Admiratorii lui Sherlock Holmes au motive să se bucure. O scriitoare pasionată la rându-i de poveștile care îl au ca protagonist pe celebrul detectiv a creat un personaj puternic și interesant – pe sora mai mică a acestuia: Enola Holmes, o puștoaică de 14 ani, non-conformistă pentru vremurile ei, isteață și curajoasă. Într-o serie adresată în primul rând copiilor și adolescenților, dar care îi va cuceri și pe adulți, Enola Holmes parcurge un drum al devenirii, a descoperirii de sine, având parte de aventuri și de mistere pe care mintea ei sclipitoare o va ajuta să le dezlege. Am citit la foc continuu primul volum al acestei serii, apărut de curând la Humanitas Junior, și le aștept cu nerăbdare pe celelalte, pentru că am îndrăgit-o pe Enola din primele pagini, iar aventurile sale sunt pline de suspans și învățăminte. Primul volum se intitulează Cazul marchizului dispărut și este genul de carte care te face să nu o poți lăsa din mână, adică exact ceea ce consider eu că este una dintre calitățile principale ale literaturii pentru copii. Micii cititori au nevoie de povești captivante, care să nu lase loc nicio clipă plictiselii, dar care, totodată, să le și transmită multe, să le ofere idei și informații, altfel spus, să îi îmbogățească. Și să îi atragă pe această minunată cale a iubitorilor cărților.

Aventurile Enolei Holmes întrunesc toate calitățile pe care ar trebui să le aibă cărțile pentru copii și adolescenți. Misterul plutește în aer din primele pagini, definitorii în atragerea cititorului, împletindu-se pe parcurs cu deducțiile logice care îi vor provoca pe micii și marii cititori. În ziua în care împlinește 14 ani, Enola are parte de un cadou neașteptat și nu chiar plăcut – mama ei dispare, iar încercările naive de a-i da de urmă prefigurează periplul plin de pericole la care se va înhăma în săptămânile următoare. Enola dă dovadă de calități uimitoare pentru vârsta ei, iar Sherlock ar trebui să fie mândru de ea, căci îi seamănă destul de mult. Stilul libertin în care mama ei a ales să o crească, contrar regulilor stricte ale epocii, i-a folosit din plin adolescentei, și atunci când viața îi aruncă în față necazuri, ea le depășește cu mult curaj și inteligență, acompaniate de un strop consistent de intuiție – acel ingredient care o ajută să fie cu un pas înaintea fratelui ei. Perspectiva petrecerii următorilor ani într-un internat, ca toate domnișoarele din epocă, încorsetate și la propriu, și la figurat, o înspăimântă pe Enola și o determină să pornească în prima aventură adevărată a vieții ei. Și câte peripeții nu o așteaptă! Savuroase, amuzante, palpitante. De multe ori se va afla pe muchie de cuțit, viața îi e pusă în pericol pe străzile sordide ale Londrei, pe care, spre surpinderea ei, nu va descoperi doamnele cu haine de blană și bijuterii scumpe pe care și le închipuia în lungile reverii de sub salcia de pe domeniul părinților ei. Însă toate încercările o fac și mai puternică.

Vă recomand cu drag această carte, numai bună de citit în vacanță. Vârsta recomandată de editură este 12+, dar cred că poate fi citită și de copii de 10 ani, dacă au un oarece bagaj de lectură.

Editura: Humanitas

Colecția: Humanitas Junior

Traducerea: Ianina Marinescu

Anul apariției: 2019

Nr. de pagini: 184

ISBN:  978-973-50-6396-2

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura