„Cărțile dărâmă zidurile micii mele închisori”, mărturisește Louis de Rougemont. Copil bolnăvicios, acesta își ducea zilele în fața ușilor închise ale propriei locuințe. La un moment dat, fereastra pe care o deschidea mama, cititoarea de povești, nu i-a mai fost îndeajuns. A simțit nevoia să descopere lumea, cu frumusețea și cu greutățile sale. Într-o zi, și-a dat seama cum să își îndeplinească dorința: călătorind!

La 16 de ani, Louis este sătul de privit doar spre paginile cărților, orizontul său se lărgește către întreaga lume. Din acest moment încep să fie scrise, capitol după capitol, „Fantasticele aventuri ale lui Louis de Rougemont”, povestite de el însuși, povești niciodată pierdute.

NAUFRAGIAT este spectacolul în care ochii curioși ai publicului sunt ațintiți spre personajele foarte vii, fermecătoare. Și acesta este meritul actorilor!

Louis se pierde în aglomerația Londrei, este jefuit, devine matelot pe corabia unui căpitan Ahab, căutător lacom de perle, obține prietenia lui Bruno, câinele vorbitor. Perlele (mingi de ping-pong) sunt aruncate publicului, în secvența în care eroul naufragiază, după o furtună teribilă, pe o insulă din apropierea Australiei. Fără oameni cărora să le vândă, perlele nu mai au nicio valoare. Singurul care îl ajută pe Louis să suporte singurătatea este câinele său, Bruno. Când moare Bruno, Louis suferă teribil.

La întoarcerea sa în Anglia, aventurierul își va publica povestea în revista „Lumea largă”. Așa devine Louis faimos și bogat. La fel de repede pierde tot, din pricina imaginii proaste pe care i-o fac oameni de știință, marii specialiști ai secolului. Ei îi contrazic poveștile.

Capitolele se succed prin spatele unui contrabas, pe sub căptușeala unei haine, prin interiorul unei cutii-cufăr și se încheie într-o ladă de haine din care bătrânul Louis își clădește mormântul, cândva pat, acum piatră funerară. Decorul spectacolului regizat de Andrei Huțuleac este uimitor: orice obiect poate căpăta cea mai neașteptată utilitate, mutat de colo-colo chiar de actori (care coboară și în sală), totul petrecându-se sub ochii publicului.

Condiția scriitorului și a actorului este nedreaptă. Ce dacă a pus un strop de culoare pe pânza gri a vieții? Ce dacă nu a avut o mamă iubitoare? Ce dacă a fost alungat de acasă? Ce dacă nu a fost naufragiat decât trei ani, nu treizeci, cât a pretins? În ochii oamenilor, a devenit un mincios, un om bolnav. Un psihiatru îi pune diagnostic: mania glandorii.

Uneori, viața trebuie înfrumusețată ca să fie suportabilă. Cu un cuvânt. Cu o persoană. Cu mersul pe spatele unei țestoase uriașe.

Denisa Apostol, C.N. „Mihai Eminescu” Buzău, clasa a X-a

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NAUFRAGIAT – Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Distribuția: Ciprian Chiricheș, Nicholas Cațianis Jr., Blanca Doba, Corina Borș

Traducerea – Corina Moise

Regia artistică – Andrei Huțuleac

Scenografia – Maria Nicola

Light design – Lucian Moga

Spectacolul a făcut parte din programul ediției 2023 a Festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr Buzău

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura