Festivalul Internaţional „Serile de chitară”, ediţia a VI-a, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, a continuat sâmbătă, 12 noiembrie 2016 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, cu recitalul celui mai important chitarist maghiar al momentului, András Csáki.

01

Un concertist de clasă cu o tehnica solidă, dublată de o înţelegere profundă a muzicii, András Csáki a propus publicului bucureştean un program variat cu piese precum Suita în mi minor, BWV 996, în original pentru lautenwerck, un hibrid clavecin-lăută al timpului, de J. S. Bach; Grandes VariationsJ.N. Bobrowicz; Junto al Generalife şi En los Triangles ale lui Joaquin Rodrigo; Sonatina compusă de legendarul compozitor-chitarist argentinian Jorge Morel; Carnaval la Veneţia, o temă cu variaţiuni de Francisco Tárrega în care chitara devine sinonimă cu „orchestra în miniatură”, conform descrierii făcute de Berlioz în tratatul său de orchestraţie.

02

 

03

 

04

 

05-1

 

Festivalul Internaţional „Serile de chitară” va continua marţi, 15 noiembrie, de la ora 19, la Institutul Balassi, cu un concert de muzică veche care îl are ca protagonist pe lutistul István Kónya. Unul dintre cei mai apreciaţi lutişti ai Ungariei, primul muzician din această ţară care obţine în 1994 o diplomă de absolvire (lăută, archlute, chitarrone, teorbă) a unui important centru de muzică veche din Olanda, István Kónya aduce în prim-plan figura celui mai important lutist din epoca Barocă, Sylvius Leopold Weiss. Un improvizator de marcă de talia lui Bach, lutist la Curtea prinţului August din Dresda, cu peste 600 de compoziţii la activ, Weiss a explorat posibilităţile lăutei baroce, instrument pe care muzicianul maghiar invitat va interpreta două dintre sonatele acestuia (la minor şi sol minor), Ciacona în sol minor, alături de alte două compoziţii ale francezului Robert de Visée şi Blohm a Vienne.

Miercuri, 16 noiembrie, de la ora 10, István Kónya va participa alături de alţi doi lectori români Mihai Cojocaru şi Cătălin Ștefănescu-Pătrașcula la conferinţa desfăşurată la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala Dinu Lipatti, cu o lucrare având tema „Aspecte stilistice ale interpretării la lăută și chitară a repertoriului din Baroc și Renaștere”.

****

Miercuri, 16 noiembrie, ora 19, la Palatul Suţu, în cadrul Stagiunii Muzicale „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, va avea loc cea de-a cincea seară din cadrul Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, ediţia a VI-a. Gala extraordinară a talentelor în afirmare va aduce în faţa publicului 4 dintre cei mai talentaţi chitarişti până în 18 ani de la noi: Alina Nicoleta Mreană, Emil Caragea, Vlad Alexandru şi Teodor Sicoe. Pasionaţi de chitară, îndrăgostiţi de muzică, cei patru au urcat de nenumărate ori pe podium la diverse concursuri naţionale şi internaţionale, au fost elogiaţi de presă, au participat la recitaluri şi concerte şi îşi doresc să ajungă printre muzicienii cei mai buni ai ţării şi nu numai.
Asociaţia Culturală Kitharalogos, alături de partenerii D’Addario Foundation şi Aperto, îşi continuă proiectul de promovare şi sprijinire al tinerilor muzicieni talentaţi, oferindu-le cu ocazia galei accesorii importante pentru instrumentele la care aceştia cântă. De asemenea, în cadrul proiectului, se vor desfăşura 7 masterclass-uri şi o conferinţă dedicate tuturor celor care doresc să aprofundeze tainele chitarei.

****

Vineri, 18 noiembrie, ora 19, în Sala Auditorium a Institutului Cervantes, cu un recital al lui Radu Vâlcu, unul dintre cei mai apreciaţi tineri chitarişti ai noii generaţii. Instrumentist polivalent, interesat atât de muzicile tradiţionale, cât şi de muzica contemporană, Radu Vâlcu propune un recital în care abordează două perioade distincte ale secolului XX: doua lucrări de virtuozitate scrise în primele decenii ale secolului, Sonata, op. 61, de Joaquin Turina şi Capriccio Diabolico, op. 85, de Mario Castelnuovo-Tedesco, alături de lucrările a trei chitarişti-compozitori contemporani (Assad, Pereira şi Duplessy), în care improvizaţia, influenţele armonice din lumea jazz-ului şi ritmurile latine coexistă, dând naştere unor lucrări pline de culoare.

****

Unul dintre cei mai activi chitarişti ai momentului, cu peste 600 de concerte susţinute pe întreg mapamondul, muzician rafinat implicat în diverse proiecte, italianul Lorenzo Micheli vine pentru prima oară în România şi va concerta sâmbătă, 19 noiembrie, ora 19, în concertul de închidere al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, ediţia a VI-a, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos. Iubitorii muzicii de calitate vor avea ocazia să asculte în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” un program în care vor predomina compozitorii italieni:Mauro Giuliani, un virtuoz al chitarei din secolul al XIX-lea, Niccolo Paganini, un alt mare virtuoz care, în momentele de linişte dintre turneele desfăşurate, se relaxa improvizând la chitară; Mario Castelnuovo-Tedesco, compozitor prolific, cu peste 200 de lucrări dedicate instrumentului, multe dintre acestea inspirate din lumea cărţilor sau a artelor plastice. Programul va fi completat cu două lucrări de pe ultimul CD al lui Lorenzo („Autumn of the Soul”), Suite mística de Vicente Asencio, compozitor spaniol şi Hommage à Chopin de Alexandre Tansman, pianist virtuoz si compozitor spaniol.
Intrarea la concerte este liberă, în limita locurilor disponibile. Excepţie face concertul de la Institutul Cervantes (intrarea liberă pe bază de invitaţii).

Pentru informaţii, accesaţi: www.seriledechitara.ro sau www.facebook.com/kitharalogos.

 

Share.

About Author

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura