Într-un an în care teatrului aproape că i-a fost refuzată prezența în spațiul public, din motive ce țin de pandemia de coronavirus, iată că aparițiile editoriale ne confirmă că nu, arta teatrală nu poate să moară. S-au scris piese de teatru și în 2020 și în 2021, unele dintre ele s-au și jucat deja, altele urmează să fie montate. În societatea românească s-a promovat foarte mult teatrul politic, poate și pentru că teatrul independent (locul unde el se simte „acasă”) aproape că a sucombat, iar artiștii direct implicați și afectați au reacționat aproape imediat. Pe de altă parte, multe dintre montările teatrelor din România – de stat sau independente – au apelat la texte noi, unele dintre ele la prima montare, multe dintre spectacole au fost work-in-progress sau spectacole-lectură, din mai multe motive: lipsa unui buget (care în România a fost tăiat, din rațiunile prezentate mai sus, după ce în anii anteriori fusese deja limitat, din rațiuni politice, căci partidele politice românești, niciunul dintre ele, nu fac din promovarea artelor și culturii o prioritate sau măcar un obiectiv pe agenda politică) și imposibilitatea jucării spectacolelor cu distribuții mari (din rațiuni sanitare, stricto senso, pentru că mulți artiști au trecut prin boală sau au fost nevoiți să stea în carantină, din cauză că cei apropiați erau contaminați).

De data aceasta vorbim despre o apariție editorială cu piese care nu sunt noi, unele au fost deja montate de câțiva regizori și jucate în diferite orașe din România sau din afara țării, altele se joacă încă. Un volum care-și datorează existența unei bune cunoscătoare a lumii teatrale românești și internaționale, Jozefina Komporaly, cadru didactic universitar la School of Performance, University of the Arts London. M-am întâlnit cu ea la festivalul Interferențe (organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj) de acum câțiva ani și am păstrat legătura. Un om de teatru, chiar dacă nu e nici regizoare, nici actriță, dar iubește teatrul foarte mult și traduce piese de teatru excelent. Plays from Romania: Dramaturgies of Subversion, volum apărut în condiții editoriale de excepție la Bloomsbury Publishing.

Titlul volumului spune multe, semn că între coperte vom găsi piese de teatru speciale. Excelent scrise toate, o carte care adună în același loc scriitori cu state vechi (cum sunt Matei Vișniec, András Visky, chiar și  György Dragomán) sau scriitori mai tineri (Mihaela Panainte și echipa  Giuvlipen Theatre Company, în frunte cu Mihaela Drăgan). Despre unii dintre ei nici nu e nevoie să povestesc prea multe, Dragomán are un noul volum de proză scurtă publicat la Editura Polirom, lui Vișniec tocmai i-a apărut un roman de aproape 900 de pagini etc. Lowlands, The Spectator Sentenced to Death, The Passport, Stories of the Body (Artemisia, Eva, Lina, Teresa), The Man Who Had All His Malice Removed și Sexodrom sunt piesele traduse excelent de Jozefina Komporaly. Un volum-manifest, Plays from Romania: Dramaturgies of Subversion aduce în fața cititorilor formele de manifest artistic caracteristice spațiului românesc și admirabil este faptul că include texte ale unor etnici maghiari sau rroma, reprezentanți a două minorități care au jucat (și încă îl mai joacă) un rol important în istoria locului.  Artiști care se raportează la teatru într-un fel unic, oameni care îi adaugă spectacolului de teatru o dimensiune profundă, cea a unei introspecții care adesea devine dureroase și imposibil de suportat. De asemenea, toate textele, citite în ordinea impusă de editoare mai relevă ceva: experiențele personale aduse în fața spectatorilor își pierd nota de subiectivitate, iar autorii devin un fel de martori tăcuți la marea istorie. Provocarea acestora pentru spectatori este să se raporteze la cotidian într-un alt fel de cum o făceau până acum, mai puțin superficial și mult mai tolerant. Nu în ultimul rând, piesele alese denotă că faptul că universul teatral românesc nu e rupt de cel european/universal, există aceleași teme de dezbatere și același interes pentru reflectarea în și prin intermediul spectacolului de teatru a subiectelor fierbinți ale zilei (păcat că Premiul UNITER acordat pentru cea mai bună piesă de teatru în ultimii ani n-a reflectat această ancorare în realitate, probabil că nici juriul n-a avut ce selecta).

Piesele, scrise în stiluri diferite și care lasă mult spațiu regizorului, cuceresc la o primă lectură prin profunzime, identitate de stil și tipologie caracterială diversă.  Jozefina Komporaly a muncit enorm la partea de editare, însoțind fiecare text în parte cu o notă din care cititorii află date esențial cu privire la prima apariție și montările de care a avut parte. De asemenea, la începutul volumului găsim o listă cu ilustrațiile – excelentă selecția acestora, sunt imagini reprezentative pentru spectacole sau pentru scriitori – notele bibliografice despre fiecare autor în parte, o mică prefață în care pledează pentru ideea de subversiune și aflăm de ce a ales tocmai aceste texte și cum s-a raportat teatrul la regimurile politice de-a lungul anilor (excelente referințele la studiul în trei volume al Mirunei Runcan, Teatru în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism), ceea ce denotă o excelentă cunoaștere a fenomenului teatral contemporan, în particular cel românesc. Din acest punct de vedere, volumul devine un important reper pentru specialiștii artei teatrale, cei care-și propun studierea fenomenului teatral contemporan vor trebui să țină cont și de această impresionantă apariției editorială. De asemenea, Jozefina Komporaly dovedește că se pot îmbina în mod fericit spiritul critic și dragostea de teatru, ceea ce nu poate fi decât în beneficiul spectatorului și iubitorului de teatru.

PS: în toamnă se vor juca la New Yo rk două din cele patru  piese care alcătuiesc ciclul Stors of the Body (Artemisia şi Eva); de asemenea, tot piesele lui András Visky s-au jucat mai întâi în limba engleză, la New York și Chicago, mai târziu și în țară.

Plays from Romania: Dramaturgies of Subversion, editor coordonator Jozefina Komporaly

Bloomsbury Publishing, methuen | drama 

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura