică la o carte „serioasă” rău de tot (cum ar spune unii), un fragment în avanpremieră (foarte adevărat că subiectul cărții era și este – din păcate – cât se poate de actual!), cronica la o carte care a avut și ecranizarea anul acesta (în regia lui Radu Jude), un concurs și … un articol dedicat poeziei uneia dintre cele mai iubite scriitoare de la noi, Ana Blandiana.

Ce ne dorim de la 2017? Să ne citiți! Să citiți cărțile pe care vi le recomandăm, să ne spuneți și nouă dacă am avut dreptate recomandându-le. Să mergeți la spectacolele despre care scriem sau la expozițiile despre care vă semnalăm și să ne lăsați două-trei impresii (v-au impresionat, nu v-au impresionat etc.). Să ne spuneți dacă copiilor (cărora le-am dedicat o rubrică întreagă) citesc cărțile despre noi scriem și ce impresii le-au făcut. Să ne fiți aproape, într-un cuvânt!

SĂ NE CITIȚI ȘI ÎN 2017!

Foto credit copertă : https://www.bookstr.com

Fotografii din arhiva personală Nona Rapotan si Bookhub.ro

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura