Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului.” este cea de-a doua carte scrisă de Valentin Vasile, specialistul în sport și nutriție sportivă, cel care are în spate ani buni de pregătire profesională, dar și de experiență acumulată în sala de sport. În esență, toată rețeta lui de succes se bazează pe așa-zisa triadă de aur: alimentație – sport – viață echilibrată. Valentin Vasile este și foarte activ în mediile de socializare, a pus bazele unei adevărate comunități on-line, comunitate orientată în jurul principiilor după care funcționează tot programul Revvolution.

Am ezitat mult înainte de a-i lua interviu; nu e un domeniu familiar mie și nici foarte multe cunoștințe nu am despre nutriție, diete sau regimuri de slăbit. Dar Valentin te face să te simți „ca acasă”, chiar și atunci când te duci „la el acasă”, pentru că interviul i l-am luat la el la sală. Multe dintre întrebări mi-au venit pe loc, altele le-am reformulat din mers. Cred că după ce veți citi răspunsurile lui o să fiți mai informați și, de ce nu, dornici să schimbați ceva în propria voastră viață.

Încep abrupt: în triada asta de aur nu văd munca, știut fiind faptul că munca ne ocupă cea mai mare parte din viață și ne dedicăm foarte mult timp muncii, în detrimentul celorlalte activități cu mult mai plăcute și/sau, de ce nu, rodnice, ale vieții cotidiene. Toate „vedetele”, toate personalitățile zilei sunt întrebate ce fac de arată atât de bine: ce mănâncă, ce sport practică, dar niciodată nu sunt întrebate ce muncesc sau cât muncesc. Unde este munca în triada de aur? Totuși, ai de-a face cu niște oameni foarte ocupați, obosiți, de diferite vârste, agitați.

În procesul de remodelare corporală importantă este, în proporție de 90%, alimentația. Acolo are loc adevărata transformare corporală și adevăratul echilibru al unei compoziții corporale. Pentru că, până la urmă, slăbitul e înțeles greșit de foarte multe persoane; nu ne referim numai la a da kg jos, indiferent ce înseamnă asta – poate să însemne apă, poate să însemne masă musculară, poate să însemne prin înfometare, să absolvim organismul de nutrienți și atunci să ne deshidratăm. Cel mai important este să existe acest echilibru în alimentație și să se adopte un stil de viață echilibrat și un regim alimentar sănătos, iar remodelarea corporală vine ca o consecință a acestui stil de viață sănătos, a acestei modalități de a mânca mai sănătos, mai echilibrat, a acestei decizii de a schimba nivelul energetic al organismului, de a schimba starea de spirit a noastră, de a schimba felul în care reușim să facem lucrurile din punct de vedere cognitiv, funcțional. Este mult mai important decât „trebuie să dau jos nu știu câte kilograme”. Poți să fii sănătos, fără să fii neapărat atletic.

Multă lume confundă și am văzut abordarea asta greșită: dacă mă încadrez în „90-60-90” (la femei) arăt sănătos, dar de fapt organismul este dezechilibrat și la un moment dat încep să apară tot felul de boli și înțelegi de ce. Deci, accentul cade pe mâncare…

Da, pe mâncare și pe educație nutrițională. N-ar trebui să ne comportăm doar la nivelul ăsta de a mânca diferit. Trebuie să și înțelegem de ce mâncăm ceea ce mâncăm, de ce e bine să combinăm într-un anume fel alimentele, de ce este bine să mâncăm anumite alimente la micul dejun și de ce nu este bine să le mâncăm la cină, ce efect au asupra organismului anumite combinații de alimente. Este foarte important să ne punem aceste întrebări și să conștientizăm acest proces de hrănire și să-i acordăm importanța pe care trebuie să i-o dăm.

18042855_1153701851408496_334734977_o

Intervine și faptul că s-a schimbat foarte mult modul de alimentație, mai ales după 1989, s-au adăugat foarte multe alimente la care noi nu aveam acces înainte, accesul la alimente este liber (și nestăvilit) și din păcate oamenii chiar nu știu să combine aceste alimente și să facă în așa fel încât acest regim alimentar să le priască.

Da, e vorba de acele ancore din trecut, de restricțiile de care au avut parte atâția ani.

Da, dar gândește-te că acum vorbim deja de a doua generație de după 1989, sunt deja două generații care au preluat din obiceiurile alimentare vechi, le perpetuează, dar în același timp vor să le combine cu noile tradiții și iese ceva total nesănătos pentru orice organism.

Probabil că este și moștenirea pe care o primesc generațiile recente. Este acea ramură a geneticii, epigenetica transgenerațională, care, cumva, transferă ca expresie a ADN-ului aceste informații de la bunici la părinți și de la părinți la copii ș.a.m.d. Sunt ancore adânc înrădăcinate. Nu există în România nicio educație în acest sens, de a schimba obiceiurile alimentare nesănătoase. Suntem și un popor foarte trist, un popor foarte încercat, din punct de vedere economic este greu și acum. Este o nișă foarte restrânsă a celor care au resursele necesare – și financiare, dar și de timp și de implicare, conștientizare a importanței unei educații nutriționale. Marea majoritate a populației este cumva „marcată”. Stresul este foarte puternic resimțit la noi, mâncăm foarte emoțional, mâncăm pe fondul emoțiilor, și cum emoțiile sunt mai mult în zona de stres negativ, de supărare, de îngrijorare, tindem să ameliorăm aceste senzații cumva și încercăm să mergem către zona care ne este cea mai la îndemână și cum alimentele de confort, „alimentația prietenoasă” (cum îmi place mie să spun) te ajută să te simți mai bine, este cea mai la îndemână modalitate prin care putem să ameliorăm aceste emoții negative, te ajută să ieși din impas. Sigur că de aici este un pas până la adicția de substanțe, de alimente (cum este adicția pentru zahăr) a organismului și intrăm în acel cerc vicios adictiv de substanțe și este greu să ieși, pentru că sunt deja două ancore importante adânc înrădăcinate: pe de o parte, ameliorarea unei emoții negative cu mâncatul și, pe de altă parte, dependența organismului care s-a creat.

Într-adevăr, echilibrul alimentar, echilibrul nutrițional, mici pași pe care să-i facem în direcția corectă și sănătoasă în ceea ce privește alimentația: să nu ne grăbim, să citim etichetele, să vedem exact ce conține un aliment. Toate acestea țin de educație.

14358962_1522405744452436_4490813912694422455_n

Dacă din „triada de aur” una dintre componente este veriga slabă sau lipsește mai putem vorbi de un randament al programului de slăbit? Folosesc sintagma „program de slăbit”, deși în carte vorbești despre „stil de viață”.

O mică paranteză: alimentația pentru slăbit este o alimentație specifică, alimentația ca obicei sănătos este o alimentație mult mai permisivă, mult mai echilibrată d.p.d.v. al unui mod de viață sănătos. Ai nevoie să slăbești 5 kg, atunci nu e greu să slăbești, necesită într-adevăr o perioadă în care trebuie să mănânci un pic mai atent și anumite alimente care ajută la slăbit. După această perioadă menținerea este mult mai permisivă (din punctul de vedere al alimentației). Însă nu trebuie să ne întoarcem la obiceiurile anterioare, ci să ne permitem să mâncăm mai mult, dar nu neapărat la fel de dezechilibrat. Caloriile d.p.d.v. matematic sunt egale: zahărul are 4 kcal/g, la fel și salata. Deci, din punct de vedere matematic am putea spune că valorile lor calorice sunt egale, numai că efectul hormonal pe care-l are zahărul asupra organismului versus efectul hormonal pe care-l are salata asupra organismului este total diferit și aici faci diferența în procesul de slăbire, de remodelare. Sigur că dacă ai ajuns la greutatea ta de echilibru și vrei să te menții trebuie să înțelegi că poți să mănânci mai mult din alimentația sănătoasă, dar nu poți să mănânci nesănătos, chiar dacă mai puțin, pentru că te dă înapoi efectul hormonal pe care îl are asupra organismului, efect care îl dă peste cap.

18090579_1153701864741828_923615213_o

Credit foto: Barna Nemethi

Cred că cea mai importantă componentă și secretul unui succes în procesul de remodelare corporală sau adoptarea unui stil de viață sănătos alimentar este partea psihologică pe care noi o ignorăm de multe ori, pentru că partea de nutriție și partea de mișcare sunt strâns legate de motivație, de această componentă psihologică căreia noi nu-i acordăm atât de multă importanță, dar este greșit, pentru că nu se poate … această știință aplicată a nutriției și a sportului are o componentă foarte rigidă. Și această rigiditate vine de la faptul că din punct de vedere științific, să spunem așa, o combinație corectă de fier este broccoli fiert cu carne de curcan fiert și este o combinație care nu are gust, nu are textură, nu are nimic atractiv. Nu suntem mașini să putem mânca fără să ne gândim la gust, fără să ne gândim la aromă, fără să ne gândim la cum ne simțim în momentul în care mâncăm și dacă nu ne place și nu este un proces care să fie prietenos, plăcut, atunci este greu de respectat. E ca și cum ai lua o rețetă de la farmacie, o respecți întocmai pentru că nu ai ce face, indiferent de gust, dar știi că această perioadă este scurtă, scapi repede de ea și după aceea te întorci obiceiurile tale.

Cum facem să menținem echilibrul acesta dintre cele trei componente zi de zi, cum facem să devină un mod de viață plăcut și nu pat al lui Procust?

E vorba de motivația intrinsecă, percepția asupra acestui întreg proces. De obicei, noi abordăm superficial și la suprafață această călătorie de a mânca într-un anumit fel, o punem pe seama unei perioade scurte, o abordăm ca pe un tratament, după aceea ignorăm pe mai departe că este important pentru un stil de viață echilibrat și sănătos să continuăm cu o alimentație sănătoasă; din păcate, percepția este foarte greșită, pentru că eu îndrăznesc să spun că noi, cu toții, suntem la dietă și că alimentația sănătoasă este percepută ca o dietă, ceea ce este absolut greșit. Vin oamenii și-mi spun: „Am început să țin dieta ta”, „Am început să țin regimul tău” și eu le spun: „Nu este un regim”, „Nu este o dietă, este un stil de viață sănătos; până acum ai fost la regim, până acum ai fost la dietă, una nesănătoasă pentru organismul tău. Până acum ai ținut un regim hipocaloric, pentru că te-ai înfometat, până acum ai ținut un regim lipsit de toții nutrienții absolut necesari unui organism. O dietă nesănătoasă și dezechilibrată. De acum încolo începi să mănânci sănătos și echilibrat, diversificat, iar alimentația este cu tot spectrul de nutrienți și asta este, de fapt, o alimentație sănătoasă.”

16996297_1766100643416277_8442243501328606155_n

Pentru mine accentul cade pe viață echilibrată; să zicem că alimentația aș rezolva-o „din mers”, iar pentru sport nu am timp. Și cu toate acestea, îmi doresc și lupt zi de zi pentru câștigarea echilibrului vieții. Pot găsi o soluție? Există această soluție miraculoasă? Ce-ar trebui să schimb, de unde ar trebui să încep?

În primul rând trebuie să facem o investigație medicală, să vedem dacă avem lipsuri/carențe de nutrienți, pentru că este important să corectăm aceste carențe, cele de vitamina D, fier, B-uri, magneziu, potasiu etc. Este bine să corectăm aceste lipsuri. Dacă avem intoleranțe sau alergii la anumite alimente este bine să verificăm și aceste aspect, pentru că de multe ori aceste intoleranțe vin ca urmare a unei alimentații total greșite, a unor excese, până la urmă toxicitatea unei substanțe este dată de cantitatea pe care o ingerăm din acea substanță. Este o vorbă pe care-mi place să o spun: și apa consumată în exces poate dăuna. Să facem pași mărunți. Să ne informăm, în primul rând. Nu are rost să ne angrenăm într-o vânătoare de vrăjitoare și să căutăm cu precădere doar alimente bio/eco; e bine să ne uităm pe etichete, să vedem că nu sunt influențate foarte mult chimic și hormonal alimentele; dacă avem rude la țară putem să apelăm la ele; putem să mergem în piață să cumpărăm direct de la producători agricoli, chiar dacă ei nu au neapărat certificate de producători de alimente eco. E bine să consumăm alimentele de sezon, mai ales acum, primăvara, când putem să alcalinizăm organismul cu alimente de sezon, cu salate, de exemplu, cu lobodă, cu urzici, cu ștevie, cu spanac. Sigur că trebuie să conștientizăm și importanța unui echilibru în ceea ce privește alcalinitatea și aciditatea dintr-un organism, dar asta ține și de educație. Trebuie să știm, de exemplu: carnea este acidă și este bine să punem lângă ea o salată pentru a echilibra ph-ul, să nu fie prea multă aciditate.

Care este vârsta „targetată”; cui te adresezi cu precădere? De la ce vârstă ar trebui să începem să ne întrebăm cu privire la „ce înseamnă viață echilibrată”?

Eu cred că pentru a schimba mentalitatea (și a aduce la cunoștință tuturor copiilor noțiuni de educație nutrițională) trebuie ca părinții să conștientizeze importanța unei alimentații sănătoase, ei să facă o modificare în propria lor alimentație. Nu este ușor, dar nu poți să educi copilul să mănânce sănătos dacă tu, ca părinte, nu mănânci sănătos. Nu există un prag de început. Noi, pentru a fi puternici și pentru a face față provocărilor de zi cu zi avem nevoie de o structură sănătoasă, atât fizică, cât și psihică, nu putem face asta altfel decât prin alimentație; la nivel celular noi hrănim organismul cu substanțe de calitate sau cu substanțe de proastă calitate. Sigur că ai o structură puternică dacă ești hrănit sănătos și echilibrat, spre deosebire de alimentația care intoxică organismul și care nu face altceva decât să-l obosească și să-l doboare. Nu conștientizăm lucrurile acestea decât atunci când ne îmbolnăvim și când, poate, e prea târziu de multe ori.

Care este diferența dintre regim, dietă și program de slăbit? Cum ajunge cineva la cea mai bună soluție pentru propria persoană? (Se întâmplă ca ceea ce eu cred că este bun pentru mine chiar să nu fie.)

Când vorbim de regim, dietă și program de slăbit ne gândim la rețete-minune, care să dea randament pe termen scurt, fără să ne scoată din zona de confort. Dacă am putea să nu facem nimic, doar să punem niște electrozi pe noi și ei să lucreze noi stând pe canapea, dacă am putea să mâncăm dulciuri și să luăm pastile de slăbit am face-o fără să ne putem întrebări, pentru că nu ne scoate din zona de confort și nu ne pune la muncă. Fără efort, fără disciplină, fără conștientizare, fără educație nutrițională nu o să avem rezultate niciodată, o să tot fie oscilații între sus și jos, între îngrășat și slăbit și tot așa. O alimentație echilibrată, sănătoasă este o alimentație potrivită pentru slăbit. Slăbim doar dacă mâncăm echilibrat și sănătos. Și să mâncăm! Adică chiar să ne hrănim! Noi nu ne îngrășăm pentru că mâncăm mult, ci pentru că mâncăm prost! Pentru că dacă mâncăm sănătos (și) mult, organismul folosește aceste substanțe, pentru că are la ce. Îi dăm minerale, îi dăm vitamine, îi dăm proteine, carbohidrați complecși cu fibre, îi dăm legume, salate, apă, îi dăm electroliți, minerale, vitamine, organismul le folosește, are ce face cu ele. E ca și cum am vrea să băgăm motorină într-o mașină cu benzină; chiar dacă ne place motorina foarte mult mașina n-o să funcționeze, o să se strice. Trebuie să-i dăm combustibilul potrivit și corect, pentru ca organismul să facă ceva cu el, să-l folosească. Putem să mâncăm junk food – de exemplu, 2000 de calorii nesănătoase se regăsesc într-un singur hamburger care nu ține de foame; dar putem să mâncăm și 2000 de calorii sănătoase, ceea ce înseamnă că avem multă mâncare, care este folosită integral de organism.

Vârsta organismului este diferită de vârsta din cartea de identitate: putem să avem 20 de ani în acte și organismul să o resimtă ca fiind de 60 de ani, dar putem să avem 60 de ani vârsta biologică și corpul să o resimtă ca fiind de 20; este o chestiune de stil de viață sănătos, de mișcare și de alimentație sănătoasă. Aceste alimente de tip junk food sunt antinutrienți și intoxică organismul, dau dependențe și nu furnizează energie, nu ne ajută la nimic.

Există eșecuri ale programului tău de slăbit?

Există pentru că oamenii vin la mine crezând că eu am un băț magic cu care pot să fac minuni și ei nu trebuie să facă nimic. Nu, trebuie să fii pregătit, într-adevăr! Este important să înțelegem că această călătorie noi o facem împreună, dar metaforic vorbind, suntem în aceeași barcă, eu stau cu harta în mână și îți zic pe unde să o iei, dar tu trebuie să vâslești. Poate fi frustrant că tu trebuie să vâslești, poate fi obositor, poate să te scoată din zona de confort, dar este asumarea responsabilității și conștientizarea că un specialist nu face altceva decât să te îndrume, să-ți arate direcția în care trebuie să o iei, îți arată rețeta pe care tu trebuie să o respecți, dar dacă tu nu ești pregătit să o respecți și faci asta nu apar rezultate.

Ce facem cu improvizația, cu „lasă că merge și așa” sau cu „nu am avut timp pt tot…”. Care e răspunsul tău pentru superficialitate, pentru grabă sau pentru frică?

În programul Revvolution rețeta care funcționează cel mai bine este această abordare foarte prietenoasă și foarte înțelegătoare pe care noi o avem. Adică suntem conștienți că o persoană se poate trezi în fața oglinzii și își dă seama la acel moment că trebuie să facă ceva; intră pe internet și ne găsește pe noi sau află de la cineva despre noi nepregătindu-se, negândindu-se ce-ar însemna această schimbare; ajunge la noi, iar dacă noi avem o abordare agresivă și restrictivă din punct de vedere fizic și psihologic nu funcționează, clar nu funcționează.

Abordarea cea mai potrivită este metoda care vine către nevoia ta și care ți se potrivește ție. În primul rând, mișcarea pe care o faci trebuie să fie potrivită ție și capacității tale de efort, istoricului tău medical sau sportiv, dacă există sau nu; trebuie să o luăm „baby steps”, trebuie să învățăm organismul ce înseamnă mișcarea, ce înseamnă mișcarea corectă, poate că el a fost învățat să facă greșit anumite mișcări. Sunt foarte multe de învățat, dar o luăm progresiv, transformăm antrenamentele în joacă; dacă experiența este pozitivă și plăcută, atunci este un loc în care vii cu plăcere, un loc care știi că ți se acordă atenție, un loc în care știi că este cineva lângă tine atunci când ai nevoie.

Partea de înțelegere este foarte importantă și partea de nutriție. Repet, știința în nutriție aplicată presupune să luăm anumite alimente pe care să le combinăm corect și să ți le dăm, numai că sunt foarte mulți factori care influențează procesul de adoptare a unui stil de viață alimentar sănătos: adicția față de anumite substanțe/alimente, sunt obiceiuri alimentare înrădăcinate în viața noastră de zi cu zi, la care organismul s-a adaptat; psihologic, fizic și biologic există o alimentație de confort; timpul de gătit contează și el. De asemenea, resursele financiare sunt importante, pentru că dacă eu îți concep un program de alimentație care este foarte scump, pentru că sunt alimente foarte scumpe, de la fructe de mare până la somon, avocado, smochine, nuci de Macadamia și te duc într-o zonă foarte costisitoare din punct de vedere financiar, atunci nu funcționează. Și trebuie să concep un regim alimentar care să vină în întâmpinarea ta; folosim nuci românești în loc de cele de Macadamia, folosim un alt pește în loc de somon, folosim mere în loc de mango. Sunt și alimente sănătoase, dar sunt și alimente echilibrate.

14332973_1514042458622098_5224895171473091933_n

Avem și o comunitate Revvolution, unde le dăm zilnic tot felul de provocări, care să-i ajute să pe membri să-și schimbe obiceiurile, acolo este o școală de sănătate.

Ce ne poți spune despre programul online Revvolution?

Acest program este oferit celor din afara Bucureștiului, pentru cei care nu reușesc să ajungă la program, este o variantă mai avantajoasă și din punct de vedere financiar (pentru cei care consideră acest aspect un impediment). Există o comunitate on-line Revvolution, unde avem aceeași abordare, îi ajutăm cu multe sfaturi și cu multe informații, toți specialiștii suntem prezenți acolo. Există un plan alimentar pentru fiecare în parte, îi ajutăm cu sfaturi, cu educație nutrițională, avem exerciții filmate. Tot timpul suntem în contact cu ei și avem un control al efortului depus de ei. Avem cinci niveluri de dificultate, cinci grupe de lucru, se face o evaluare a capacității de efort și în funcție de istoricul personal se direcționează către o clasă mai ușoară, mai intensă sau mai puțin intensă (avem cinci grade de dificultate/de intensitate a efortului).

Astăzi piața este invadată de o mulțime de „rețete de succes”, care mai de care mai pline de minuni; evident marketingul joacă un rol esențial în acest sens. Chiar și tu ai folosit un instrument de marketing eficace (alegerea unor „nume” care să recomande/susțină cartea). Trecând dincolo de aceste recomandări, cum va ști „clientul” că a ales bine, cum poate fi sigur că face o opțiune în cunoștință de cauză (revenind la ideea de timp – de regulă, el este o persoană foarte ocupată, să nu uităm acest aspect)? Cum să se ferească de păcăleli?

Foarte mult în presă se promovează ideea că eu sunt specialistul vedetelor sau că eu lucrez cu vedetele. Nu am niciun fel de selecție din punctul ăsta de vedere. Absolut toți cei care vin să lucreze cu mine sunt tratați cu aceeași atenție, cu aceeași importanță. Ce-mi doresc eu foarte mult este ca aceste persoane publice cu care eu lucrez să devină ambasadori ai unui stil de viață sănătos, pentru că vocea lor este auzită de comunități foarte mari de oameni și este important să ajungă această informație de educație nutrițională și de conștientizare a importanței unui stil de viață sănătos la cât mai multe persoane. Îi rog de fiecare dată să promoveze un stil de viață sănătos și echilibrat, nu neapărat să spună despre mine sau despre programul pe care l-am creat, ci să vorbească despre sănătate câștigată și menținută prin mișcare și ei să devină exemple pentru comunitățile lor. Puterea exemplului este cel mai puternic motivator. De exemplu, eu cred că Jamie Oliver este o persoană cu o voce foarte puternică; el este un bucătar, dar nu neapărat un nutriționist, el este un expert în arome, condimente. Dar Jamie Oliver, spre deosebire de mulți alții, a făcut pasul către a deveni un ambasador al unui stil de viață sănătos prin nutriție și a transformat bucătăria. A devenit un influencer, un om care schimbă cu adevărat și care ajunge la o întreagă comunitate de oameni.

Cartea lui Valentin Vasile poate fi găsită pe site-ul editurii Curtea Veche.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura