Astăzi, 21. 09. 2017, începând cu ora 11.00, a avut loc la Institute -The Cafe, pe Știrbei Vodă 104-106, conferința de presă organizată de Asociația Docuart în vederea familiarizării presei și publicului larg cu organizarea celei de a 6-a ediții a DocuArt Fest, festivalul dedicat filmului documentar românesc, ce se va desfășura în perioada 26 septembrie – 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului Român, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.

Au luat cuvântul doamna Daniela Apostol, din partea Asociației Docuart și domnul Vlad Druck, regizor și profesor, membru al juriului, invitatul special al acestei ediții, venit din Republica Moldova. A fost invitat la conferința de presă și filmologul Cristian Tudor Popescu, dar din motive obiective nu a mai putut ajunge.

Doamna Daniela Apostol a prezentat pe scurt programul din acest an al festivalului, punând accentul pe Gala de deschidere, programată pe data de 26 septembrie la Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea, și mai ales asupra faptului că este singura seară în care cinefilii trebuie să se înregistreze on line pentru a-și rezerva un loc în sală, la celelalte manifestări fiind accesul gratuit.

Despre secțiunea competițională, desfășurată anul acesta pe trei sub – secțiuni: principală, studențească și TV, a vorbit domnul Vlad Druck, care a ținut să precizeze că anul acesta au fost înscrise în concurs filme documentare foarte bine realizate, superioare calitativ celor din anii anteriori. De asemenea, domnia sa a vorbit laudativ despre entuziasmul studenților pe care l-a simțit în creațiile acestora, făcând totodată și o duioasă apologie a greșelii. De asemenea, a mai vorbit și despre diferitele metode de predare a regiei de film, atât din România cât și din Republica Moldova, pledând pentru o mai mare deschidere spre inovație în rândul profesorilor din vechea gardă.

20246046_1474293555951602_632134160421998863_n

În cea de-a două parte a conferinței, doamna Daniela Apostol a vorbit și despre segmentul OFF al festivalului, care se referă la o serie de activități conexe: 4 secțiuni necompetiționale, 3 sesiuni de masterclass și o expoziție foto inedită.

Cele 4 secțiuni necompetiționale sunt următoarele:

  • Focus, secțiune dedicată regizorului Copel Moscu, în cadrul căreia vor rula nouă producții ale acestuia, urmate de discuții cu regizorul însuși;

  • La început a fost documentarul, în cadrul căreia vor fi prezentate documentarele realizate în timpul studenției de către o serie de regizori români ajunși repere ale cinematografiei românești actuale, precum Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Florin Iepan, Cătălin Mitulescu și alții;

  • Arhivar, o secțiune a documentarelor de arhivă, dedicată în acest an personalității regelui Ferdinand I;

  • De la foto la video, în care vor rula o serie de documentare ce pleacă de la fotografii vechi și explorează diferite moduri de includere a lor în film.

Cele 3 sesiuni de masterclass, vor avea loc în zilele de 29, 30 și 1, la Cinema MȚR, și vor fi susținute de cineaștii Dan Curean, care va vorbi despre modul de reprezentare al realității, Cristian Tudor Popescu, care va pune în discuție subficțiunea documentară a ororii și Vlad Druck, care va supune dezbaterii influența semioticilor ”celor 6 Arte” asupra limbajului și structurii ”celei de-a 7 Artă” – cinematografia documentară.

Expoziția foto ce va fi expusă la Muzeul Țăranului Român pe tot parcursul festivalului, este realizată de cei de la documentaria.ro, și poartă numele: „PROTEST”.

De asemenea, tot în cadrul segmentului OFF, va avea loc și evenimentul „Ferentari Lux”, produs de cei de la platforma media Dela0.ro, eveniment ce va putea fi urmărit la Teatrul Macaz.

Intrarea va fi liberă pe toată durata festivalului, la toate proiecțiile și evenimentele.

Mai multe detalii și programul complet: www.festival.docuart.ro

Sursa foto: pagina de fb a docuart

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura