Stoicismul azi. Fragmente alese I, ediție coordonată de Patrick Ussher, traducere din limba engleză de George Tudorie, Editura Seneca, București, 2020

De curând a apărut în limba română, la Editura Seneca, volumul Stoicismul azi. Fragmente alese I, ediție coordonată de Patrick Ussher (2014; traducere din engleză de George Tudorie, Ed. Seneca, 2020), o antologie de texte semnate de mai mulți autori – cercetători de la University of Exeter, King’s College, University of London și Queen Mary, University of London, psihoterapeuți din Marea Britanie și Canada, precum și medici, filozofi și scriitori care tratează – teoretic sau din perspectiva experienței lor profesionale ori personale – despre implicațiile practice pe care le are filozofia stoică antică în lumea contemporană.

Vechea școală de filozofie practică din epoca elenistică – scrie unul dintre autori, Stephen J. Costello (fondatorul și directorul Institutului „Viktor Frankl” din Irlanda) în prefață – ne-a lăsat o moștenire bogată și, în plus, are încă multe lucruri să ne spună în zilele noastre: „Stoicismul, fondat de Zenon, a atras în rândurile sale oameni de talia juristului Seneca, a fostului sclav Epictet sau a împăratului Marcus Aurelius. Ei strălucesc în prima constelație a acestei școli de gândire. Scrierile lor inspiră, înalță și înnobilează, indiferent dacă vorbim de Scrisorile lui Seneca, Diatribele lui Epictet sau de Gândurile către sine însuși ale lui Marcus Aurelius”. Ulterior, vechile exerciții spirituale stoice au fost transpuse în context creștin, de pildă, de Sfântul Ignațiu de Loyola.

În lumea contemporană, ideile stoice sunt preluate de psihoterapie, de terapia cognitiv-comportamentală și în genere dau dovadă de o extraordinară valoare practică pentru conduita individuală: „De unde, așadar, această mare forță de atracție? Stoicii ne cheamă să fim tari în fața loviturilor destinului, să ne cultivăm stăpânirea de sine, mai ales în ceea ce privește emoțiile distructive și negative, să lucrăm la bunăstarea noastră morală și spirituală, și să ne orânduim viețile după logos-ul divin care pătrunde toată creația. (…) Ne cheamă spre armonie în iubire și fericire, spre ajutor reciproc și viață plină de dragoste”. (Stephen J. Costello)

Structurată în opt capitole, cartea vorbește despre teoria stoică, dar și despre aplicarea ei în lumea modernă, despre povești de viață contemporane, influențate de stoicism, despre legăturile dintre stoicism și terapia cognitiv-comportamentală, stoicism și parenting sau despre manifestări ale stoicismului în cultura modernă (de pildă, în etica sportivă, într-un roman SF sau în… Star Trek). Din secvența introductivă aflăm că echipa Stoicism Today a organizat mai multe ediții internaționale ale „Săptămânii stoice” și că are un site oficial, care poate fi accesat la adresa https://modernstoicism.com/.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura