În data de 6 noiembrie a.c., în Sala Mică a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București, a avut loc reprezentația spectacolului „Alphalife”. Regia spectacolului este semnată de tandemul Dragoș N. Savu și Rareș Florin Stoica; după un scenariu al aceluiași Dragoș N. Savu.

Distribuția show-ului a fost următoarea: Ștefan Curelariu, Cătălina Tudorache, Anca Tudorache, Maria Danciu, Ioana Mocănița, Diana Cristea, Maia Eșanu, Ada Stanciu, Rareș Toma, Elena Țuțuianu, Victor Iliescu, Teodor Ion.

23405769_10213428473242123_1540032012125196908_o

Cu siguranță aceste nume sunt foarte puțin cunoscute publicului larg. Și este firesc să fie așa, întrucât cu toții sunt copii și preadolescenți, aflați poate la prima lor experiență de scenă. Cu toate acestea, jocul lor actoricesc a lăsat să se vadă atât o doză de talent înnăscut la unii dintre ei, cât și efectul unui frumoase și prolifice munci de slefuire a acestui talent. Cu siguranță ei trec acum printr-un fel de școală. Și cu siguranță vom mai auzi despre ei.

Revenind la tema spectacolului, aș începe prin a spune că acest „Alphalife” ar fi putut fi foarte bine „Alpha vs. Life”, întrucât ideea spectacolului este aceea de a prezenta experiențele și mai ales trăirile unor copii ce „fac naveta” între două lumi: „Alpha” și „Life”. Dacă în primele momente ale show-ului, indus în eroare și de muzica din background, ai crede că te afli în fața unui S.F., în care „Alpha” ar fi o dimensiune complet diferită în timp și spațiu de „lumea celor din Life”, în scurt timp înțelegi că „Alpha” nu este altceva decât lumea copiilor străzii. Că ei înșiși și-au inventat în mintea lor această lume și preferă să își spună alphalieni, tocmai pentru a se refugia într-o lume doar a lor, o lume a prieteniei și a sincerității, o lume în care ei se apără reciproc de vicisitudinile lumii reale. Cu toate acestea, fiecare dintre ei visează ca într-o zi să se poată despărți de „lumea Alpha” și să se poată integra în „Life” pentru a-și întemeia o familie și a-și construi o carieră.

Pe parcursul spectacolului, cei mici au cântat și au dansat, transmițând astfel că și ei, cei din stradă sunt absolut la fel cu cei din „lumea bună”, că artele frumoase sunt și pentru ei o cale de exprimare a emoțiilor și a trăirilor.

23415166_10213428475282174_610384472613155267_o

Ceea ce mi s-a părut surprinzător la acești actori – copii a fost naturalețea cu care au jucat. Au intrat foarte bine în hainele ponosite ale copiilor străzii și mai ales în pielea lor. Și-au spus replicile fără să facă exces de teatralitate. Au reușit astfel să nu devină patetici. Poate că nu au stârnit râuri de lacrimi, dar cu siguranță au transmis o emoție puternică în rândul spectatorilor, drept pentru care, la finalul spectacolului au generat valuri de aplauze.

În final aș vrea să îi amintesc și pe ceilalți membri ai echipei, care au făcut posibil acest spectacol – miracol:

Decor și costume: Daria Petrașcu

Mișcare șcenică: Vlad Nemeș

Light design: Cristian Ciopată

Sound Design: Daniel Octavian Nae

Imagine: Cristian Neguț

Make-up artist: Monica Bărbieru

Interpretare live: Trupa Crossfinger

Credit foto: Cristi Neguț

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura