A trăi teatrul este misiunea fiecărui om, căci vorba poetului, toată viața noastră este un spectacol. Dar cum să ajungi să trăiești teatrul, în condițiile unei lumi în care acesta devine, încetul cu încetul, desuet și ostenit? Răspunsul la această întrebare se ascunde în imperativele fiecărui om. Odată pornit pe calea culturii progresive, individul generic nu va renunța cu una, cu două la aceste obiceiuri.

O demonstrație clară în acest sens este și promptitudinea, entuziasmul cu care spectatorii au recepționat piesa „Royal Fashion”. O îmbinare perfectă între nevoia de măreție și imperativul frumuseții, un spectacol care a reunit sub auspiciile unei înalte motivații atât un joc artistic de calitate, cât și o regie de înaltă clasă artistică.

Piesa încearcă să dezvăluie stilul și grația anilor de regalitate, care au fost brutal stârpiți de viforul sovietic. În egală măsură, acest spectacol judecă, în termenii potriviți, necesitatea de calitate, nu de cantitate, căci așa am putea defini acea perioadă istorică. O declinare a perspectivelor de bun augur în favoarea unor mașinării cincinale, care au măturat practic toată bunăstarea statului român.

 

Pantomima, explozia de culoare și jocul dinamic au transformat spectacolul într-o veritabilă pantomimă, o reînviere a stafiilor trecutului, dar și o scoatere de la naftalină a valorilor cu care ne-am format ca popor.

Monarhismul se dezvăluie în Royal Fashion cu o viteză aparte, dezvăluind exuberanța și naturalețea firii, calități inerente ale acelor timpuri, căci pe atunci se putea crea în voie, se putea trăi la intensități spirituale nebănuite, se putea visa, fără ca asta să ne coste viața.

Un rol aparte care a adăugat șarm și delicatețe întregului spectacol este datorat costumelor create și semnate de Doina Levintza. Scenografia și coreografia au mers mână în mână, completând firesc întreaga construcție și poziționând spectatorul nu doar în fața unei inițiative artistice, ci și transpunându-l în calitatea de jurat, care cu ochi vigilent va observa fiecare tremur, fiecare mișcare colectivă sau individuală.

Așa cum ne-am obișnuit compania lui Dan Puric, Passe Partout, ne-a adus un nou exemplu de spectacol nu doar calitativ, ci și de anvergură, exact așa cum se cere a fi un spectacol de prim rang.

Dacă sunteți în căutarea unui festin teatral, în care să regăsiți joc de calitate, emoții dizolvate în dans și multă luciditate, atunci Royal Fashion este o alegere mai mult decât potrivită. Veți ieși de la spectacol cu un bagaj de impresii și multe gânduri care vă vor neliniști, în sensul bun al cuvântului. Să ne aducem aminte de frumusețea României regale, grație acestei minunate piese semnate de către Dan Puric.

„Royal Fashion”de Dan Puric

Pantomimă, muzică și dans

Regie: Dan Puric

Costume: Doina Levintza

Scenografie: Corina Grămoşteanu

Coregrafie: Lelia Marcu

Light design: Sorin Vintilă

Asistent regie: Dragoș Huluba

Mișcare scenică: Nadejda Dimitriu

Durata: 1 h 40 min / Pauză: Nu

Coproducție Compania Passe Partout Dan Puric și Teatrul Național I.L. Caragiale din București

Share.

About Author

Avatar photo

Juristă de profesie și om de litere prin destin. Scrisul mă ajută să reinventez lumea în care trăiesc. Nu am putut găsi un leac mai bun. Și nici o boală mai potrivită decât dependența de cărți.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura