Ani de-a rândul am citit diverse liste cu recomandări de lectură pentru vacanţă, mai întâi în revistele glossy, cărora le-am rămas întrucâtva fidelă şi mai târziu, pe diverse bloguri sau chiar pe Facebook. Asta ca să nu amintesc de listele de lecturi suplimentare din şcoală, de care nimeni nu cred să fi uitat. Nu cred, totuşi, că mi-a trecut prin cap atunci că, peste ani, voi încerca să alcătuiesc propria listă de recomandări pe care să v-o împărtăşesc şi vouă. De aceea, consider acest demers o provocare, şi nu una chiar facilă. Este greu să alegi din biblioteca inimii doar câteva cărţi, atunci când ai atât de multe volume preferate. Şi, mai ales, este ştiut că fiecare carte are publicul său, precum şi momentul potrivit pentru a fi citită. Este foate posibil ca o carte pe care eu am iubit-o până la obsesie, să nu aibă niciun impact asupra altui cititor, din varii motive… Ca să nu mai lungesc vorba, voi începe să enumăr în listă câteva dintre cărţile care mie mi-au înfrumuseţat zilele, fie ele de vacanţă sau nu.

  1. Puşca de vânătoare – Yasushi Inoue

Pentru că este diafană.

pusca-de-vanatoare_1_produsO bijuterie de carte, ca o stampă japoneză, care te lasă pe gânduri, cu ochii în zare, într-o stare de reverie, cam aşa aş caracteriza această cărţulie, extrem de delicată, şi la propriu şi la figurat. Eu, spre exemplu, cu această carte am pătruns în lumea exotică şi fascinantă a literaturii japoneze, care este cu totul aparte. Experienţa pe care o veţi resimţi, vă garantez, va fi neaşteptată şi vă va marca profund. De asemenea, cine va începe să îndrăgească literatura japoneză, va căuta mereu paginile senzuale şi pline de inefabil ale clasicilor sau poveştile din care se revarsă un realism crud ale autorilor japonezi contemporani.

  1. Amintirile unei nonagenare – Antoaneta Ralian

Pentru că este nostalgică.

Este o carte de confesiuni şi amintiri de călătorie şi nu numai, firească şi elegantă, precum autoarea însăşi. Veţi citi cu mare plăcere despre întâlnirile cu o parte dintre scriitorii cărora Antoaneta Ralian le-a tradus romanele în limba română, despre impresiile şi prieteniile pe care le-a legat cu ei și care s-au păstrat ulterior, dar şi despre dorinţele de tinereţe ale acesteia şi modul în care, în timp, acestea s-au împlinit. O scriitură proaspătă şi graţioasă, ce poate fi citită atât pe malul însorit al mării cât şi pe terasa unei cabane, în liniştea munţilor suverani. Sau, poate, în avion…

  1. Evadări din iubire – Bernard Schlink

Pentru că este tămăduitoare.

evadariSunt şapte povestiri în această carte, un pic melancolică, dar care vă va vorbi despre diferite feţe şi etape ale iubirii, de evadări dar şi de reîntoarceri, despre puterea obişnuinţei, dar şi despre bucuria descoperirilor, despre culpabilitate şi despărţiri, dar şi despre eliberare. Sunt povestiri în care ne regăsim, în trecutul, dar mai ales în prezentul unei vieţi trăite în Oraş, pentru că suntem parte a unei generaţii în derivă, care îşi caută calea. Autorul romanului “Cititorul” nu vă va dezamăgi cu aceste povestiri scurte, dimpotrivă, fanii săi se vor simţi recompensaţi şi vor exclama, în gând, fireşte: What a treat!

  1. Un an în Provence – Peter Mayle

Pentru că este epicuriană.

Peter Mayle scrie cu umor englezesc despre Provence şi locuitorii ei. Prima dintr-o serie întreagă, pe care vă recomand să o parcurgeţi în întregime, pe îndelete, Un an în Provence este o carte savuroasă, despre mâncare, atunci când e ţărănească, despre gastronomie, atunci când este sofisticată, despre locuri pitoreşti şi oameni plini de poveşti. Autorul este un adevărat bon viveur dar şi cel mai bun ghid de călătorie pe care vi l-aţi dori pentru că ştie unde se mănâncă cel mai bine, unde se găseşte cel mai aromat vin, ce festival nu trebuie ratat, ce preparat trebuie musai gustat. În plus, vă oferă o experienţă à la provençale de neuitat, care sigur vă va face să puneţi acest loc fabulos pe wish list-ul vostru de călătorii.

 

Elefant.ro

  1. Inimă atât de albă – Javier Marias

Pentru că este imanentă.

inimaEi, cu cartea asta se întâmplă ceva. Dacă vă prinde, şi eu aşa doresc să se întâmple, veţi fi fascinaţi. Dacă nu, nu 🙂 Cartea începe cu o sinucidere, aparent fără niciun motiv, a unei tinere mirese. Departe de a fi un roman poliţist, este un roman despre natura umană, despre cum trecutul, minciunile, vorbele rostite sau nerostite pot schimba destine. Stilul suplu, deşi solicitant, al lui Javier Marias, imaginile distincte şi experienţele inedite: călătoria în timp, relaţia complicată tată – fiu, căsătoria văzută ca un sfârşit şi nu ca un început, lumea misterioasă a colecţionarilor şi a connoisseur-ilor de artă, totul ne face să ne pierdem ca într-un labirint, dar din care parcă nu mai vrem să ieşim. După părerea mea, această carte este capodopera lui Javier Marias, unul din cei mai interesanţi scriitori ai Spaniei zilelor noastre.

  1. Frumoasele străine – Mircea Cărtărescu

Pentru că este nostimă.

Aici nu am multe de spus, cred că multă lume îl citeşte pe Mircea Cărtărescu, şi deci ştie cam la ce să se aştepte. Însă, pentru mine, această carte este cea mai dragă, pentru faptul că am avut posibilitatea (sau cel puţin aşa am simţit) să îl descoper pe scriitor ca om obişnuit, cu momentele sale de orgoliu, de falsă modestie, de panică, cu mici răutăţi în relaţia sa cu colegii scriitori, toate acestea povestite pe un ton amuzant dar şi uşor nostalgic.

  1. Soţia din Paris – Paula McLain

Pentru că este boemă.

Come on! Este vorba de Ernest Hemingway şi de Paris! Ce poate fi mai incitant? Reconstituirea vieţii scriitorului aventurier cu prima lui soţie, Hadley Richardson, este în centrul acestei cărţi, al cărei stil fluid este foarte atrăgător. Aşa cum poate vă aşteptaţi, povestea lor de dragoste este presărată cu excentricități, alcoolism, prietenii celebre și aventuri adulterine, totul pe fundalul unui fermecător Paris al anilor ’20 şi al lumii boeme care îl popula.

  1. Misiune la Beijing: confesiunile unei foste maoiste – Jan Wong

misiune-la-beijing-confesiunile-unei-foste-maoiste_1_fullsizePentru că este autentică.

Reîntoarcerea în unul din cele mai vechi oraşe ale lumii, care acum însă cunoaşte o dezvoltare uluitoare, îi prilejuieşte jurnalistei Jan Wong eliberarea sufletească de remuşcările pe care unul din cele mai culpabile gesturi pe care le-a făcut în tinereţe i le provoacă chiar şi după treizeci de ani.

  1. Harta sferică – Arturo Perez Reverte

Pentru că este agreabilă.

Cartea de vacanţă preferată a soţului meu, care nu concepe vacanţa la mare fără lectura măcar a câtorva fragmente din acest roman, “Harta sferică” poate fi una dintre cele mai frumoase cărţi de aventuri pe care le veţi citi vreodată. Intriga cărţii stă în găsirea unei comori înghiţite de ape, cu tot misterul şi pericolele pe care le implică o astfel de aventură. Cartea este plină de termeni nautici, astfel că ar trebui să fie atractivă atât pentru un cititor experimentat, cât şi pentru unul novice. În general, m-a bucurat călătoria aceasta marină și aş recomanda cartea adulților, bărbaţi şi femei deopotrivă, deoarece are suficientă acţiune, intrigi, dar şi dragoste, chiar şi pentru cele mai exigente gusturi.

  1. Kitchen confidential – Anthony Burdain

Pentru că este savuroasă.

Dacă vă place mâncarea şi vă plac şi bucătarii sexy, spurcaţi la gură, atunci sigur o să găsiţi în lectura cărţii Kitchen confidential tot ce vă doriţi. Probabil că mulţi îl ştiţi pe Anthony Burdain, cel mai rebel punk-ist şi rocker din rândul bucătarilor şefi, sau al şefilor bucătari (Oh, e vorba de cuvântul greu de tradus la noi, Chef). Kitchen Confidential este o carte de memorii, dar şi o carte despre sex, droguri și rock-n-roll. Este practic povestea obsesiei lui Anthony pentru mâncare şi droguri, din copilărie şi până când găseşte un loc de muncă stabil şi se lasă de heroină. În această carte, Anthony Burdain îşi traduce personalitatea sa debordantă pe hârtie. Scriitor foarte bun, cu un spirit autocritic impresionant, el transmite pasiune ca nimeni altul.

Cam acestea ar fi, la o primă alegere, cele zece cărţi pe care le-aş recomanda spre citire în vacanţă. În final, am reuşit să alcătuiesc o listă extrem de eterogenă, tocmai pentru a întâlni măcar într-un punct gustul pentru lectură al oricărui potenţial cititor. Trebuie să vă mărturisesc că, după atât timp, tot îmi mai place să citesc listele de lectură din reviste sau de pe bloguri. Dar mai mult decât atât aş fi curioasă să ştiu ce cărţi s-ar găsi pe listele voastre de recomandări. De aceea, dacă vreţi şi puteţi, vă rog să îmi împărtăşiţi lista voastră de lecturi de vacanță într-un comentariu la acest articol.

Share.

About Author

Avatar photo

„Iubesc cărţile, iubesc cu patimă cărţile”. Deşi parafrază a versului Anei Blandiana din poezia „Descântec de ploaie”, acesta ar putea fi mottoul meu pe viaţă, căci, de când mă ştiu, mi­-au plăcut cărţile şi nu am rezistat ispitei de a le cumpăra în toate etapele financiare ale vieții mele (mai frugale sau mai copioase, după vremuri). Iubesc cărţile şi această dragoste voi încerca să o împărtăşesc, fără a avea pretenţia de a fi o cunoscătoare ci, mai degrabă, o simplă cititoare care rămâne uimită în faţa rândurilor, gândurilor, poveştilor şi lumilor cuprinse între două coperţi.

11 comentarii

  1. Amintirile unei nonagenare m-ar tenta şi pe mine. Soţia din Paris am citit-o aproape numai pe avion (dus-întors). E numai bună de luat în vacanţă.

    • Gabi Morozov on

      Sa stii ca eu am citit Amintirile unei nonagenare numai pe avion (dus – intors) 🙂 Deci, ar fi numai buna de luat de in vacanta 🙂 (Asta ca sa te parafrazez :)) Multumesc pentru comentariu!

  2. Si eu am citit Sotia din Paris acum ceva vreme si imi amintesc ca mi-a placut. Am si Un An in Provence, dar inca nu am citit-o 😀

    • Gabi Morozov on

      Umor englezesc suprapus peste savoir-ul vivre autentic francez. Rezultatul, o carte relaxanta si foarte atragatoare, mai ales pentru francofili.

  3. marinela pescarus on

    Desi nu-mi plac listele,must-urile de niciun fel-have,do,see,read-,Gabi draga,uite ce carti as citi,reciti intr-o vacanta,intr-o viata:Maine in batalie sa te gandesti la mine(incep cu Marias pentru care am si eu o slabiciune),Cutia neagra(ador romanul epistolar si pe Amos Oz),In pielea unui leu+Michael Ondaatje(daca ai citit=o stii de ce nu pot uita personajele si atmosfera de acolo),Daniel Martin= bildungsromanul lui John Fowles,Si Hams si Regretel,statement=ul lui Matei Florian,Noaptea de Sanziene(mi s=a facut un dor nebun de Eliade),Scadenta Corinei Cristea,pe nedrept uitata(precum si Prietena mea Si,ti=o mai amintesti?)halucinantul Despre eroi si morminte =Ernesto Sabato,Splendida Cetate a celor o mie de sori=Khaled Hosseini pe care l=am descoperit recent,Vestibul si Apa=iVASIUC
    redescoperit in iarna trecuta,dar si Inainte sa adorm=S.J.Watson si Fata din tren=Paula Hawkins(sa nu razi de mine,uneori simt nevoia de putin suspans).Si tot asa,lista blamata ar putea continua la nesfarsit…

    • Gabi Morozov on

      Draga Marinela, vezi de ce imi plac listele de carti? Pentru ca mereu descopar unele pe care le-am citit si care fac parte din preferatele mele (cum sunt mare parte din cartile ce se afla in lista ta) sau altele de care nu stiam, cum este Vestibul si Apa, de Ivasiuc, de exemplu. Pe care o sa te rog sa mi-o imprumuti daca o ai 🙂 Tu esti o cititoare foarte exersata si apropiata de genul meu de lecturi, astfel incat voi cerne cartile din lista ta si voi incerca sa citesc chiar si Fata din tren, caci toti avem nevoie de putin suspans in viata 🙂 Iti multumesc pentru randurile tale, astept si alte sugestii de carti de la tine!

      • marinela pescarus on

        Bineinteles ca ti le imprumut.Acum cateva saptamani ,dupa ce am recitit-mai exact rasfoit-Citind Lolita in Teheran si am vazut un filmulet Clubul de lectura Jane Austen,mi-a potopit un gand:sa facem si noi un asemenea club.Ne-am intalni periodic si am vorbi despre carti.Am putea incepe cu Insula altuia-Jacques Perry.Ar fi minunat s-o disecam impreuna(cred ca i-ar placea si lui Victor romanul asta),e o carte unica,m-a tulburat teribil la prima lectura,ma mai bantuie si azi.Ce zici?Poti sa nu ma iei in serios,e doar un gand,visez cu ochii deschisi(asta imi aminteste de Marguerite Yourcenar si ale ei reflectii despre senectute ,senectute la care am inceput sa ma gandesc intens).

  4. Gabi Morozov on

    Pentru inceput ar trebui sa citesc Insula altuia / Jacques Perry. O sa te rog sa mi-o imprumuti, daca o ai, dupa ce ma intorc din mica vacanta.

    • Avatar photo
      Cititor accidental on

      Insula altuia, ce mult mi-a plăcut. Nici acum nu mi-e clar dacă mi-a plăcut romanul aşa de mult sau premiza, absolut fascinantă, de la care pleacă. Şi am citit-o într-o călătorie. Nu a fost chiar vacanţă.

  5. Florentina on

    Am citit “Un an in Provence” intr-o vara, pe cand eram invitata la casa unei prietene dragi din Rucar….,,Intr-adevar ,savuroasa povestirea unui cuplu de pensionari englezi ,care dorind sa se stabileasca in Provence se confrunta cu
    o sumedenie de situatii care mi-au amintit cat de aproape suntem noi romanii de francezi,cat de bine stiu si meseriasii lor sa traga de timp si de bani….lectura placuta!

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura