După o pauză nemeritată, Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, ajuns la a XXVI – a ediție, a readus în prim plan orădenilor și numeroșilor spectatori din toate părțile României (unii sosiți la Oradea special pentru acest lucru) magia teatrului. Eforturile organizatorilor, atenția pentru toate detaliile s-a reflectat în tot și în toate. Ca și la edițiile anterioare, au fost spectacole în aer liber, dar și în spații neconvenționale, iar pe lângă Sala Mare a Teatrului Regina Maria, a intrat în circuit Sala Transilvania, foarte potrivită pentru unele dintre piesele incluse în concursul de Teatru Scurt.

Unul dintre spectacolele propuse în afara concursului a avut premiera în 26 octombrie 2022 la Teatrul de Stat Constanța. Regizorul Radu Afrim este un abonat al premiilor UNITER și aproape că te întrebi dacă mai e ceva de zis. Dar Seaside Stories surprinde prin scenariul alcătuit din opt povești scrise de autori români contemporani, unii, precum Marius Chivu cunoscuți, alții mai puțin cunoscuți, dar care scriu la fel de bine. Spectacolul s-a jucat în format studio în Sala Mare a teatrului – cu spectatorii pe scenă – tocmai pentru a putea să intre mai bine în atmosfera estivală a plajei de la Marea Neagră. O mare de care ori te îndrăgostești într-atât încât devii dependent fără să îți dai seama, ori o detești și o eviți pe cât posibil, aspect foarte bine evidențiat de cuplurile din povestea Toți cerceii din Vamă, scrisă de Lavinica Mitu. Amestecul fascinant de culoare, sunete, kitschuri și comportamentele specifice petrecăreților care „vara nu dorm” sunt evidențiate de Radu Afrim prin amenajarea unei plaje cât se poate de reală pe scenă, iar pe un videowall plasat pe partea opusă celor două gradene cu spectatori rulează permanent secvențe cu marea. Aparenta stângăcie a personajelor de pe scenă care s-au „lăsat” filmate pe plajă sau înotând în mare e doar un subterfugiu de care Radu Afrim se folosește pentru a construi atmosfera nostalgică a numeroaselor sezoane estivale pe care le-au trăit generații și generații, ani la rând. Lilly Aroganta, posesoarea unui mic băruleț de pe plajă pare că e acolo de când lumea, pare că le știe pe toate și că nu o mai poate surprinde nimic, nici măcar moartea violentă a unui amic. Rolurile de compoziție precum Lilly Aroganta sau Monica din Vieni Qua, sau Mama din Wyoming, ambele povești scrise de Marius Chivu, surprind prin finețea detaliilor, jocul bine dozat, actualitatea surprinzătoare a replicilor. Universul sonor complex realizat de Radu Afrim, cu sunetele stridente și obsedante ale pescărușului care te însoțește încăpățânat peste tot contribuie la imaginea suprarealistă a unui sezon estival amețitor, care se termină întotdeauna repede, mult prea repede.

Propunerea lui Radu Afrim nu te lasă indiferent. Deși spectacolul le poate părea unora prea lung – peste trei ore, momentele amuzante cu Lilly Aroganta sau MC Seaside Stories te fac să râzi cu poftă, spontan, așa cum poemul Te depărtezi al Ninei Cassian, admirabil recitat de Nina Udrescu, îți redeschide dialogurile interioare și ușile spre tărâmul magic al plajei și al mării nesfârșite. Pe malul mării nimic nu pare ridicol, așa cum muzica anilor ’70 – ’80 nu pare nimănui demodată (savuroase secvențele cu Albano și Romina Power sau Nana Mouskouri), iar localnicii își trăiesc dramele proprii dincolo de forfota estivală, la fel ca oriunde pe glob, doar că marea e martorul tăcut, care știe să păstreze secretele, așa cum ne readuce aminte Tudor Ganea în Alerga frumos cu genunchii la piept,  Simona Goșu în Fragil, sau Nicoleta Dabija în Îi plăcea marea.

Pariul lui Radu Afrim este unul câștigător: suita de actori tineri de la Constanța și actorii cu experiență precum Iulian Enache, Liliana Ghiță, Mirela Pană sau Nina Udrescu contribuie cu toții la succesul unui spectacol profund, complex, fără a fi melodramatic. Trimiterile la personaje politice sau din lumea show-businessului contemporan sunt atent dozate de Radu Afrim, care a intervenit cu texte proprii pentru ca povestea să curgă, fără să plictisească. Proiectul lui Afrim este unul ambițios, pe care încă foarte puțini manageri îndrăznesc să îl accepte. Aplauzele îndelungi de la sfârșit au fost și pentru organizatorii Festivalului de la Oradea care merită felicitați pentru includerea acestuia în programul din 2023.

***

SEASIDE STORIES – Teatrul de Stat Constanța

De Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija

Regia, scenariul, universul sonor: Radu Afrim
Scenografia: Theodor Cristian Niculae
Asistent regie: Mara Oprea
Lighting design: Cristian Niculescu
Video: Andrei Dermengiu, Marian Adochiţei, Radu Afrim
Asistent scenografie: Paula Rusu
Montaj: Andrei Dermengiu
Make-up artist: Arina Cocoș

DISTRIBUȚIA:

ALERGA FRUMOS CU GENUNCHII LA PIEPT de Tudor Ganea
Tudorel – Ștefan Mihai
Mama – Laura Iordan
Tatăl – Iulian Enache
Cătălin – Theodor Șoptelea
Lilly Aroganta – Liliana Ghiță/Mirela Pană
Bitălz – Marian Adochiței
Golanii – Andrei Bibire, Alexandru Burcă, Cătălin Bucur
Rockeritzele – Anaïs Agi-Ali, Mihaela Velicu, Lana Moscaliuc, Alina Manțu, Cristiana Luca
FRAGIL de Simona Goșu
Fata – Cristiana Luca
Mama – Nina Udrescu

O ÎMPREUNARE DE VIS de Dan Alexe
Bărbatul – Remus Archip
Femeia arogantă – Liliana Ghiță
Pegas, Patroana, Farmacista, Bunicul – Ștefan Mihai

VIENI QUA de Marius Chivu
Ea – Cătălina Mihai/Cristiana Luca
El – Theodor Șoptelea
Paco – Ștefan Mihai
Monica – Liliana Cazan

TOȚI CERCEII DIN VAMĂ de Lavinica Mitu
Ea – Mihaela Velicu
El – Marian Adochiței
Cupluri: Alina Manțu și Andrei Bibire, Cătălin Bucur și Cristiana Luca, Lana Moscaliuc și Anaïs Agi-Ali, Alexandru Burcă si Cătălina Mihai

LA VULTURUL DE MARE CU PEȘTELE ÎN GHEARE de Marius Chivu
Băiatul – Andrei Bibire
Golanii – Cătălin Bucur, Alexandru Burcă, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Remus Archip

FRUMOS CA MOARTEA SURORII MELE de Nicoleta Dabija
Ea – Lana Moscaliuc
Ele: Alina Manțu, Laura Iordan, Anaïs Agi-Ali, Mihaela Velicu, Lana Moscaliuc

WYOMING de Marius Chivu
Cezar Dumitrescu – Cătălin Bucur
Mama – Liliana Cazan
Fata – Anaïs Agi-Ali
Minionii – Mihaela Velicu, Cătălina Mihai, Andrei Bibire, Alexandru Burcă, Theodor Șoptelea, Cristiana Luca, Ștefan Mihai

Poemul TE DEPĂRTEZI de Nina Cassian
Nina Udrescu

Alte texte de Radu Afrim:
MC Seaside Stories – Cătălin Bucur
Pegas – Ștefan Mihai
Lilly Aroganta – Liliana Ghiță
Fanele lui Bitălz – Lana Moscaliuc, Mihaela Velicu, Laura Iordan, Alina Manțu, Cătălina Mihai, Cristiana Luca
Golanul – Cătălin Bucur
Monica – Liliana Cazan

Share.

About Author

Avatar photo

Am citit dintotdeauna aproape orice îmi cădea în mână, de la SF-uri la romane de dragoste, ce să mai spun despre cărțile de aventuri și romanele polițiste din copilărie. Astăzi citesc cu predilecție memorii, jurnale, cărți dedicate istoriei orale și, în general, tot ceea ce este despre destine umane.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura