Răzvan Stoica este ambasadorul Fundației Culturale Gaudium Animae și violonistul-protagonist al proiectului Un Stradivarius în școli.  Proiectul Un Stradivarius în Școli face parte din programul Muzica Inspiră organizat de Fundația Culturală Gaudium Animae și reprezintă o suită de concerte organizate în instituții de învățământ alături de violonistul Răzvan Stoica și vioara Stradivarius Ex-Ernst 1729.

Proiectul se desfășoară în perioada 15 decembrie 2023 – 15 decembrie 2024 la nivel național, iar în această primă etapă fundația va organiza 27 de concerte în școlile din România și facilitarea participării a 7000 de copii, în mod gratuit.

Un Stradivarius în școli se adresează copiilor cu vârstele cuprinse între 5 și 18 ani, elevi aparținând ciclului primar, gimnazial sau liceal. O serie de concerte vor fi organizate în mediul rural și în zonele defavorizate ale țării, acolo unde accesul la actul cultural este redus, unde nu există instituții de cultură care să le ofere un program educativ sau cultural.

Cum este să revii în școală? Cum au reacționat copiii?        

Emoționant. Întotdeauna simt bucurie să împărtășesc din experiența pe care o am și să ofer ghidajul de care au nevoie cei care abia sunt la început de drum și care încep să descopere. Educația muzicală susținută de profesioniști poate aduce o contribuție valoroasă. Copiii pot reacționa pozitiv la astfel de experiențe, dezvoltându-și pasiunea și înțelegerea pentru muzică. Cred că interacțiunea cu noi i-a putut inspira și motiva pe acești tineri să exploreze mai profund aceasta artă. Spre surprinderea mea, ne-au primit cu multă bucurie și entuziasm. Și eu m-am bucurat să văd cât de bine au reacționat, iar la finalul concertelor lucrul cel mai îmbucurător este să ai convingerea că acești copii vor reveni în sala de concert. Și peste 5 ani, și peste 10 ani și peste 20 de ani, pentru că au fost cuceriți cu adevărat de muzica clasică.

Cum e să vezi pe viu că muzica ta, ceea ce cânți tu, inspiră? Cât de mult crezi ca ajută muzica în formarea personalității unui copil?

Să vezi cum muzica ta inspiră poate fi o experiență profundă și satisfăcătoare. Este visul oricărui muzician să atingi sufletele celor din fața ta – asta îți dorești, de fapt.

Muzica are capacitatea de a transmite emoții, de a stimula creativitatea și de a spori înțelegerea artistică, ceea ce contribuie semnificativ la formarea personalității unui copil.

Pentru copii, participarea la un concert precum Muzica inspiră și interacțiunea cu forța și farmecului sunetului unei viori Stradivarius pot oferi nu doar o experiență muzicală unică, o sursă de inspirație în dezvoltarea lor ca oameni, ci pot constitui momente cheie. De asemenea, educația muzicală poate contribui semnificativ la dezvoltarea abilităților sociale, a concentrării și la dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor.

Există studii care atestă că expunerea tinerilor la piese de muzică clasică contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive. Sunt și cercetări conform cărora „efectul” Mozart sau Bach dezvoltă activitatea neuronală a copiilor și a tinerilor.

Se poate cânta muzică clasică în orice spațiu, oricând?

Da, muzica clasică fiind un limbaj universal se pretează oricărui spațiu, fie el convențional sau neconvențional. Muzica clasică are capacitatea de a se adapta și de a pătrunde în noi în diverse spații și contexte.

Contează foarte mult mesajul pe care vrem să îl transmitem noi, artiștii, în momentul în care interpretăm o piesă. Muzica ne transportă oriunde ne dorim să fim, ca o mașină care ne poate teleporta în orice timp și orice loc ne dorim noi, trebuie doar sa o alegem bine. Mai există acel „ingredient” al magiei artistului care îți poate schimba starea imediat, te poate înveseli, te poate face nostalgic, îți amintește de persoana iubită sau îți poate transmite un gram de fericire și de bucurie ce îți încântă sufletul.

Ți-ai gândit întâlnirile în funcție de public, sau ai ales aceleași bucăți muzicale, același program, tocmai ca să poți face comparații?

Proiectul „Un Stradivarius în școli” e un organism viu, adaptabil, e un proces care se autocreează. Împreună cu Fundația Culturală Gaudium Animae l-am gândit ca un experiment pe care îl facem alături de acești copii care participă la proiect și prin feedback-ul dat, nu doar prin prezența la concerte, scopul nostru fiind acela de a identifica cel mai scurt, dar și cel mai frumos drum de a introduce muzica clasică în viețile lor.

Selecția programului variază în funcție de vârstele copiilor prezenți, în funcție de oferta culturală existentă în orașul sau localitatea în care se află fiecare școală. Programul muzical ales este comun într-o anumită proporție, dar va varia în funcție de criteriile menționate.

În loc de încheiere, pentru cei care te cunosc mai puțin: muzicianul care te inspiră mereu, muzica pe care ai cânta-o oricând și oriunde, formula de concert potrivită pentru tine și locul unde n-ai cântat niciodată, dar îți dorești s-o faci cât de curând.

Sergiu Celibidache este muzicianul care m-a inspirat întotdeauna prin naturalețea și dragostea cu care a făcut muzică.

Muzica lui Johann Sebastian Bach aș putea-o cânta oricând și oriunde.

O formulă de concert potrivită implică alegerea repertoriului. Așa că este un pic dificil să aleg la acest capitol, deoarece oscilez între formula de duo de cameră pe care o am cu sora mea Andreea Stoica și formula de orchestră de corzi pe care o am cu Kamerata Stradivarius, ambele formule sunt potrivite pentru mine în funcție de contextul muzical în care mă aflu.

Referitor la locul unde nu am cântat niciodată, pot spune că am fost foarte norocos în această privință și am avut onoarea și plăcerea de a cânta în multe orașe și săli de concerte prestigioase din lume ce oferă oportunități minunate pentru orice solist concertist. Astfel încât nu am niciun loc nou în care să îmi doresc să ajung. Locul preferat de concert este Concertgebouw din Amsterdam, în care revin oricând cu enormă bucurie.

Care va fi viitorul acestui proiect atât de generos, vei continua să ai întâlniri cu tinerii și copiii?

Da, vom continua acest proiect, pentru că exact cum spune și titlul programului educativ Muzica inspiră al Fundației Culturale Gaudium Animae din care face parte proiectul Un Stradivarius în școli, cred că în aceste timpuri tulburi avem nevoie de inspirație, avem nevoie de muzică și avem nevoie pace și de iubire.

Cu ce alte proiecte crezi că ar merge asociat „Un Stradivarius în școli”, astfel încât schimbarea să fie de durată și profundă?

Proiectului Un Stradivarius în școli i se pot alătura alte inițiative educaționale, unele idei ar putea include programe de mentorat, parteneriate cu instituții culturale, colaborarea cu orchestre pentru a oferi elevilor acces la diverse aspecte ale artei și culturii muzicale.

Combinarea unor astfel de inițiative poate contribui la o schimbare durabilă și la dezvoltarea profundă a învățământului muzical în școli. Programul Muzica inspiră va desfășura și alte proiecte de educație muzicală, alături de Un Stradivarius în școli.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura