Iubitorii de teatru sunt invitați vineri, 23 februarie, să vizioneze spectacolul “Hamlet și noi”, de W. Shakespeare, în fabuloasa clădire care găzduieș te astăzi Casa Universitarilor, București. “Hamlet și noi” este un spectacol – laborator de Antoaneta Cojocaru, organizat de Laboratorul de Artă.
Pe 23 februarie, la Casa Universitarilor, are loc o nouă reprezentație a spectacolului “Hamlet și noi”, un spectacol-laborator de Antoaneta Cojocaru, după celebra piesă a lui W. Shakespeare. Spectacolul traduce într-o manieră contemporană marile teme existențiale dezbătute în opera lui Shakespeare: dragostea, relația cu autoritatea, familia, moartea, renașterea. Sensibila actriță Antoaneta Cojocaru își pune amprenta, îmbinând tehnici inovative de arta spectacolului și arta actorului și construiește un spectacol puternic, o oglindă actuală pentru societatea de astăzi.
“Mereu am sperat într-o lume mai bună și în schimbare. Acest demers artistic, ce are în spate o lume nouă, este cel mai aproape de aceste năzuințe. Cred cu tărie că trebuie să sădim ceva în societate, în special când nu ne este comod să o facem. Și mai cred că arta trebuie prețuită în societatea contemporană la valoarea ei: inestimabilă. Mulțumesc personal tuturor celor ce s-au implicat activ în acest demers”. – Antoaneta Cojocaru, regizorul spectacolului “Hamlet și noi”
Povestea lui Hamlet este spusă de o echipă de 22 de actori – de la actori cu experiență implicați în fenomenul teatral actual, la cei mai valoroși studenți la UNATC, cât și voluntari din cadrul societății civile. Evoluția fiecărui personaj în parte, de la începutul spectacolului și până la final, reflectă consecințele alegerilor pe care le facem ținând cont de sau ignorând legile universal valabile, precum adevărul, iubirea, cinstea.
Proiectul se bucură și de participarea extraordinară a actorului Adrian Ciobanu, recunoscut îndeosebi pentru talent, mișcarea scenică deosebită și munca cu care și-a câștigat locul în rândul marilor actori români.
”Antoaneta Cojocaru a creat spectacolul „Hamlet ș i noi“, în care spectatorul simte că joacă pe parcursul celor trei ore, că este unul dintre „noi“, că nu există un „ei“, că nu are cum să se sustragă lumii care se desfășoară în el, nu doar în fața lui. E un spectacol amețitor în care ai sentimentul că fiecare este fiecare. De fapt, Antoaneta te pune în scenă pe tine, spectatorule, ba nu, n-am zis bine fiindcă tu eș ti actor, nu spectator. Și nu te-ntreabă, dar nici nu te forțează, ci-ț i deschide-n față o scenă ca un templu în care întâi intri ș i apoi îț i dai seama că ai intrat. Acest spectacol este dincolo de „îmi place“, de „nu-mi place“, acest spectacol te primeș te în el fără să te forțeze, fără să te invite explicit. Nu te cheamă, pur ș i simplu ț i se oferă. Iar tu intri, trăieș ti ș i te transformi din
„eu“ în „noi“, înțelegând cu inima, nu cu mintea cum se transformă lumea cu un om, doi, trei, treizeci, trei sute, trei mii, treizeci de mii, trei sute de mii, milioane….”. – Ana Barton, scriitor
Manifest pentru artă și cultură, spectacolul atrage atenția asupra patrimoniului cultural și a monumentelor istorice de valoare, jucându-se în mai multe muzee și case de patrimoniu din București și din țară.
Pe 23 februarie, spectacolul se joacă în fabuloasa clădire ce găzduiește astăzi Casa Universitarilor (str. Dionisie Lupu nr.46). Această clădire a fost construită în deceniul al șaptelea al secolului trecut pentru directorul Poștelor din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, Cezar Librecht. După abdicarea domnitorului (1866), Librecht a părăsit țara, locuința fiind cumpărată, la licitație, de G. C. Filipescu, mareșal al Palatului. În anul 1947, clădirea a fost dată spre folosință cadrelor didactice cărora li s-au amenajat sălide lectură, de conferințe, cinema și restaurant. Construcția, într-un stil eclectic, are însă și trăsături specifice arhitecturii gotice, evidențiate, îndeosebi, prin coronamentul alcătuit dintr-o suită de creneluri, cât și prin firidele înscrise în partea superioară a fațadelor. Începând cu anul 2007, Casa Universitarilor intră în proprietatea Universității din
București.
Intrarea la spectacol este gratuită, pe bază de rezervare la adresa de email laura@laboratoruldearta.ro . Pentru mai multe detalii, te invităm să accesezi www.laboratoruldearta.ro sau pagina www.facebook.com/laboratoruldearta/.

Laboratorul de Artă este o organizaț ie non-guvernamentală tânără care are ca scop promovarea iniț iativelor artistice de impact din prezent din teatru, dans, muzică, pictură, fotografie, literatura, film, design și altearii artistice conexe, precum si crearea de experiențe profunde de educare prin artă. Ne dorim să creăm un mediu în care oamenii să se poată exprima prin artă într-un moment în care, mai mult ca oricând, societatea ne împinge către consum imediat. Website: www.laboratoruldearta.ro

Distribuție:
Cu participarea extraordinară a lui Adrian Ciobanu, actor al Teatrului Bulandra.
Cu: Anca Florescu, Alexandra Giurcă, Răzvan Răduță, Cristiana Ioniță, Teodora Filip, Brian West.
Horia Fedorca, Alin Potop, Vlad Brumaru, Marina Fluerașu, Alexandru Moldovan, Ciprian Chiricheș, Alexandru Ionescu, Teodora Antal – studenți UNATC.
Ioana Lupu, Maria Bucur, Tatiana Gingărașu, Laura Teodor, Cosmin Rudeanu, OvidiuCondurache.
Sarah West. și Antoaneta Cojocaru.
Proiecții video: Sineira Studio
Pregătire muzicală: Adrian-George Popescu
Asistent coregrafie: Brian West
Asistent scenografie: Ileana Zirra
Regizor tehnic: Oana Rainer
Sunet și proiecții: Vlad Ștefan
Lumini: Gabi Bucurenciu / Adrian Pitica
Traducere: Leon D. Levițchi și Dan Duțescu
Un proiect Laboratorul de Artă, cu sprijinul Ministerul Culturii.Mulțumiri speciale lui Alexandru Darie, Directorul Teatrului Bulandra

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura