Olavo de Carvalho & Alexandr Dughin – Statele Unite şi Noua Ordine Mondială

 

Vladimir Tismăneanu, în cele câteva rânduri de prezentare de pe coperta a IV-a, scrie că volumul este „un document intelectual fascinant, o invitaţie la reflecţii informate şi responsabile despre culturi, revoluţii şi imperii în lumea de azi şi, mai ales, în aceea de mâine”.

Simplificând la maxim, este un duel al ideilor dintre un instigator la violenţă, la distrugere (în ultimă instanţă, Alexandr Dughin la aşa ceva îndeamnă când declară că „Occidentul modern şi postmodern trebuie să moară. Dacă există valori tradiţionale reale în fundamentele sale (şi cu siguranţă există), le vom salva doar prin procesul distrugerii globale a Modernităţii/ Hipermodernităţii.”, p.145), dar oare mai poate fi numit intelectual (fără un alt atribut care să tuşeze crimele împotriva umanităţii, împotriva stării de a fi altfel decât ceilalţi sau alţii) un astfel de „profet”, pe de o parte, şi pe de altă parte, un apărător al unor valori care pot da naştere la slăbiciuni ale societăţii, dar care, în primul şi în primul rând, şi asta nu înţeleg toţi talibanii, aceste valori permit să nu se atenteze la comandamentul din orice religie şi din orice umanism (la modul ideal ar trebui să fie pus semnul egal între umanism şi religie!): Să nu ucizi!

Dacă vreţi, păstrând nişte proporţii, Alexandr Dughin ar fi un alt fel de Nae Ionescu, iar dacă Dughin l-ar guverna pe Olavo de Carvalho, tare mă tem că l-ar transforma într-un Socrate căruia i-ar întinde o cupă de cucută spunându-i că trebuie s-o ducă unor urşi polari înfometaţi, singurii vizitatori ai unui muzeu al ororilor comuniste de dincolo de cercul polar…

Desigur, dacă este să fim… naivi şi dornici de dialog, de iubit duşmanii, Dughin are farmecul lui… dostoievskian, poate fi convingător, dar după experienţe precum gulagurile ori lagărele de concentrare, sufli în orice borş rusesc ori în orice cârnat german!

Orice pacifist convins îi va primi „Mein Kampf”-ul cu destule rezerve! A doua parte a titlului articolului meu se referă, evident, la Dughin! Această prezentare s-ar mai fi putut numi şi „Câinele, tancul sau militarii, bancherii şi predicatorii”, plecând de la două fotografii care apar în carte (cam neclare), una prezentându-l pe Carvalho cu o puşcă de vânătoare şi un câine (sau doi), iar pe Dughin cu un tanc şi cu un Kalaşnikov, primul justificându-se, în volum, prin nevoia de a se apăra de cobre…

Militarii, bancherii şi predicatorii ar conduce cea mai mare parte a lumii şi ei sunt, în bună parte, subiect de discuţie, ajungându-se, desigur, şi la teorii ale conspiraţiei, conspiratorii având, nu-i aşa, tot interesul să păstreze Puterea.

Dughin este un apologet al Puterii (cineva, pe facebook, îl numea psihopat pervers: eu nu-l cunosc atât de bine! Dar este destul de jalnic când încearcă să cerşească benevolenţa brazilienilor: de Carvalho este brazilian, dar mai degrabă cetăţean universal! Zice: „NU există nici un loc în sfera gândirii care să poată fi complet neutru în termeni politici. Întreaga gândire umană este motivată şi orientată politic. Setea de putere pătrunde natura umană până în profunzime.”, p.129)), cu solide cunoştinţe în destule domenii! Când nu vrea, inconştient sau nu, să-şi înşele publicul care îl ascultă, citeşte, poate fi chiar interesant! Dar vorba lui de Carvalho, uneori pare şi poate să se scufunde în confuzie sau poate doar vrea să semene confuzie, dar nu aşa convingi! Rusia, cea onorabilă, are nevoie de mai mulţi Dughin şi poate de un Dughin mai puţin neglijent, chiar mai harnic, care să nu se lase eclipsat… Chiar mă surprinde că Dughin a fost de acord cu publicarea, în această formulă, a dezbaterii care a fost şi nu a fost dezbatere, după cum îşi arată cei doi la un moment dat rezervele… Cert este că pe Dughin nu-l interesează deloc cei cărora nu le place Puterea şi violenţa!

Oricum, ceea ce propovăduieşte Dughin pare să fie urmare firească a finalului unui text al lui René Girard, „Violenţa şi sacrul”, publicat în anul 1972: „După ce am ieşit din sacru într-o măsură mai mare decât celelalte societăţi, ajungând «să uităm» violenţa fondatoare, să o pierdem total din vedere, urmează să o regăsim; violenţa esenţială ne copleşeşte iar în mod spectaculos, nu numai pe planul istoriei, ci şi pe planul cunoaşterii. Iată de ce această criză ne invită, pentru prima dată, să violăm tabuul pe care nici Heraclit, nici Euripide la urma urmei nu l-au violat, şi anume să punem în evidenţă, într-o lumină perfect raţională, rolul violenţei în societăţile umane.”

Lumina lui Dughin nu este deloc perfect raţională, dar scânteile care rezultă din dialogul (Totuşi! Organizatorii Giuliano Morais şi Ricardo Almeida au realizat o dezbatere online, în scris, „în care fiecare din partenerii de dialog urma să-şi prezinte răspunsul la întrebarea iniţială, apoi o replică, o contrareplică şi o concluzie. Soluţia a fost potrivită, întrucât site-ul care a găzduit dezbaterea a fost accesat de 200 000 de persoane din peste treizeci de ţări.”) cu de Carvalho aprind un foc numai bun să răzbată din orice peşteră platonică…

Întrebarea moderatorilor a fost simplă: „Care sunt factorii şi actorii istorici, politici, ideologici şi economici care definesc în prezent dinamica şi configuraţia puterii în lume şi care este poziţia Statelor Unite ale Americii în ceea ce se numeşte Noua Ordine Mondială?”

Răspunsurile au arătat complexitatea şi complicitatea (cu voia d-voastră!) lumii actuale şi, chiar dacă ar fi trebuit să se vorbească mai mult despre rolul S.U.A. în zilele noastre, parcă s-a vorbit mai mult despre rolul Rusiei în viitor, ceea ce dovedeşte că Dughin este un avocat bun. Chiar dacă între timp s-au mai schimbat destule (dialogul a avut loc în anul 2012), în special în Turcia şi în Siria, dacă nu şi în Iran şi Cuba (raportat la relaţiile acestor state cu polii de putere), cartea este de actualitate şi probabil va fi de referinţă pentru istoria ideilor politice de la începutul secolului al XXI-lea.

Finalul cărţii aparţine lui de Carvalho (fie vorba între noi, întreaga carte este a lui de Carvalho, lui Dughin rămânându-i meritul de a fi un bun partener de primit lovituri!): „Dacă misiunea intelectualului în vremuri confuze este să spună lucrurilor pe nume, să exorcizeze cuvintele goale şi să înlocuiască sloganurile stupefiante cu o reprezentare exactă a situaţiei, «eurasiatiştii» eşuează jalnic în îndeplinirea datoriei lor.”

La cât se investeşte în propaganda lor, ar trebui oarecum penalizaţi!

Lăsând gluma la o parte, cât ne mai permitem, „dialogul” este o lecţie despre arta şi ştiinţa politică (cred că este clar că Dughin este artistul, în comparaţie cu celălalt!), despre machiavellism, despre individualism şi holism, dar şi despre conştiinţă ( „Pe Olavo de Carvalho îl caracterizează dezvoltarea unei filosofii a conştiinţei, care confirmă întâietatea conştiinţei individuale în raport cu doctrinele care încearcă să o suprime”, aici mă mir că nu se deschide subiectul Snowden, aha, ca să vedeţi în ce vârtej istoric trăim, asta e o afacere din 2013!, deci nu avea Dughin cum să apeleze la ea!), despre manipulare, şmecherie, despre greşeli inexplicabile pe care le-a făcut guvernele S.U.A. (cum i-au întărit pe sovietici, pe forţele de stânga din America Latină, China actuală ş.a.), despre pericolele oricărei revoluţii, despre suflete închise şi suflete deschise („Suflete deschise sunt Confucius şi Lao Zi, Platon şi Aristotel, Ibn Arabi şi Rumi, Shankara şi Ramana Maharshi, Soloviov şi Berdiaev. Suflete închise sunt Spinoza şi Rousseau, Kant şi Fichte, Marx şi Lenin, Mao şi Pol Pot, pe scurt, toţi revoluţionarii.”, p.183), despre ce este „socialismul” azi ( „«socialismul» a devenit simpla alianţă dintre guvern şi marele capital, într-un proces de centralizare a puterii economice care îi favorizează pe ambii parteneri şi nu riscă niciodată să sfârşească prin naţionalizarea completă a mijloacelor de producţie.”, p.100), despre aşa numitul Consorţiu (care „reuneşte câteva sute de familii miliardare pentru îndeplinirea planurilor globale care asigură continuitatea expansiunii puterii lor asupra întregii lumi”, p.90-91), militariştii ruso-chinezi, oligarhii occidentali, apostolii Califatului Universal, forţe de acţiune pozitivă ( „comunităţile creştine, catolice sau protestante din toată lumea, în special cele din Africa şi Asia, naţiunea iudaică, naţionalismul conservator american”, p.104, simpatizate de către de Carvalho – ca fapt divers şi oarecum amuzant, în momentul desfăşurării proiectului, de Carvalho era stabilit în S.U.A. şi frecventa o parohie romano-catolică în care preot era un negru din Uganda!).

Sunt „socoteli” mai mult decât cutremurătoare menţionate, din dorinţa de a demonstra „adevăruri”: numărul victimelor adunate din toate acţiunile violente în care guvernul american a fost implicat din 1900 până în 1987 este de 1.634.000 de persoane (două războaie mondiale, inclusiv Hiroshima şi Nagasaki, războiul din Vietnam şi toate celelalte intervenţii militare). U.R.S.S., din 1917 până în 1987, a omorât 61.911.000 de oameni iar China, din 1949 până în 1987, 76.702.000. „În ordinea ameninţărilor mortale care apasă asupra speciei umane, China vine pe primul loc, Rusia pe al doilea, iar S.U.A. vine pe al o sutălea.” (p.119)

Dughin, când intervine ( probabil i s-a părut dezbaterea un joc gratuit, neimplicându-se cu acelaşi forţe, măcar cantitativ!), îl atacă uneori sub centură (De Carvalho, când este cazul, nu se lasă mai prejos, dar parcă cu mai multă eleganţă, dar întotdeauna cu fervoarea unui dansator de samba – fără să vreau m-am gândit, de fapt, la dansatoare!), făcând aluzie chiar la homosexualitate…

Când este mai atent, Dughin poate fi frecventabil, pledoaria sa pentru multipolaritate fiind rezonabilă, cât timp ceilalţi poli, care există în sine sau vor să devină, respectă la modul concret legile… bunului simţ, printre care se numără şi drepturile omului, dar şi o empatizare reală.

Iată un pasaj poate semnificativ pentru Dughin, aici poate chiar personaj tarkovskian sau, mai degrabă, ca să fim în ton cu vremurile, nikitamihalkovian: „eu iubesc Orientul ca pe un întreg, inclusiv părţile sale întunecate. Iubirea e un sentiment foarte puternic. Nu poţi să iubeşti doar părţile pure ale fiinţei iubite, iubeşti cu totul. Doar aşa poate fi iubire adevărată. Prof. Carvalho iubeşte Occidentul, dar nu întreg Occidentul, doar o parte. Pe cealaltă o respinge. (…) Eu nu încerc să fiu pe placul nimănui şi nici nu încerc să conving pe cineva. Pe mine mă interesează doar adevărul.” (p.137) Mai devreme, p.131, preciza: „Este adevărat că scopul meu este «să recrutez soldaţi pentru lupta împotriva Occidentului şi instaurarea Imperiului Eurasiatic universal»! Numai din sensul pe care îl acordă „universalului” aici ne dăm seama că sărutul rusesc chiar poate fi greu de înţeles, ca să nu spunem de suportat!

Revenind iarăşi la seriozitate, când ajunge la „Concluzii”, Alexandr Dughin se concentrează mai mult, dovedeşte că este vorba doar de comoditate, iar nu de confuzii crase. Da fapt, el nu vrea să distrugă Occidentul, ci doar să-l salveze!

Dar se ştie prea bine ce înseamnă să te salveze cineva cu sila!

Cam atât, deocamdată, despre o carte care m-a prins mai mult, culmea, parcă, decât Huntington şi Fukuyama la un loc! Adică, înţelegeţi d-voastră, cărţile lor! Cert este că Istoria a murit, trăiască Istoria!

downloadOlavo de Carvalho & Alexandr Dughin – Statele Unite şi Noua Ordine Mondială

Editura: Humanitas

Anul apariției: 2016

Traducere: Cristina Nițu, Simina Popa

Nr. de pagini: 276

ISBN: 978-973-50-5410-6

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Recent, cineva spunea despre mine că scriu despre cărţi „pătrunzător şi ludic”, ceea ce poate da naştere la o hermeneutică neortodoxă, aparent neserioasă. Născut la Galaţi, în 1972, am căpătat mai întâi viciul lecturii (pe la 6-7 ani), apoi viciul scrierii (tot pe la 7 ani, dar, din fericire nu a mai rămas nimic de atunci), apoi viciul „scrierii despre cărţi” (prima tentativă în clasa a şaptea sau a opta, despre „La început a fost Sumerul…”, reluând în timpul facultăţii), despre celelalte vicii nefiind locul aici. Din anul 1998 public literatură şi cronică literară în diverse reviste de cultură, din anul 2010 sunt membru al U.S.R. La categoria poezie, iar nu critică literară… Aşadar, scriu despre cărţi din dragoste, sunt un carteador! Asta nu înseamnă că nu am urcat şi pe eşafodul de cărţi…

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura