Editura Corint are deja în portofoliul ei editorial mai multe colecții de volume dedicate subiectelor istorice. Cu și despre faptele istorice, aceste cărți contribuie în cel mai activ mod cu putință la crearea unui punct de vedere obiectiv vizavi de diferite evenimente și întâmplări din lumea contemporană și nu numai. Regăsim în aceste colecții atât autori români, cercetători renumiți care scot la lumină documente istorice de mare valoare, dar și traduceri ale unor titluri devenite clasice în domeniu.

Am ales din colecția „ISTORIE” patru titluri valoroase, patru cărți care tratează patru subiecte diferite, dar la fel de importante pentru istorici. Abordări diferite, redări ale faptelor sub forme diferite, deci diversitate din toate punctele de vedere. Subiectele aduse în discuție sunt de foarte mare actualitate, ceea ce constituie un motiv în plus pentru cititori să achiziționeze cât mai repede volumele.

Material realizat cu sprijinul Editurii Corint

 

regina_desertuluiRegina deșertului. O femeie în Arabia de Gertrude Bell și Georgina Howell.

„Gertrude Bell, una dintre marile aventuriere ale secolului al XX-lea şi cea care a influențat decisiv politica britanică în Orientul Mijlociu în anii de după Primul Război Mondial, a întors spatele societăţii victoriene pentru a studia la Oxford şi a vedea lumea. Pasionată de călătorii și alpinism, de arheologie și limbi străine (a învățat turca, italiana, franceza, germana, araba şi persana), scriitoare, poetă, lingvistă şi spioană, ea şi-a dedicat viaţa promovării cauzei arabe şi a jucat un rol crucial în definirea hotarelor actuale din Orientul Mijlociu.”

 

 

stalinismul_de_fiecare_zi_2_Stalinismul de fiecare zi. Viața cotidiană în Rusia sovietică a anilor 1930 de Sheila Fitzpatrick

„Autoarea descrie modul în care cetățenii sovietici au încercat să ducă un trai obișnuit, în condițiile neobișnuite ale regimului stalinist. Ni se propune o explorare temerară și originală a comunismului sovietic, a acelei laturi invizibile pe care propaganda oficială a ascuns-o cu grijă. Destine de victime și torționari, anonimi și oameni celebri, defavorizați și privilegiați ne sunt înfățișate în contextul tenebrosului deceniu al patrulea, la apogeul Marii Terori.”

 

 

ISIS artama JihaduluiISIS. Armata jihadului de Michael Weiss și Hassan Hassan

Jurnalistul Michael Weiss și analistul sirian Hassan Hassan arată cum extremiștii violenți din componența ISIS au evoluat dintr-un grup insurgent de irakieni aproape înfrânți într-o armată jihadistă de voluntari internaționali. Prin intermediul unor materiale video produse ingenios, având drept temă crime comise chiar de ei, militanții ISIS răspândesc teroare și violență pe întregul glob. Manevre politice și militare ale SUA, Irak, Iran și Siria au alimentat expansiunea explozivă a ISIS. Pe baza unor interviuri originale cu ofițeri americani în retragere și cu luptători ISIS din prezent, autorii dezvăluie luptele pustiitoare din interiorul mișcării și ura de moarte manifestată de adepții ISIS față de musulmanii șiiți, care generează un alt război sectant în regiune.

 

 

jurnalul de la guantamoJurnalul de la Guantánamo de Mohamedou Ould Slahi, editat de Larry Siems

„Deși este scris în engleză familiar învățată printre deținuți, iar paginile îi sunt sluțite de miile de «intervenții» negre ca smoala ale agenților secreți americani care joaca un rol atât de important în paginile sale, volumul este o epopee a durerii de nesuportat uneori, a angoasei, dar si o capodopera de umor negru, amar, pe care Dostoievski cel din Amintiri din Casa morților l-ar fi recunoscut și acceptat.” – Mark Danner, The New York Times

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura