Cei 110 ani de la naşterea poetului suprarealist Constantin Nisipeanu au fost marcaţi la Craiova, printre altele, de editarea unei antologii îngrijite de către Petrişor Militaru, care realizează şi dosarul critic şi scrie şi prefaţa. În timpul vieţii (a murit la 5 mai 1999, la 92 de ani) i-a apărut o singură antologie, „Stăpâna viselor”, prefaţată de Miron Radu Paraschivescu, în anul 1968.

Evident mai puţin cunoscut decât alţi suprarealişti, C-tin Nisipeanu a debutat susţinut de Felix Aderca în „Bilete de papagal”, revista lui Arghezi, în anul 1928. În anul următor, aflăm din prefaţă, fondează la Craiova revista „Radical”, unde vor colabora Geo Bogza, Ionathan X.Uranus, Camil Petrescu şi, atenţie, va debuta Eugen Ionescu.

În programul la primul număr este scris: „O revistă fără program e ca o vacă fără macaz sau ca un drum căruia i-ai retezat capătul cu foarfeca, lăsând calea bearcă”…

Prieten bun cu Saşa Pană şi Ilarie Voronca, Nisipeanu era un apropiat al grupării de la „Unu”, iar exegeţii l-au situat în zona de tranziţie de la suprarealismul de început, mai mimetic în felul său, spre suprarealismul matur reprezentat de Grupul Infra-Noir de la Bucureşti, din care făceau parte Gellu Naum, Gherasim Luca, Paul Păun, Virgil Teodorescu şi Trost.”

A avut paisprezece volume de versuri publicate, opt dintre ele după publicarea acelei prime antologii. Aşadar, bine venit efortul lui Petrişor Militaru, convertit în peste 500 de pagini, cât are „Opera…”, apărute în Colecţia „Avangardă şi Transdisciplinaritate”.

Primul volum, „Cartea cu grimase” (1933), se încheia cu o… „carte poştală”: „M-am încuiat în suflet ca’ntr’un sicriu;/ Să nu mai citesc, să nu mai gândesc, să nu mai scriu…/ Şi mi-am ascuns sicriul în stâncă de granit/ Departe de lumină, să nu mai fiu găsit…”

Visele altcuiva Întru avangardă ni l-au regăsit… P. Militaru a provocat o pană vehiculului sacru, de găsit în ultimul poem al ultimei cărţi, care transporta o aşchie din acel sicriu!

Constantin Nisipeanu, Opera poetică, Craiova, Aius, 2017.

Share.

About Author

Recent, cineva spunea despre mine că scriu despre cărţi „pătrunzător şi ludic”, ceea ce poate da naştere la o hermeneutică neortodoxă, aparent neserioasă. Născut la Galaţi, în 1972, am căpătat mai întâi viciul lecturii (pe la 6-7 ani), apoi viciul scrierii (tot pe la 7 ani, dar, din fericire nu a mai rămas nimic de atunci), apoi viciul „scrierii despre cărţi” (prima tentativă în clasa a şaptea sau a opta, despre „La început a fost Sumerul…”, reluând în timpul facultăţii), despre celelalte vicii nefiind locul aici. Din anul 1998 public literatură şi cronică literară în diverse reviste de cultură, din anul 2010 sunt membru al U.S.R. La categoria poezie, iar nu critică literară… Aşadar, scriu despre cărţi din dragoste, sunt un carteador! Asta nu înseamnă că nu am urcat şi pe eşafodul de cărţi…

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura